sunnuntai 7. elokuuta 2011

Saslik vai basturma?

No ei kumpikaan. Saslik tehdään perinteisesti lampaanlihasta ja bashsturma (ven. баштурма) naudanlihasta. Molemmat paistetaan metallisessa vartaassa hiilloksella. Bashsturmaa ei pidä sekoittaa basturmaan (ven. бастурма), joka on kaukasialainen leikkeleliha. Meidän tämän päiväinen lounas oli valmistettu perinteisen saslikin ohjeen mukaan, mutta lihana käytimme edellä mainittujen lisäksi vielä porsaan lihaa.

Viisi saslikkivarrasta

1 kg lampaan lihaa (minä käytin 500 g lammasta, 250 g possua ja 250 nautaa)
2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
2 isoa sipulia
vajaa desi öljyä
1 rkl etikkaa

(ohjeen kohta, jonka skippasin:
Lisäksi:
5 tomaattia
viher- tai ruohosipulia
1 sitruuna)

 Shaslik-grillini jalustana toimii vitosella halpakaupasta ostettu pyykinkuivausteline. Kuvassa oikein päin, jalustana alassuin.
Varsinaisen grilliosan muodostaa MP-mesta Heikkisen lahjoittama vaihteistoöljytynnyrin puolikas. Heikkinen lahjoitti koko tynnyrin, mutta toinen puoli odottaa vielä vuoroaan. Ja persana heti alkoi satamaan vettä, kun sytytin grillin. Jo toinen kerta tänä kesänä.


Paloittele liha isohkoiksi kuutioiksi. Kuori ja lohko sipulit. Laita lihat ja sipulit kulhoon. Lisää suola, pippuri, öljy ja etikka. Kääntele varovasti niin kauan, että ainekset näyttävät olevan sekaisin. Jätä yön yli jääkaappiin tekeytymään. Kuitenkin vähintään 3 tuntia.



Laita grilliin hiillos tulemaan. Pujottele vartaisiin. Alkuperäisiin saslikkeihinhan tulee vain pelkkää lammasta, mutta koska meillä oli useammanlaista lihaa, laittelin kaikkea tasaisesti. Ja vielä ne marinaadiin kuuluneet sipulilohkot mukaan, vaikkei ohje komentanutkaan. Ja sitten ei muuta kuin grillailemaan. Aika äkäsellä tulella saa grillailla, että hyvä tulee.


Venäläiset perinteisesti paistavat saslikit ihan kypsiksi, ei mitään rose-hömpötyksiä.


Skippasimme perinteisen venäläisen tavan syödä saslikit tomaatin, viher- tai ruohosipulin ja sitruunalohkon kera. Sen sijaan keitimme uusia perunoita, ja Mari teki taas salaatin. Ja minä unohdin taas kysyä kastikkeen reseptin. Hyvää se kuitenkin oli, vaikka lammas vähän sitkeäksi jäikin.

2 kommenttia:

  1. Vaatii kovasti ennakkovalmistelua tynnyrin puolittamisesta lähtien, mutta lopputulos varmaan kruunaa vaivan :) Herkullisennäköistä!

    VastaaPoista
  2. No niin tietysti. Viime kesänä hankin nuo vermeet ja laittelin käyttökuntoon. Näyttäisi siltä, että tällä käyttöaktiivisuudella ei tarvitse seuraavaan kymmeneen vuoteen uusia.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.