tiistai 8. maaliskuuta 2011

Uunikalaa ja tattaria

Syökää silakoita, sanoi Harri Holkeri aikoinaan. Sinänsä aika hauska kommentti mieheltä, jonka sekä etu- että sukunimi ovat kaloja. Minä olen aina pitänyt kalasta - ja kukaan muu perheessä ei. Niinpä onkin ollut aikamoinen haaste keksiä kalaruokia, jotka kelpaisivat muillekin kuin minulle. Tämän päiväinen uunikala on yksi niistä, joille löytyy meidänkin huushollissa syöjiä. Tattariin taas olen tutustunut Venäjä-innostukseni kautta. Tattari on oikein hyvä vaihtoehto peruna, makaroni, riisi kiertokululle. Mukana maku.

Ainekset, tattari

3 dl tattaria (kokonaista)
1 tl suolaa
50 g voita
5 dl vettä

Huuhtele tattarisuurimot kylmällä vedellä. Paahda suurella paistinpannulla kunnes ovat kuivahtaneet ja alkavat saada väriä pintaan. Lisää suola, voi ja vesi. Kypsennä kannen alla keittäen pienellä tulella kunnes kaikki vesi on imeytynyt suurimoihin - käytännössä noin 15 - 20 minuuttia. Seuraa kuitenkin tattareita, älä kelloa. Jos suurimot tuntuvat vielä kovilta, lisää vähän vettä ja keitä se pois. Tarjoile riisin tai perunoiden sijasta.

Ainekset, uunikala

400 g pakastekalafilettä
500 g tomaattimurskaa
3 valkosipulin kynttä

1 tl suolaa
3 rkl kuivattua tilliä
150 g juustoraastetta

Sulata kala. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.  Leikkaa valkosipulin kynnet ohuiksi siivuiksi. Sekoita tomaattimurska, valkosipulin kynnet, suola ja tilli. Kaada tomaattiseosta uunin kestävän astian pohjalle. Lado kalafileet tomaattiseoksen päälle. Lopuksi kaada kalapalojen päälle loput tomaattiseoksesta. Ripottele juustoraaste pinnalle ja paista 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Jos tarjoat tattaria kaveriksi, aloita tattarin valmistus heti, kun saat kalan uuniin. Näin valmistuvat jotakuinkin yhtä aikaa.


Tänään taas piti käydä hakemassa saunakaljat. Yhteensä ruokakulut tässä kuussa 180 euroa.

Hyviä kalareseptejä näkyy löytyvän myös Kotonatehtyä-blogistakin.

1 kommentti:

  1. Heip!

    Kuulostaa hyvältä tämäkin uunikala ja sopii hyvin tarjottavaksi justiinsa muun kuin potun kanssa. Vaikka potusta tykkäänkin :)

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.