perjantai 25. helmikuuta 2011

Riistakäristys

Taas on yksi viikko takana. Ennen sanottiin, että elämä kulkee nopeasti, kun ottaa ison vekselilainan lyhyellä erääntymisvälillä. Ei siihen mitään vekseleitä tarvitse - ei sen puoleen taida enää nykyään edes olla pankeissa mokomaa lainainstrumenttia tarjollakaan. Näkyy tuo ikä tekevän tehtävänsä. Minkä enemmän ikää tulee, sen nopeammin aika kuluu.

Tänään oli listalla perunamuussia ja riistakäristystä. Riista- tai porokäristys kuulunee siihen samaan perinneruokien kastiin kuin karjalanpaistikin. Resepti on jotakuinkin sama riippumatta siitä keneltä sen on saanut tai kopioinut. Minä olen käynyt löytämässä omani maku.fi -sivustolta

Ainekset

2 rkl öljyä tai köntti voita
2 pkt (á 240 g) riista- tai poronkäristystä
1 isohko sipuli
4 dl vettä
1 lihalimikuutio
1 rkl soijakastiketta
kokonaisia maustepippureita
laakerinlehti

Kuumenna rasva kattilassa. Jos haluat isoja lihariekaleita, niin sulata lihalevyjä (käristykset ovat pakastepaketissa semmoisina levyinä) kattilassa. Kun ne ovat sulaneet, revi parin lastan avulla palasiksi. Jos taasen tykkäät enemmän jauhelihan kaltaisesta hienojakoisesta lihasta, leikkaa alla olevan kuvan mukaisesti suikaleita jäisestä lihasta.Paista lihoja kattilassa koko ajan käännellen. Samalla siinä sivussa kuori ja silppua palasiksi sipuli. Kun lihat alkavat olla sulia, lisää sipulisilppu. Ruskista seos. Lisää vesi, lihaliemikuutio ja mausteet. Kun neste alkaa kiehumaan, käännä virta niin pienelle, että seos juuri ja juuri kiehuu. Keitä vähintään 15 - 20 minuuttia ilman kantta.Sinältään aika tujua sapuskaa. Kannattaa keittää perunoita kaveriksi. Tai sitten tehdä kunnon perunamuusi kuten meillä on tapana. Ja lisukkeeksi puolukkasurvosta.

Äänin 3 - 1 hyväksi todettu.

Tänään oli myös aika suunnitella viikon ruokalistaa. Pari asiaa näkyy listassa normaalista poikkeavuutena. David Beckham tarjosi Tottenhamin porukoille perinteistä Englannin työväenluokan ruokaa: perunamuussia ja lihapiirasta. No, sehän on paperimiehen pojan kokeiltava, mitä brittiduunarien perheissä syödään. Ja toinen juttu on laskiaisen lähestyminen. Venäjällä alkaa maanantaina niin sanottu maslenitsa (масленица) eli paastoon laskeutumisen viikko, jonka aikana syödään blinejä. Niin siis meilläkin. Viikon lista on siis seuraavan näköinen:


Lauantai                Iskä lähtee äiskän kanssa Harmonyn 50 v. juhliin ja lapset nakertelee tähteitä tai nuudeleita
Sunnuntai              Perunamuussia ja Beckhamin lihapiirakkaa, illalla Ameriikan pannareita ja vaahterasiirappia
Maanantai             Tattariblinejä
Tiistai                    Rakuunabroileri
Keskiviikko          Sopa de ajo (espanjalainen valkosipulikeitto)
Torstai                  Tonnikalapasta
Perjantai               Äijäpitsa (joo joo. väärin kirjoitettu, mutta äijät ei tsetaile)

Että tämmöstä tällä kertaa. Seuraava juttu sitten sunnuntaina, ellei Harmonyn bileissä synny jotain kivaa ruoka-aiheista tarinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.