tiistai 9. elokuuta 2011

Kolarointeja kaksipyöräisillä

Viikonloppuna soi puhelin. Hätääntynyt nuori nainen soitti ja kertoi kolaroineensa Juniorin kanssa. Ei käynyt mopolle eikä Juniorille mitenkään. Auto kolhiintui. Nainen selitti moneen kertaan, kuinka hän katsoi eteen ja taakse ja kuolleet kulmat ja sitten lähti tekemään u-käännöstä kaupan parkkialueelle. Ja kops! Juniori kylkeen hiljaisella vauhdilla. Nainen piti omaa syyllisyyttään aivan selvänä. Homma selvä, hoidatte sitten omassa vakuutusyhtiössänne kaskon kautta. Juniori selitti asian samalla tapaa, mutta paljon rauhallisemmin. Oli hyvillään, kun olimme juuri viime viikolla tehneet paljon töitä jarrujen kuntoon saamiseksi. Mopo oli pysyhtynyt jarruilla kuin seinään ennen törmäystä.

Viime yönä Mari ajoi sitten kaveri kyydissä sateen jälkeen kaivon kannen päältä. Takapyörä karkasi liukkaalla kannella alta pois ja tytötö nurin. Taaskaan ei käynyt ihmisille eikä omaisuudellemme mitenkään. Oli ollut hiljainen vauhti. Minä olen varmaan huono isä, kun en osaa olla paniikissa sattumuksista. Tekevälle sattuu. Onneksi ei ketään koskenut.

No tänään sitten se nainen soitti. Oli tullut lopputulokseen, että Juniori oli yrittänyt ohittaa häntä samalla kun hän oli kääntymässä vasempaan. Tulee huomenna isänsä kanssa neuvottelemaan siitä, kumman vakuutusyhtiöön laitetaan paperit eli kumpi on syyllinen. Käyn huomenna kyselemässä poliiseilta, mitä pitäisi tehdä. Selvä tapaus, jossa on meidän sana hänen sanaansa vastaan. Taitaa mennä sekavaksi selvittää, jos ei saada sovittua.

Ruokapöydässä oli kuitenkin

Kuha-Walevskaa (resepti kopsattu Ilta-Sanomien Mannerheim-liitteestä)

noin 1 kg kuhafileitä
1 rkl sitruunamehua
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl vettä, johon lisätty 1 rkl kalfondia
6 herkkusientä silputtuna

voita
1 rkl vehnäjauhoja
kalan kypsennysliemi
2 dl kermaa
100 juustoraastetta

noin 500 g perunoita
köntti voita (50 g?)
3 munankeltuaista
suolaa
valkopippuria

Laita uuni kuumenemaan 225 asteiseksi. Keitä kuoritut perunat. Murskaa. Lisää voi. Sekoita. Lisää munankeltuaiset. Sekoita kuohkeaksi sähkövatkaimella. Pursota laakean uunivuoan reunoille. Laita uuniin hetkeksi kuorruttumaan uunin yläosaan. Ota pois uunista.


Kuumenna kalaliemi (=vesi+kalafondi), johon on lisätty viini ja sitruunamehu, pannulla kiehuvaksi. Kääntele kuhafileet kaksin kerroin ja keitä pannulla 2 - 3 minuuttia puoleltaan.


Nostele uunivuokaan perunamuussikökköjen keskelle.


Kuullota kattilassa sienisilppua voissa hetkinen. Levittele kalojen päälle. Seuraavaksi keitä vehnäjauhoja voissa hetkinen ja lisää sitten kalan kypsennysliemi ja kerma. Anna hautua hetki ja käännä virta pois levyltä. Lisää juustoraaste ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada vuokaan kalojen päälle.


Ja vielä kerran vuoka uunin. Kun pintaan alkaa tulla kaunista rusketusta sinne tänne, on ruoka valmista tarjoiltavaksi.

Äänin 5 - 1 hyvää. Äiskä tykkäsi kunnes löydettiin kalasta ruoto. Tykkääminen loppui siihen, sillä Äiskä ei sairauteensa kuuluvasta apraksiasta eli tahdonalaisten liikkeiden vajaatoiminnasta johtuen pysty yskimään sitä itse aktiivisesti yrittäen. Tästä seuraa tukehtumisen pelko ja paniikki, kun jotain juuttuu kurkkuun. Luulin kalaa ostaessani ruodottomaksi fileoiduksi, mutta ei se sitten ollutkaan. Minulla on toinenkin Walevskan resepti, jolla mielestäni tulee maukkaampaa kalaa.

JK. Tänään  lapposin hunajasiman astiasta toiseen, jotta sain pohjasakan ja sitruunankappaleet poistettua. Odotin ensimmäisen vaiheen etenemistä 2,5 viikkoa - en kolmea kuukautta niinkuin ohje sanoi. Ei vaikuttanut tässä vaiheessa kovin herkulliselta, mutta muistettakoon, että vappuun on vielä aikaa ja kaikkea ehtii tapahtua.

5 kommenttia:

 1. Kuha-walevskaa on minulle moitittu työlääksi tehdä, mutta eihän tuo ylivoimaista ole. En ole edes ohjetta aikaisemmin nähnyt. Kuha on meillä päin niin harvinainen ilmestys ja tosi kallis, etten raski ostaa. Varmaan voisi kokeilla jostain muustakin vaaleasta kalasta.

  Muistaako Juniori, oliko U-käännöksen tekijällä vilkku päällä? Veikkaan, että ei. Jos ei kuski tuo aikomuksiaan julki, niin paha siinä on arvailla, kääntyykö vaiko eikö! Kauppojen pihat ovat meillä ainakin aivan villiä aluetta. Minä vilkutan aina kun ratti kääntyy. Onneksi sentään peruutusvalot syttyvät itsestään ja siitä voi päätellä (joskus!) mitä tuleman pitää.
  En usko Juniorin lähteneen ohittamaan kääntyvää autoa, en sitten millään!! Onneksi ei käynyt pahemmin myöskään Marille.

  VastaaPoista
 2. Ainakin tällä reseptillä on Walevska aikamoista suhraamista eli ei ole liioittelua sanoa työlääksi. Kuha Joensuussa fileoituna 28 euroa kilo. Siika käy aivan yhtä hyvin.

  VastaaPoista
 3. Käsittääkseni U-käännöksen tekijä on aika heikoilla poliisin silmissä.

  VastaaPoista
 4. Kuha 28 € [Nielaisee kauhusta] Kauhea hinta! Mutta en tosiaan tiedä mitä ne täällä maksaa. Viimeksi kun kävin torilla/satamassa (sama paikka) ostamassa, niin ne oli jo loppu. Halvin tapa täällä taitaa olla se että menee mato ongelle :)

  Onko tuohon u-käännös kolariin jotain silmin näkiöitä? Tai onko paikalla kamera valvonta?

  VastaaPoista
 5. Jali: keskustelussa selvisi alle kahden minuutin, että Juniorin vikahan se oli. Aina kannattaisi kutsua poliisi paikalle dokumentoimaan tilanne.

  Salix: hinta on fileoidun kuhan hinta. Ei tosiaan raaski ihan joka viikkokaan ostaa.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.