perjantai 12. elokuuta 2011

Kyllä minä huusin kuin hinaaja!!!

Tapahtumarikas päivä. Ensin huusin Marille kuin hinaaja. Sitten laitoin ruuaksi perinteistä tirripaistia ja lopuksi venäläinen leipäkaljan resepti karkasi käsistä. Kokkaus meni putkeen, muut ei ihan. Mutta aloitetaan Marista. Olin tänään aivan rauhassa kolmen aikaan töissä, kun Mari soitti: Voitko iskä tulla tänne alaovelle? Minulla olisi tärkeää asiaa. No voinhan minä. Menessäni ajattelin mielessäni, että minkälainen karvanaama siellä on. Tietysti ollaan yhteen muuttamassa. Mutta paskan marjat. Mari kertoi viime yönä lainanneensa kaverin kevaria ja väistäneensä jänistä sillä seurauksella, että kaatui. Onneksi ei itselleen käynyt mitään, mutta kaverin pyörälle kävi. Minä huusin kymmenen minuuttia kuin hinaaja.

Juuri eilen oli ostettu Marille uusi oma pyörä. Piikki-Mitsi.

 Miksi ihmeessä näitä ostellaan, jos kerran sitten kuitenkin kavereiden pyörillä ajataan. Kolmen tonnin Yamaha, johon tuli kahden tonnin remontti. Millä helvetin rahalla sen maksat, raivosin. No onneksi kaverin pyörässä oli kuulemma täyskasko eli maksettavaa jää vain omavastuu, mutta siitä huolimatta pidin illalla esitelmän niin Marille kuin Juniorillekin, että "älä koskaan lainaa omaa pyörääsi toiselle äläkä aja koskaan kaverin pyörällä, vaikka se olisi kuinka hieno ja mieli tekisi".

Aikani siinä sitten räyhäsin. Kotiin tultuani minun kävi tyttöä sääliksi ja aloin enemmänkin lohduttelemaan. Ja ruuaksi valmistin haudutetun pekonin nimellä 

Tirripaistia

600 g porsaan kylkeä
2 sipulia
vettä
noin 5 maustepippuria
2 tl suolaa

Ohuita siivuja kylkipaloista.

Poista kylkipaloista nahka. Leikkaa huushollin terävimmällä veitsellä niin ohuita siivuja siitä kylkijöpökän päästä kuin pystyt. Parhaiten onnistuu, kun laitat lihat "kyljelleen". Kuori ja silppua sipulit.

Ruskista pienissä erissä.

Ruskista kuumalla pannulla kylkipalat ja sipulit yhtä aikaa rapeiksi. Eihän se onnistu, jos työnnät kaikki sinne pannulle kerralla. Laita neljäsosa niin sipulisilpusta kuin lihoistakin aina kerrallaan pannulle. Ja välillä aina tyhjennät pannun toiseen astiaan. (Pilkon City-Marketin Kaija kertoi, että kotiseudullaan Ilomantsin korvessa lisättiin tässä vaiheessa kehiin vielä tönkkösuolattuja muikkuja. Lopussa ei tosin lisätty enää suolaa.) Kun kaikki lihat on paistettu rapean ruskeiksi ja sipulisilppu kuullotettu kokonaisuudessaan, laita ne kaikki takaisin pannulle. Lisää vähän kerrassaan kuumaa vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Mausta suolalla ja pippureilla. Laita perunat kiehumaan ja anna tirrin kiehua tosi pienellä teholla perunoita odotellessa. Kun perunat ovat kypsät, on tirrikin valmis tarjoiltavaksi. Ja lisäksi vielä puolukkasurvosta.

4 - 0 hyvää, Äiskän asteikolla kolmonen.


Ja illalla sitten tein vielä venäläistä leipäkaljaa sellaisesta venäläisestä valmispaketista. Luin reseptin huolimattomasti. Tarkoitukseni oli tehdä noin kuusi litraa kaljaa. Kun kaikki tarpeet mukaan lukien kaksi 200 gramman valmispakettia oli laitettu kymmenen litran kattilaan, huomasin virheeni. Aineksista tuleekin 12 litraa kaljaa - ei kuusi, kuten minä olin huolimattomasti lukenut! No eihän siinä mikään auttanut. Lisäilin sitten muitakin tarpeellisia aineita kuten hiivaa, sokeria ja vettä niin paljon kuin 10 litran kattilaan mahtui. Katsotaan mitä tulee.

8 kommenttia:

 1. Harmi ettei meidän juniori ollut kuulemassa tuota huutoa :) Ihan siksi että hänen mielestä kaikki muut saa lainata toisten mopoja ym ja me ollaan sitä mieltä että ei lainata.

  Vai ei ollut tirri lintu :O Minä olin ihan varma että nyt valmistellaan joku metsälintu, mutta ei ollut tällä kertaa :D

  VastaaPoista
 2. Se pittää vaan sanoa, että samat ne on säännöt Kupariniemessä kuin muuallakin!

  Lintu? Minä kun olin luullut, että tirripaisti on ruokana ja nimenä yleinen koko maassa! Ei se sitten ollutkaan. Metsälintua on tilattu. Naapuri kuuluu metsästysseuraan ja lupasi järjestää 20 variksen rintalihat. Päästään harrastamaan extremeä.

  VastaaPoista
 3. Nå katsos kun täällä on eri kieli kun siellä :) Ja tuo "Tirri" vaan kuulosti niin linnulta....mutta en ole kyllä muutenkaan kuullut sitä ennen.
  Variksen :O Puluista olen kuullut, mutta varikset!!! Käääk....
  Itse asiassa olen nyljennyt ja paloitellut naapurille puluja, kun ne sai ne metsästäjältä ja halusi kyllä syödä, mutta eivät suostuneet koskemaan niihin "lintu muodossa". Minä olen koko pikku elämäni nähnyt kun isä käsittelee ristaa, myös meri lintuja, joten muistelin miten hän tekee ja hyvää tuli :) (otin kyllä vaan rintafileet talteen, eivät haluneet muut osat)

  VastaaPoista
 4. Olikohan se Laali, joka yllytti:
  http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#vari

  VastaaPoista
 5. Nooh sinänsä....lihaa sekin on...vaikka on vähän ennakko ajatuksia siitä. Oletan että kyseessä on aika tumma liha, mutta ne jotka siitä tykkää, niin varmaan saa makoisan aterian. Minä en mielelläni syö tummaa (mustaa) lihaa, en varsinkin meri linnuista. Lapsena sitä sai syödä ihan yllin kyllin, pursuaa vieläkin korvista...

  VastaaPoista
 6. Taas tuli yleissivistystä lisää minullekin. Jostain tuntemattomasta syystä olen aina luullut, että tirripaisti on tuntitolkulla uunissa haudutettava hirmu suuri lihakimpale. En Pohjois-Karjalassa asuessani koskaan saanut kyseistä herkkua, paljon kyllä kuulin puhetta siitä. Tämähän on nopeampi kuin läskisoosi ja varmastikin yhtä herkullinen.

  Jännä kuulla aikanaan, miltä varis maistuu. Siskolikka ampui muutama vuosi sitten räkättirastaita ja kokkasi rintalihat Jaakko Kolmosen ohjeen mukaan. Syötävää se kuulemma oli ollut, mutta ei mitenkään erikoista. Ilmeisesti olisi pitänyt haudutella pitempään.

  VastaaPoista
 7. Olen täällä Pohjois-Karjalassa kuullut tosiaan joidenkin kokeilleen räkättirastasta. Ollut kuulemma ihan syötäväää. Jenkkilässä varikset ovat myös tuttu juttu: http://www.crowbusters.com/recipes.htm

  VastaaPoista
 8. Niin ja pohjimmainen idea tässä varis-keskustelussa on, että käykää ihmeessä tutustumassa noihin Raholan ruokasivuihin. Sieltä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.