lauantai 13. elokuuta 2011

Ihan tuli lapsuus mieleen

Lapsuushan siinä tuli mieleen, kun aloin katsella merimiespihvien reseptiä. Mutta ennen kuin siihen päästiin, piti touhuta pitkä lenkki. Vietiin Marin entinen, Juniorin nykyinen motskari talvisäilytykseen odottamaan, että Juniori saa ensi keväänä kortin. Ja tietysti pois liikenteestä, etteivät vakuutusmaksut juokse turhan päiten. Marin kanssa on maailma palannut ennalleen. Tuntuu tyttö oppineen läksynsä. Minusta silloin on asiat kohdallaan, kun lapsi tuntee pahaa mieltä ja/tai katumusta tekemisistään. Eilen oli paha mieli niin Marilla kuin minulla, ja tänään katumus ja nöyrä mieli Marilla. Käytiin vielä Äiskän kanssa kaupoillakin. Tutustuin oikein kunnolla rintaliivien ostamisen saloihin. Olen minä niitä tässä kahden vuoden aikana ostanut ennenkin, mutta tänään sattui olemaan tyhjä kauppa, niin sain rauhassa kysellä. Sain muun muassa vastauksen viimeisen hakasen arvoitukseen!

Mutta niihin merimiespihveihin. Simpeleen yhteiskoulussa 70-luvulla saatiin aina ajoittain jauhelihasta valmistettuja merimiespihvejä. Olivat kaikkien herkkua. Siispä ohjeen löydyttyä kokeilemaan. Tällä kertaa kokolihasta.

Ainekset (riittää varmasti viidelle, ellei ole ihan hevosen nälkä)

500 g naudan sisäpaistia
4 sipulia, aika isoja
köntti voita
suolaa
valkopippuria
3 dl lihalientä (yksi kuutio ja kolme desiä vettä)
15 keskikokoista perunaa
3 porkkanaa
1/3 pullo olutta (ihan mikä tahansa halpa lager käy, esim. Pirkka-olut oli ihan hyvää)
3 laakerinlehteä

Kuori ja viipaloi sipulit. Ruskista hitaasti pannulla voissa. Huuhtele pannu lihaliemellä ja laita huuhdeliemi talteen.

Ensin liha siivuiksi ja sitten nuijitaan ohkaseksi.

Leikkaa liha ohkaisiksi "pihveiksi". Nuiji ihan ohuiksi, ja lopuksi leikkaa ne pari senttiä leveiksi siivuiksi.

Siivutuksen voi tehdä myös paistamisen jälkeen.

Ruskista lihat kuumalla pannulla pienissä erissä. Huuhtele taas pannu lopuksi lihaliemellä, jonka laitat talteen. Kuori ja siivuta perunat ja porkkanat.


Laita uunivuoan pohjalle ensin kerros perunoita, sitten lihaa, sipulia ja vähän porkkanoita. Kerosten väliin voit aina vähän ripsauttaa suolaa ja pippuria. Toista kunnes tavara alkaa loppua tai vuoka täyttyä. Tyrkkää johonkin väliin ne laakerinlehdet. Päällimmäiseksi kerros pelkkiä perunoita. Viimeiseksi kaada lihaliemi ja olut vuokaan muiden aineiden päälle. Äläkä lisäile vettä! Minä arvelin, että kuivaahan tuosta tulee ja lisäsin sen verran vettä, että ulottui perunoiden tasalle. Loputulos oli, että pakko oli kaataa puolessa välissä paistamista puolet pois ja vieläkin tuntui lilluvan vedessä koko härdelli. Mutta nyt alkaa ruoka olla tekemistä vaille valmis, eli paista vielä 200 asteisessa uunissa 40 - 50 minuuttia tai kunnes perunat ja porkkanat ovat läpeensä kypsiä.

4 - 0 hyvää. Äiskä ja Juniori noukkivat sipulit pois, mutta Äiskä rankeerasi silti kakkosen ja kolmosen väliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.