tiistai 8. helmikuuta 2011

Maksaa uunissa hoitsun tapaan

Yhteiskunta tulee tosi hienosti omaishoitajaa vastaan järjestämällä kuusi kertaa kuukaudessa neljäksi tunniksi omaishoitajan vapaapäivän tekijän. Meillä vapaapäiviä käy tekemässä paikallisesta firmasta ihan sairaanhoitaja. Mukava flikka - jutut käyvät yksiin vaimon kanssa. Ja mikä parasta: on myös intohimoinen hyvän ruuan ystävä. Hoitsun kanssa me sitten silloin tällöin vaihtelemme reseptejä. Häneltä sain myös tänään listalla olleen maksan valmistusohjeen. Siitä tulee tuo otsikon nimi.

Ainekset

500 g naudan maksaa
kolme isoa sipulia
4 dl kermaa
suolaa
valkopippuria
rakuunaa
voita (voit toki lotrata jonkun öljyn kanssa, mutta tosiasia on, että ei tule niin hyvää)



Kuivaa maksa talouspaperilla. Poista kalvo pinnasta. Lähtee aika siististi reunasta vetämällä, jos on kuiva. Märkänä pyrkii ote lipsumaan.



Leikkaa terävällä veitsellä vajaan sentin paksuisia viipaleita.



Paista suikaleita kuumalla pannulla voissa nopeasti eli vain sen verran, että pinta menee kiinni. Käytännössä noin minuutti puoleltaan riittää. Kuori ja viipaloi sipulit.



Kuullota sipulirenkaita pannulla.



Lado maksapalat uunivuuan pohjalle. Ripottele suolaa melko rohkeasti. Lisää valkopippuria, ole kuitenkin määrän kanssa varovainen.



Kumoa kuullotetut sipulirenkaat maksapalojen päälle.



Lisää kermaa niin paljon, että maksat ja sipulit juuri ja juuri peittyvät kermaan. Hauduta 200 asteisessa uunissa 45 - 60 minuuttia. Ennen tarjoilua ripottele pinnalle rakuunaa. Jos haluat rakuunan makeuden menevän enemmän maksaan kuin kastikkeeseen, voit lisätä rakuunan samalla kuin valkopippurinkin. Itse tykkään laittaa sen vasta lopussa. Tällöin kastikkeesta tulee makeampi ja paistos on visuaalisesti nätimmän näköinen. Kaveriksi sopii esimerkiksi perunamuussi. Soveltuu myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, jos muussin korvaa esimerkiksi parsa- tai kukkakaalilla.

Valmiina pitäisi näyttää jotakuinkin tältä:

Hyvää ruokahalua.


Salaateissa olen aika onneton. Jos jollakulla on simppeleitä salaattireseptejä, niin kirjoitelkaa vaikka kommentteihin, niin päästään testaamaan.

VAROITUS: Tämän ruuan voi tehdä hyvin myös hirven maksasta. Eviralta saamani tiedon mukaan on kuitenkin vältettävä käyttämästä yli vuoden ikäisen hirven maksaa. Syynä tähän on maksaan kertyvät raskasmetallit, jotka kerääntyvät elimistöön. Sama koskee myös hirven munuaisia.

17 kommenttia:

  1. Hei! Vaikutat symppikseltä ja blogistasi välittyy mukava tunnelma, jatka samaan malliin! :) -Lukija Oulusta

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Olen otettu lukiessani kommenttiasi. Keittiössä on toki välillä aikamoinen sählinki menossa, mutta on tämä kuitenkin tosi mukavaa. Elämässä yleensäkin on mielestäni paljon hauskempaa, kun pyrkii itse siihen aktiivisesti vaikuttamaan ja löytämään sen ilon ihan pienistä arkipäiväisistä asioista. Terveisiä vaan sinne Ouluun.

    VastaaPoista
  3. Hei. Olen nyt eka kertaa täällä blogissasi ja heti jäin koukkuun :)Kivasti kirjoitat.
    Meidän perheen suosikkisalaatti on suikaloitu valkokaali. Loraus salaattikastiketta päälle riittää ja ai että on hyvää. Kelpaa meillä niin aikuisille kuin lapsillekin. Tuota on myös helppo muokata. Joskus lisään sekaan ananasta tai appelsiinia. Joskus tomaattia, kurkkua, paprikaa, pepperonia, suolakurkkua. Mitä kaapista sattuu löytymään.
    T: Äippä

    VastaaPoista
  4. Kiitos äippä. Laitetaan kokeiluun.

    VastaaPoista
  5. Totta on että tänne jää loukkuun...oon istunut melkein tunnin ja lukenut reseptej' ja kommentteja ja huomenna teen ton maksa vuokan (tai mikä sen nimi on) siis tääl on niin hyviä ohjeita.
    Kiitti sulle ja jatka samaan tapaan

    VastaaPoista
  6. On olemassa huonompiakin koukkuja, joissa roikkua! Kiitos palautteesta.

    VastaaPoista
  7. Kiitos hyvästä reseptistä. Laitoin juuri hirven maksan uuniin, rakuunan sijasta lisäsin meiramia. Kohta syödään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile joskus myös lampaan maksaa, jos jostain saat. On tosi pehmeän makuinen.

      Poista
  8. Tätä reseptiä aion kokeilla... Hirvenmaksa köllöttää jääkaapissa odottamassa :) Siihen kylkeen muusi ja puolukkasurvosta niin luulen että aika hyvä tulee. Annoitko suolautua ennen maksan valmistamista? Vai riittääkö että heittää suolan ennen uuniin laittoa? terveisin: kotiäippä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kerroksen väliin suolaa niin kuin suolaisit maksapihviä.

      Poista
  9. Morjesta iskä, tääl Pete-pappa Kitteeltä!
    Oon muutaman kerran ja "eksynyt" blogiisi, eikä täält taho päästä pois😄😉! Upeen blogin oot tehny ja helppo vaistota, et ruokakokeilut sekä iha gourmet on vieny palan sydäntäsi👍! Myö ja tykätään kokeilla kaikkee erilaista. Sain to iltana tankilta tullessa soiton naapuriltani. Anto miulle puuolet nuoren (2v) hirven maksasta, munuaisista ja sydämestä. Ohuet kuorruttamattomat maksapihvit punasipulin kera tein voilla pannulla saman tien "yöpalaksi"😉! Lopuksi lisäsin pannulle pienen löräyksen Floran paksua ruokakermaa. Hitsi et oli hyvää iha vaa puolukkahillon kera. Hirvi oli paloteltu samana alkuiltana. Tänään menee uuniin ekaa kertaa tää "uunimaksaa hoitsun tapaan". Pakkaseen laitoin noi muut sisäelimet ja googlettulun tuloksena täytyy harkita ja miettiä saako niistä "turvallista hyvää"?
    Toivottavasti ens kesän motskarireiteillä iha tavattaisiinkin! Laitan siulle mailin tulee! Hyvää Suomen itsenäisyyspäivää siulle ja perheellesi👼!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pete-pappa palautteestasi. Onpa mukavaa kuulla, että motoristitkin lukevat tätä ruokaosastoa. Käy katsomassa myös Pirhonen RC:n "kotisivut" osoitteessa www.cookingsnowman.blogspot.com

      Poista
  10. Kokeilen maksareseptiäsi tänään ☺ Kiitos siitä.

    VastaaPoista
  11. Mulla on tuossa matalalla lautasella kanan maksa suikaleita mitens sen valmistan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolaa ja valkopippuria pintaan. Pyöräytä nopeasti pannulla kypsäksi. Ei liian kauan. Ja kuullotettuja sipulirenkaita ja perunamuussia puolukkasurvoksen kera kaveriksi.

      Poista
  12. Kiitos reseptistäsi ja johdantokirjoituksesta. Ajattelen juuri samoin kuin sinä. Kun ruuanlaitto tuntui pakolliselta ja jokapäiväiseltä rieslta, otin siitä harrastuksen. Muuntelua ja uusia kokeiluja. Onneksi puoliso syö kaikkea ja kaiken nurisematta. Kyllä sen kuitenkin huomaa, että joku ruoka ei oikein iske. Teen nyt toista kertaa maksaa hitaammin ja uunissa. Se on hyvä ohje. Yksi dyöjä ei kuitenkaan syö kerralla koko paketillista maksaa. Harvoin saa yhden hengen maksa-annosta kaupasta. Ensin teen nopeat maksapihvit ja tällä reseptillä maksaruokailu jatkuu vielä pari päivää. Maksasipulipata säilyy hybin seuraavaankin päivään.

    VastaaPoista
  13. Kiitos tästä maksaa unissa reseptistä. Ole usein tehnyt tällä reseptillä maksaa ja nyt on myös uunissa hautumassa. Olenjakanut tätä sun ohjetta muillekin. On tää niin hyvvee.�� Kohta saa taas nauttia hyvästä ruuasta. Nam!

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.