maanantai 28. maaliskuuta 2011

Kotiteollisuus grillimakkara - makutesti

Sian- ja naudanliha, vesi, suola (1,7%), kamara, modifioitu perunatärkkelys, lihaproteiini, glukoosi, perunakuitu, mausteet (mm. sipuli, valkosipuli), stabilointiaine E450, hiivauute, aromit (mm. paprika), hapettumisenestoaine E316, savuaromi, säilöntäaine E250. Näistä on Kotiteollisuus-yhtyeen teettämä a-luokan makkara b-luokan jätkiltä valmistettu. Lihapitoisuus 73 %, rasvapitoisuus 25 %.

A-luokan ruokamakkara... Lähtökohta on hyvä. Asetan mielessäni vertailukohdaksi Wilhelmi grillimakkaran. Paistoin makkarat paistinpannulla. Oli sen verran sakea räntäsade ulkona, etten vielä viitsinyt viritellä grilliä tulille.

Ja sitten maistamaan. Kun makkarasta leikkasi veitsellä pätkän, leikkaus viillosta tirahti heti nestettä ulos. Tulkitsin rasvaksi. Ulkonäkö leikkauskohdassa ei ollut kovin himoittavan näköinen. Mutta maku: mieleen tuli lapsuuden leirinuotiot seurakunnan kesäleirillä. Kun muut valittivat nuotiolla paistetun makkaran kuivuutta, me Suomi-lenkkiä paistaneet pojat pyyhimme suupieliä. Makkara oli parhaimmillaan. En luokittele Kotiteollisuus-grillimakkaraa hyväksi pannulla paistettuna. Paistettaessa makkarasta vapautuva rasva jää pannulle ja makkarakin on sitä myöten rasvaisen oloinen.

Mutta voi kun kelit korjautuisivat nopeasti, että pääsisi grillaamaan! En tiedeä, mitä Hynysen joukoilla on ollut perimmäisenä tavoitteena rahan ansainnan lisäksi, mutta uskoisin poikien kehittäneen erinomaisen grillimakkaran. Grillissä liika rasva tippuu hiilille, ja lopputulos on suussa sulavan mehukas. Savun makuinen lihapitoinen herkkuhetki.

Se on sitten grillimestarissa, tarjoaako kaveriksi salaattia vai hyvää olutta. Mitään kurakaljaa en suosittelisi näin hyvän grillimakkaran kaveriksi.

Ja kaupassa tuli taas käytyä. Kuun ruokamenot 635 euroa.

Iskä Kokkaa myös facebookissa, vaihdetaan mielipiteitä ruuasta ja muusta aiheeseen liittyvästä.

8.8.2013: En keksinyt facebookin blogille tuomaa lisäarvoa, joten poistin profiilin. Ja Kotiteollisuus-grillimakkaran valmistus on kysynnän vähäisyyden takia lopetettu.

10 kommenttia:

 1. ei se välttämättä ollut rasvaa kun makkarasta purskahti ulos, makkarassahan oli myös glukoosia, joten siihen on lisätty nesteitä. en valitettavasti ole kyseistä makkaraa maistanut, mutta totean vain että rasvaiset grillimakkarat ovat aina parempia hiilloksella kuin paistinpannussa kypsennettyinä.

  VastaaPoista
 2. Juu minä en ole tuohon makkaran sielunelämään sen kummemmin perehtynyt. Sitä vaan on oppinut, että rasvaahan siitä tirisee. Ja sitten tietysti pitää kaikkea rasvana. Tässä on vähän ollut suunnitteilla makkarantekotalkoita kaverin kanssa. Niihin ei sitten tule muita kuin aitoja aineita.

  Kun nyt Tampereelta tätä lueskelet, niin sanottakoon, että parasta Tampereella ei ole musta makkara vaan Tammelan torin lohipurilaiset. Vieläkö niitä saa?

  VastaaPoista
 3. Maailman parhhaan makkarakastikkeen siitä ainaki sai!

  VastaaPoista
 4. Parasta makkaraa mitä olen ikinä maistanut! Murean lihaisa maku, mausteet kohdillaan ja se tuoksu... Nam.

  Testattu takassa paistettuna.

  VastaaPoista
 5. No sitähän minä olen yrittänyt sanoa! Pojat ovat kehittäneet mahdollisesti ensi kesän kuuminnan grillaus-hitin!

  VastaaPoista
 6. Makkara joka ei maistu ainoastaan suolalle! Maukas tuttavuus!

  VastaaPoista
 7. Kotiteollisuusmakkara testattu äärimmäisissä extremeolosuhteissa. Pilkkiretken päälle paistoimme nuotiolla uutta lappeenrantalaisten lähiruokaa eli KT-makkaraa tai blexteriä niin kuin täällä Texas-Alabamassa on tapana sanoa.

  Niin olen siis samoilta nurkilta kotoisin kuin Suomen kovin rockorkesteri eli Lappeenrannasta. Olen silti puolueeton tässä asiassa.

  Seuraavassa nelihenkisen raatimme puolueeton tuomio. Arvosanojen keskiarvoksi muodostui 9-. Blexteri oli siis erinomaista ja tulee olemaan takuulla ensi kesän grillien ykköstuote, jos jotain hyvän päälle ymmärtää. Ainoastaan paketin riittoisuus jäi kaivelemaan mieliä. Ehdottomasti tätä pitäisi saada kaupasta megasettinä tai ainakin mäyräkoirakoossa(12/pkt).

  Ruuan voi nauttia ainakin Pirkkaoluen ja Karjalan kanssa sellaisenaan, mutta vaativa käyttäjä kaipaisi ehkä Karhua litran tonkassa kyytipojaksi.

  Antoisia grillaushetkiä

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti tuli sormen mittaisia ahveniakin, ettei ihan makkaransyönniksi pilkkireissu mennyt!

  VastaaPoista
 9. Missä se Iskä siellä facebookissa kokkaa, kysyn vaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry. On jäänyt tuo kohta korjaamatta. Poistin fb-profiilin, kun en keksinyt, että mikä on sen tuoma lisäarvo.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.