keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Sieni-kasvishöystö

Mikähän se lienee wokkiruuan määritelmä. Tämän päiväinenkin resepti oli alunperin Finfoodin keittokirjassa nimellä aasialainen sieni-kasvisvokki. Äiskä teki aikoinaan hyvin samanlaisia ruokia, ja niitä kutsuttiin kasvishöystöiksi. En sitten tiedä, missä on ero. Ja sitten näissä resepteissä on usein joku ihme aine, jota tarvitsee vain hyvin harvoin. Tarkoittaa käytännössä, että putelin sisus ehtii mennä pilalle ennenkuin sitä seuraavan kerran tarvitsee. Niin kuin tässä ruuassa alkuperäisen reseptin mukaan tarvitut yksi ruokalusikallista thaimaalaista kalakastiketta. Niinpä olen vähän ruuvannut ohjetta enempi itselleni sopivaksi.

Ainekset, sopiva satsi neljälle

1 sipuli
1/4 punainen chili
1 punainen paprika
2 porkkanaa
170 g herkkusieniä (no taas tuo määrä tulee siitä, että Lidlin purkissa sattuu olemaan juuri tuon verran)
noin 350 g kiinankaalia
loraus öljyä
1 dl vettä, johon on mikrossa kuumennettu sekaan puolikas kalaliemikuutio
2 tl hunajaa
tömpsäys purkista basilikaa
kuorittuja maapähkinöitä

Silppua kourittu sipuli. Aloita kuullottaminen kuumalla pannulla, johon olet lorauttanut vähän öljyä. Poista chilistä ja paprikasta siemenet, pilko palasiksi ja lisää ne pannulle. Kuori porkkanat, pilko pieniksi palasiksi, lisäää pannulle. Muista aina vähän pyöräyttää lastalla, etteivät tavarat pala. Pilko sienet pieneksi silpuksi. Lisää pannulle. Silppua myös kiinankaali ja lisää pannulle. Kääntele aineksia pannulla koko ajan kohtuullisella lämmöllä kuumentaen kunnes kasvikset pehmenevät napakan kypsiksi. Kumoa kalaliemi sekaan ja sekoita. Kalaliemi antaa tarvittavan suolan ateriaan. Pyöristä maku hunajalla. Lopuksi lisää pähkinät ja kun ne ovat vähän lämmenneet, niin lopuksi ripottele pinnalle basilikaa. Sekoita ja tarjoile. Kaveriksi voi keittää vaikkapa riisiä. Meillä tosin syödään ihan tämmöisenään kevyenä pääruokana.


Äänet menivät tasan 2 - 2 eli paha mennä sanomaan oliko hyvää vai huonoa. Makuasia tosiaan. Äiskän asteikolla meni luokkaan 4. 

Myöhemmin illalla piti vielä käydä täydentämässä leipä- ja pullavarastoa. Siihen meni vitonen. Kuukauden ruokamenot tähän saakka tasan 300 euroa.

2 kommenttia:

  1. Terve Iskä! Tosi mukava blogi sinulla. Seurailen sitä täältä Oulun liepeiltä. Thaimaalainen kalakastike on siitä ihmeellistä, että se haisee yököttävälle (tehdään hapattamalla), mutta maistuu taivaalliselle! Sitä voi käyttää suolan tilalla kaikkiin ruokiin ja säilyy ihan varmasti pitkään, on se sen verran tujua soosia! Varmuuden maksimoimiseksi voit pitää sitä jääkaapissa. Osta ihmeessä ja kokeile!

    VastaaPoista
  2. Terkkuja Ouluun. Joskus tuli rahdattua Valtatie 79:ssä Äiskän 90-vuotiaan mummon luona. Olen minä sitä joskus ostanut. Harvemmin vain tulee käytettyä ja välillä tympii nuo puoliksi käytetyt purkit jääkaapissa ja muilla hyllyillä.

    Mukavaa, että olet tykännyt blogistani. Itseni on yllättänyt se, kuinka paljon mukavammaksi ruuan laitto muuttui, kun kokemuksia alkoi jakaa muiden ihmeteltäväksi. Aurinkoista kevättä Oulun puoleen.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.