keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Pikku-Myy

Pikku-Myy on osastomme ekomies, vaikka onkin ihan näpsäkän nätti nainen. Muistan, kun kerran keskustelimme tölkkien polttamisesta. Kerroin polttavani kaikki maito- yms. tölkin tuvan uunissa. Pikku-Myy totesi: "Voi voi! Kyllä ekomies on nyt vihainen!" Sen jälkeen aina kun olen laittanut tölkkejä talvella uuniin, olen muistanut, että nyt ekomies on vihainen. Minä en noin yleisesti ottaen ole ollut mikään ekoihminen. Kuitenkin viimeisen parin vuoden aikana työtehtävät ovat olleet sellaisia, että minussakin on herännyt pieni viherpiipertäjä. Henkilökohtaisilla valinnoillamme on väliä! Lasin, metallin ja kesäaikana tölkit aloin lajittelemaan jo kolme vuotta sitten heti Äiskän sairastumisen jälkeen. 

Viimeisen vuoden olen tuskaillut biokompostorin hankinnan kanssa. Keskustelin asiasta Pikku-Myyn kanssa alkukesästä. Hän oli ostanut nelihenkiselle perheelleen viime kesänä Biolanin lämpökompostorin oikein mittareilla ja kaikilla herkuilla. Oli kuulemma jämähtänyt jäähän talvella. Siitä sitten päättelimme, että osaa se jäähän mennä halvempikin eli turhaa rahan menoa ostaa hyvä ja kallis. Minä sitten ostin markkinoiden halvimman Hobby Hallista. Maksoi reilun satasen kotiin toimitettuna. Merkki oli  Juwel Aero Quick - 290 litraa.

Hain sen tänään postista ja kokosin. Ohjeet olivat selkeät. Kokoaminen helppoa. Tuote erittäin epäilyttävän oloinen. Mennessä nähdään, kuinka se toimii.

Netistä löytyvä kompostorin osto-opas sanoi, että tuotteessa vaahtomainen eriste. HobbyHall kertoi eristeen paksuudeksi 5 mm. Sen verran ohuet seinälevyt olivat, että on helppoa uskoa mainokseen.
Kokoaminen kävi käden käänteessä.


Tänään ei sitten ruokajuttua tullut, sillä minä olin taas lennossa ja Hoitsu teki jotain todella hyvää vhh-ruokaa. Kysyn reseptin ensi viikolla ja kokeilen joskus itsekin. Huomenna palataan taas asiaan.

6 kommenttia:

 1. Meillä on ollut puolipallon muotoinen globe siskoltani lainassa jo lähes 10 vuotta. Neljän hengen talouden kotitalousjätteet puristuvat kahdessa vuodessa kottikärrylliseksi multaa. Kesällä aina tyhjennetään komposti ja multaa muhitetaan vielä vuosi pressun alla. T: Nina

  VastaaPoista
 2. Lykkyä pyttyyn kompostointiin, Iskä! Sisareni on kompostoinnin suurmestari, mutta ei kauheesti tykkää globesta nimenomaan talvipakkasten takia. Kaikki muut 3 ikiajoista mökillä muhineet, eri aikoina perustetut ja vuorosysteemillä käytetyt puukehikkoiset kompostit ovat aina tuottaneet tulosta. Minä en tiedä asiasta yhtään mitään, mutta toivotan onnea kompostointiin, kun tiedän että kärsivällisyydellä sekin onnistuu!!

  VastaaPoista
 3. Minä halusin ehdottomasti vekottimen, jonka voi tyhjentää alakautta luukuista. Periaate rajasi melko paljon tarjokkaita.

  VastaaPoista
 4. Minulla on viimeiset ehkä noin 10 vuotta ollut juuri samanlainen kun teillä nyt on. Hyväksi todettu! Talvella se on jäässä, mutta heti keväällä se herää nopeasti henkiin.
  Ainoa mitä täytyy muistaa on se, että alaluukut täytyy olla hyvin kiinni ja jos ne talven aikana menee vinoon syystä tai toisesta (lumi painaa, routa ym) niin kannattaa laittaa isoja kiviä luukkujen eteen. Muuten herra ja rva Supikoira tyhjentää sen keväällä ja kaikki arvokas multa on kaikkialla muualla paitsi kompostissa....

  VastaaPoista
 5. Eli toimii ihan yhtä hyvin kuin Biolankompostorikin. Ellet sitten satu asumaan Hangossa tai muuten hitsin paljon Joensuuta etelämpänä. Kiitos kuitenkin rohkaisevista kokemuksista.

  VastaaPoista
 6. Noooh onhan Hankoon saman verran matkaa kun Tallinnaan, Saloon ja Helsinkiin :) Mutta on täällä talvet kylmät. Viime talvena oli monta viikkoa peräkkäin alle 25 astetta pakkasta, mutta kyllä se kompostori heräsi yhtä nopeasti kun naapurin (naapurilla on sellainen jossa on se lämpömittari kyljessä).
  Ja jos haluaa "kauniilla" tavalla antaa kompostin levätä seuraavana vuonna, niin voi ihan hyvin tehdä sen toisessa samanlaisessa kompostissa :) Minulla on siihen puinen kehikko, mutta jos on naapureita lähellä niin se ei aina ole tarpeeksi kaunista.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.