keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Lasten itsenäistymisen riemuja!

On se mukava kun lapset kasvavat ja itsenäistyvät! Ainakin noin pääsääntöisesti vaan ei aina. Kuten ei tänään. Eilen oli kaikki normaalisti. Suunniteltiin, että Juniorin kanssa viilaillaan sitä perkeleen mopetia tänään. Ja Marin piti olla töissä yhdeksästä viiteen. (Mari myy lehtiä, ostakaa ihmeessä jos soittaa!) No tällä suunnitelmalla ostin kilosen lohifileen ja annoin ohjeet Äiskän Avustajalle, että laittaa kolmelta valmistamaani marinadiin. No eikös mitä. Juniori soittaa puoli neljältä, että pääseekö hän Appiukkoni luo mökille serkkunsa kanssa. Tietysti pääsee - yksi lautanen vähemmän ruokapöytään. Töiden jälkeen heitin Juniorin lankomiehelle, jonka piti viedä pojat mökille. Samalla soittelin Marille. Olikin päättänyt mennä vasta yhdelletoista ja syö kuulemma ulkona. Voi helkkari sentään! Minäkö sitten Äiskän kanssa vedän kilon lohta ja perunat päälle? Noin taloustieteellisin termein voisi tilanteeni määritellä ateriakulujen optimoinniksi epävarmuuden vallitessa.

Ruokalistalla meillä oli teriakilohta wasabiperunoiden kera

1 kg lohifilee
1 dl teriakikastiketta
2 rkl punaviinietikkaa
4 tl wasabitahnaa
auringonkukan siemeniä


Sotke teriakikastike, etikka ja wasabitahna marinadiksi. Kaada uunipellille. Laita kala marinadiin nahka ylöspäin. Anna marinoitua reilu tunti. Kaada liemi pelliltä. Pese pelti ja aseta kala takaisin pellille nahkapuoli alaspäin. Ripottele kuorittuja auringonkukansiemeniä (niitä saa kaupasta valmiiksi kuorittuna. Ei kannata ryhtyä kuorimaan niitä linnun siemeniä, vaikka vähän halvempia ovatkin) pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ota uunista. Tarkista kypsyys.Tarjoile waikkapa wasabiberunoiden kera.

1 kg perunoita (me tyydyttiin äiskän kanssa kuuten perunaan, mutta ohjeen kirjoitan alkuperäisenä.)
2 dl vettä
2 dl kermaa
2 - 3 tl wasabitahnaa
3/4 tl suolaa
1 dl persiljaa


Kuori ja kuutio perunat. Keitä niitä vedessä pienellä teholla kymmenisen minuuttia aina välillä hämmentäen. Lisää kerma ja wasabitahna. Keitä vielä parikymmentä minuuttia eli kunnes perunat ovat niin kypsiä, että alkavat osin hajota. Mausta suolalla. Koristele persiljalla.


Minä tykkäsin niin kalasta kuin perunoista, Äiskä kalasta. Perunat menivät Äiskän asteikolla nelosen ja vitosen välille, kala kolmoseen. Sen verran on itsekin kritisoitava reseptiä, että vähän tuntui tuo kalan marinointi menevän hukkaan. Ehkä kannattaisi käyttää ihan vaan suolaa tai sitten savustaa kala. Ja tuo wasabikastike on pakko kokeilla vielä kukkakaalin kanssa.

Me muuten syötiin sitten se kahden kympin köntti lohta Äiskän kanssa kahdestaan. Äiskä 150 grammaa ja minä 850!

6 kommenttia:

 1. Oho! Teitpä miehen työn lohen syömisessä!

  sonja

  VastaaPoista
 2. No helkkari, eihän hyvää kalaa saa syömättä jättää!

  Wasabista olen aikoinani saanut ainutlaatuisen kokemuksen siitä, kuinka ihan oikeasti tukka nousee pystyyn, siis joka ikinen hius. Ensin hurahti sierainkarvat hörölleen, sitten humaus meni aivoihin ja sitä myöten hiusjuuriin. (Syötiin lohisashimia.) Loistava raaka-aine! Eipähän tartte muita aineita humauksen kokemiseksi :D

  VastaaPoista
 3. Joskus kyllä muutkin humaukset tekevät ihan poikaa.

  VastaaPoista
 4. Tätä on pakko kokeilla...tuli oikeen vesi kielelle kun luki tän receptin.
  Vointe ja sinne Suomen puolelle
  Anne

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.