tiistai 5. heinäkuuta 2011

Kalajuttuja

Lapsena ja nuorena tuli käytyä paljon kalassa. Ja nimenomaan pohjaongella eli jäykästä 30 - 40 senttiä pitkästä vavasta lähti siima, jonka päässä oli madolla varustettu koukku ja paino. Siiman pituus säädettiin siten, että mato lillui vajaan puolen metrin päässä pohjasta. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun 200 grammainen ahven nykäisee vavan kautta rannetta. Ja kesäisen autereiset aamut. Mutta jotenkin tämä elä vain on mennyt siten, että nykyään kaikki muu tuntuu tärkeämmältä kuin ongella käynti. Nähtävästi tykkään muista jutuista enemmän, sillä niinhän se tahtoo olla, että aina löytyy aikaa asioille, joita pitää tärkeinä ja joista tykkää.

Mutta kalaruualle löytyy aina aikaa. On se kala vaan niin hyvää. Jopa jossain määrin aliarvostettu silakka, jota tänään söimme hyvin perinteiseen tapaan valmistettuna. Ja vieläpä pakastesilakoita, kun oli lihatiskistä päässyt loppumaan.

Paistetut silakat neljälle

noin 20  isohkoa silakkafilettä
sitruunamehua
suolaa, valkopippuria
vehnäjauhoja
2 munaa
korppujauhoja
oliiviöljyä
mustia oliiveja (meni näidenkin ostaminen vaikeaksi, kun kuulin, että ovat yleensä kauheilla myrkyillä mustutettuja vihreitä)
sitruuna


Ruiskuttele fileet sitruunamehulla. Anna vetäytyä 5 - 10 minuuttia. Ripottele fileiden päälle suolaa ja valkopippuria. Vatkaa munat rikki. Kaada yhdelle lautaselle vehnäjauhoja ja toiselle korppujauhoja. Jauhota fileet ensin vehnäjauhoissa. Sitten pyörätät ne munakulhossa ja lopuksi kääntelet korppujauhoissa.Lopuksi paista oliiviöljyssä kohtuullisella lämmöllä molemmilta puolilta kullan ruskeiksi.

Kaveriksi keitin perunan per nenä. Juniori teki kermaviilistä, suolasta, sokerista ja tillistä kylmän kastikkeen. Tarjolle laitettaessa laitoin vielä lautasen reunalle muutaman mustan oliivin. Toivat mukavaa suolaisuutta kuumaan kesäiltaan. Tarkoitus oli vielä laittaa nätisti muutama sitruunaviipale, joista voi vielä rutistella mehua kalalle. Tämä komistus kuitenkin jäi, sillä Juniori kuori vahingoissa sitruunan ja siitä saa tosi hankalasti rutisteltavia palasia.


Hyvää äänin 3 - 0. Äiskän asteikolla meni kakkoseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.