maanantai 28. helmikuuta 2011

Blinit - Блины

Blinit eli linnit kuuluvat laskiaiseen ja ovat kotoisin Venäjältä. Venäjän laskiainen on maslenitsa eli voiviikko siksi, että viimeisenä seitsemänä päivänä ennen suurta paastoa ei saa syödä enää lihaa, mutta kylläkin voita, juustoa, munia, maitoa, smetanaa ja blinejä. "Linnittä ei laskiaista", sanoo vanha venäläinen sananlasku. Nykyään maailma on maallistunut myös venäläisissä kodeissa. Taisi valtiokin tehdä 70 vuotta kovasti töitä asian eteen. Joka tapauksessa, blinejä voi syödä ympäri vuoden - myös Venäjällä.

Suomessa blinit tehdään ravintoloissa tattarista ja ovat myös paksuja kakkaroita. Ihmettelin joku vuosi sitten asiaa venäläisille ystävilleni ja kysyin millainen se on se hyvä bliniresepti. Poikkeuksetta minua neuvottiin tekemään vehnäjauhoista taikina, joka meillä tunnetaan lettutaikinana. Kuulemma ennen vanhaan tehtiin tattariblinejä ja kait jossakin maaseudun syrjäkylillä vieläkin. Vehnäjauhosta tehdyt ovat kuulemma kuitenkin paljon parempia.

Blinin täytteenä on kaviaari tai mäti sipulisilpulla terästettynä hyvä. Myös sillisipuli-seosta olen maistanut. Periaatteessa blinin väliin voi laittaa ihan mitä vain mieli tekee. Kun unohtaa sen paasto-jutun. Oma suosikkini on resepti, joka yhdistää perinteen ja nykypäivän: vehnäjauhoa ja tattarijauhoa. Täytteeksi broileria, niin nuorisokin tykkää.

Ainekset (6 - 8 bliniä)

6 dl maitoa
25 g hiivaa
2 munaa
0,5 dl öljyä
2 dl tattarijauhoa
2 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa

sipuli
450 g broilerisuikaleita
2 dl kermaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 tl ruohosipulia

Kaada maito kulhoon, lisää munat ja hiiva. Sotke sekaisin vispilällä. Lisää joukkoon koko ajan sekoittaen öljy, suola ja jauhot. Laita lämpimään paikkaan tekeytymään tunniksi pariksi.

Kun taikina on tekeytynyt tarpeeksi, silppua sipuli ja kuullota se kattilan pohjalla. Lisää broilerisuikaleet ja sen verran kermaa, että sipulit ja broilerinsuikaleet juuri ja juuri peittyvät. Keitä hiljaisella tulella aina välillä sekoittaen. Ja voihan ne sokerin, suolan ja ruohosipulitkin lisätä tässä vaiheessa, niin eivät unohdu.

Sillä aikaa kun broileritäyte kiehuu kypsäksi, ota blinitaikina esiin ja paista kuumahkolla pannulla voissa molemmilta puolilta kauniin ruskeaksi. Älä menetä hermoja ensimmäisen letun kanssa. Tattari tekee sen, että eivät kestä kasassa ihan niin hyvin kuin meikäläiset letut.

Kun blinit on paistettu ja kana kypsää, on ruoka valmista nautittavaksi. Ja jos tuli paistettua liikaa, niin viimeiset voi syödä hillon kanssa jälkiruuaksi.

8 kommenttia:

  1. Itse syön mieluiten paksuja tattariblinejä, sillä pidän tattarin mausta. Päälle mieluiten smetanaa ja mätiä, ja kyytipojaksi vodkaryyppy.

    VastaaPoista
  2. Pelkkä tattari on ihan hyvän makuista myös blineissä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana taikinan nostatuksen kanssa. Jos taikina käy liian kauan, tulee blineistä pistävän makuisia.

    Kyytipojasta ollaan täysin samaa mieltä. Tässäkin kannattaa muistaa,että skandinaavit eivät osaa tehdä kunnon pehmeän makuista votkaa. Slaavilainen votka on parasta. Alkosta löytyvistä mielestäni parhaiten ruuan kanssa sopii Flagship (ven. Flagman Флагман). Mukavan pehmeää eikä hirvittävän kallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vodkavinkistä! Blinit menevät heti testiin - harmiksemme alkoholiliike ei ole auki..

      Poista
    2. Varmasti joku muukin väkevä viina menee. Pääasia, että blinejä on pöydässä. Mutta kun aina silloin tällöin heittää snapsilasillisen kyytipojaksi, niin jaksaa herkutella paljon pitempään.

      Poista
  3. Elä nyt anonyymi. Ruoka ja etenkin ruokajuoma on pietillä valittavia. Kunnon ruokajuoma ikäänkuin viimeistelee makunautinnon, vaikka tämä valintaprosessi joskus huvittavalta saattaakin kuulostaa.

    VastaaPoista
  4. Minä olen samaa mieltä. Tattariblinit ja vodkaryyppy ovat erottamattomat kaverukset.

    VastaaPoista
  5. Ole kuitenkin varovainen, ettet syö liikaa blinejä. Ensimmäisen kolmen jälkeen on aina olemassa vaara, että homma ryöstäytyy käsistä.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.