maanantai 14. helmikuuta 2011

Haita thaimaalaisittain

Tänään oli taas pikaruokapäivä. Tein haita thaimaalaisittain. Ihan aluksi on sanottava, etten ole koskaan käynyt thaimaassa tai edes nähnyt elävää thaimaalaista. Myöskään maan keittiötä en tunne yhtään. Joten älkää tulko minulle sanomaan, ettei ruoka ole tyypillinen thaimaalainen. Minä luotan tässä reseptissä aivan täysin rakkaaseen vaimooni. Hän oli vähän päälle parikymppisenä kuukauden Thaimaassa ja osin Burmassa. Kun sitten aikanaan tutustuimme, hän hurmasi minut äärettömän yksinkertaisella ja maittavalla kalaruualla. Eikä hohto ole 25 vuoteen laimennut yhtään. Kummastakaan. Ei vaimosta eikä ruuasta.

Ainekset

400 g tuoretta haita (ellei tuoretta haita ole saatavilla, käy myös pakastettu, hätätilassa myös sei)
loraus öljyä
4 dl riisiä
8 dl vettä
1 tl suolaa
2 pikkupurkkia ananaspaloja omassa liemessään
cayennepippuria tai chiliä
soijakastiketta

Pilko kala kuutioiksi. Jos käytät pakasteseitä, anna ensin vähän sulaa, ja sitten leikkaa sentin sivultaan oleviksi kuutioiksi. Kuullota riisi öljyssä (silloin on hyvä, kun jyvät ovat kirkkaan läpikuultavia eivätkä valkoisia). Siirrä pannu pariksi minuutiksi sivuun ja sitten lisää vesi. Tämä siksi, että etenkin halvat pannut kupristuvat pilalle, jos heität kuumalle pannulle kylmää vettä. Anna kiehua niin pitkään, että vesi on imeytynyt pannulta riiseihin. Tarkista, että riisit ovat kypsiä. Ellei, niin lisää desi vettä ja keitä se pois.

Sillä aikaa kun riisit kiehuvat pannulla, ota toinen pannu, jolla paistat ensin kalakuutiot. Kun kalakuutiot alkavat olla lähes kypsiä, lisää ananaspalat pannulle. Nesteen voit ananaspurkeista antaa vaikka  lapsille juotavaksi. Pannulle sitä ei tarvitse. Kun myös ananakset ovat sopivasti lämminneet, mausta suolalla ja cayennella/chilillä. Ole cayennen kanssa ensimmäisellä kerralla varovainen. Kun sitten riisit ovat kypsät, lisää kala ja ananakset samalle pannulle ja eikun pöytään.Pöytämausteena voit sitten käyttää soijakastiketta. Nuorin poikani tosin tykkää enemmän makeasta chilikastikkeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.