keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Lohikiusausta ja tuliaisia

Aina ei ole aikaa värkätä gourmee aterioita. Eikä edes yrittää. Joskus nopeus on valttia. Monet uuniruuat ovat sillä tavalla nopeita, että valmistelu vie viisi minuuttia ja odotteluun lähes tunnin. Mutta sen tunnin aikana voi touhuta vaikka mitä, kunhan vain muistaa ottaa ruuan ajoissa pois uunista. Tänään oli nopean ruuan päivä; piti rassata sitä samperin Soliferia taas ajokuntoon.

Illemmalla sitten oli aikaa ja silloin valmistin tuliaisia kyläpaikkaan eli chilipipareita.

Lohikiusaus

Ainekset

500 g sipuliperuna sekoitusta
300 g lohisuikaleita
tilkka öljyä
suolaa
valkopippuria
tilliä
ruohosipulia
4 dl ruokakermaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele vuoka tilkalla öljyä. Sotke vuuassa sipuliperuna seos ja lohisuikaleet. Lisää suolaa ja varovasti valkopippuria, kunnon tupsaus tilliä ja ruohosipulia. Kaada kermaa niin paljon, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Ripottele päälle vähän korppujauhoa. Tekee ruuasta nätin näköisen ja sitoo ylimääräistä kosteutta. Paista uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. En ole laittanut noita mausteita kovin tarkasti, sillä olen niin laiska etten viitsi käydä niitä lusikalla mittailemaan. Parempi aloittaa kokeilu pienillä määrillä ja sitten lisätä oman suun mukaiseksi.

                                             Lohikiusaus. Kuvat on otettu kännykkäkameralla joten eivät ole järin kaksisia.

Chilipiparit

Chilipipareihin tarvitset kaupan normaalia siirappipiparitaikinaa ja cayennepippuria. Anna taikinalevyjen sulaa ensiksi ohjeen mukaan. Ripottele pinnalle cayennea. Vähän siihen tapaan kuin laittaisit riisipuuroon kanelia (muista kuitenkin kohtuus, ellet ole kokenut chili-harrastaja). Kauli taikinaa sen verran, että cayenne kiinnittyy siihen. Käännä kaksin kerroin taikinalevy. Kauli levy noin 2 mm paksuksi. Painele piparimuotilla pipareita niin kauan kuin taikinasta saa sopivia levyjä. Paista ohjeen mukaan (5-8 min)noin 200 asteessa.



Valmis pipari maistuu ensin aivan tavalliselta, mutta noin kymmenen sekunnin kuluttua iskee pippuri. Cayennen määrä riippuu aivan kokonaan siitä, miten tulisesta pidät.

1 kommentti:

  1. Ei hassumpaa näin aamutuimaan aamukahvin kera. Mielenkiintoinen makuelämys piparin muodossa. -K

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.