sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Tillilihaa

Aamulla oli taas 30 astetta pakkasta. Juuri oikeanlainen päivä lämmitellä kaikessa rauhassa tupaa ja pikkuhiljaa kokkailla jotain hyvää.

On ollut mielenkiintoista seurata, miten maku muuttuu. Lapsena sitä tykkäsi kaikenlaisesta makeasta. Sitten 15 ja 20 vuoden välillä kehittyi aikuisempi maku. Voisi kuvitella kehityksen pysähtyvän siihen, mutta ei. Eihän se niin menekään. Olen huomannut, että monet ruokalajit, mitkä maistuivat 80-luvulla tosi hyvältä, ovat menettäneet ajan myötä hohtonsa. Ei ole enää entiset herkut entisellään. Uudet ovat useasti parempia. Mutta jotkin ruuat säilyttävät tenhovoimansa vuosikymmenestä toiseen. Yksi sellainen on nykyään melko harvinaiseksi käynyt tilliliha. Aina yhtä hyvää. Perinteinen tilliliha tehdään lampaan lihasta, mutta ihan yhtä hyvin homma onnistuu naudanlihallakin. Maku on vain hieman miedompi.

Ainekset

400 g naudan paistisuikaleita
1,5 l vettä
2 tl suolaa
10 - 15 maustepippuria
2 rkl tilliä
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl etikkaa
1 tl sokeria

Keitä vesi. Lisää lihat kiehuvaan veteen. Kun vesi alkaa taas kiehumaan, kuori lusikalla pintaan kertyvä harmaa vaahto pois. Lisää suola, pippurit ja 1 rkl tilliä. Keitä niin kauan pienellä tulella (n. 1,5 tuntia), että lihat pehmenevät. Ota kylmää vettä noin kaksi desiä ja sekoita vehnäjauhot siihen. Kaada kattilaan ja sotke. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää vielä ruokalusikallinen tilliä.Mausta etikalla ja sokerilla.Sotke, tarkista maku ja nosta pöytään. Kaveriksi perunoita.

Aina yhtä hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.