perjantai 11. helmikuuta 2011

Shaverma tai shaurma

Työskentelin kesän 2005 Pietarissa kieliharjoittelussa (välähti vähän myöhään eli 43 vuotiaana päähän, että venäjää puhuvana kansantaloustieteilijänä pääsee fyysisesti helpommalla kuin konepajan trukkikuskina, joten pyrin ja pääsin yliopistoon opiskelemaan molempia). Siihen aikaan tuntui jokaisessa vähänkin suuremmassa kaupungissa olevan shaverma-kioskeja vähän joka kadunkulmassa.

Pietarissa puhutaan shavermasta, Moskovassa shaurmasta. Ruoka on alunperin kotoisin Libanonista. Venäjällä sitä valmistavat tyypillisesti kaukasialaiset. En tunne näitä kansainvälisiä keittiöitä, mutta epäilen, että eiköhän tuota jossakin Suomenkin kebab-kuppilassa valmisteta. Nimi vain saattaa olla joku ihan muu. Reseptivariaatioitakin lienee monia. Kastiketta voi virittää oman maun mukaisesti, samoin lihaksi käy periaatteessa mikä tahansa muukin pannulla paistettu liha. Seuraavassa minun versioni.

Ohjeella valmistuu 7 shavermaa. Nälkäisenä näitä syö 3 - 4 per nenu.

Ainekset:

Salaattia, mikä tahansa vihreä salaatti käy
Tomaattia
Kurkkua
Pari salottisipulia
Majoneesia (sitruunamaustettu sattuu hyvin)
Makeaa chili-kastiketta (minä käytin Pirkka Aasia Thai sweet chili -saucea)
Tortillaleipiä (tai pitaleipiä tai lavash-leipää)
Paketti kebab-lihaa

Pilko salaatti, tomaatti, kurkku ja sipulit salaatiksi. Laita kulho sivuun.

Kumoa toiseen pienempään kulhoon pari desiä majoneesia ja sekoita siihen 2 - 3 ruokalusikallista chili-kastiketta. Tarkista maku. Säädä suun mukaiseksi lisäämällä joko chili-kastiketta tai majoneesia. Pane kulho syrjään.

Paista liha paketin ohjeen mukaan.

Ota toinen pannu ja lämmitä siinä tortillaleipiä aina yksi kappale kerrallaan. Toki voit lämmittää leivät mikrossakin vaikka kaikki kerrallaan, mutta jotenkin pannulla lämmitetty maistuu vain paremmalta.

Laita lämmin leipä lautaselle. Levitä siihen ensiksi salaattia, sitten kebab-lihaa ja viimeksi majoneesikastiketta.Taittele leipä täytteen ympärille seuraavan kuvasarjan mukaan.

Taittelun jälkeen ei tarvitse työkaluja. Ei muuta kuin sapuska kouraan ja syömään.


Hyvää ruokahalua - Приятное апетита.

----------------------------------------------------------------------------------------
Minut on yllättänyt blogini saama huomio Suomen rajojen ulkopuolella. Koska tekstit ovat suomen kielellä, on teidän lukijoiden pitänyt ymmärtää suomea. Siltä varalta, että joku resepti kiinostaisi myös suomea osaamattomia, olen alkanut pikkuhiljaa kertoa Suomessa syötävästä ruuasta pitching-englannillani  osoitteessa http://cookingsnowman.blogspot.com/. En pahastu, jos jaatte osoitetta naapustoonne siellä maailmalla ja korjaatte kommenteissa karkeimpia kielivirheitä.

2 kommenttia:

  1. Majoneesin sijaan minä varmaan käyttäisin turkkilaista jugurttia. En ole oikein majoneesin ystävä ja muutenkin muistelen, että lähi-idän keittiöissä käytetään aika paljon jugurttikastikkeita.

    VastaaPoista
  2. Varmaankin juuri näin. Tämä onkin venäläinen versio.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.