torstai 2. kesäkuuta 2011

Itämaan makuja

Kaisa on kiva tyttö. Vähän nuorempi ja ihan mukiin menevä. Ja kerrankin ihan sanan mukaisesti. Kaisa on kahvimukiin menevä, sillä hän tutkii kahvin juontiperinnettä. Siksi välillä letkauttelenkin, että mitäs kahvi-Kaisa. On Kaisa muutakin ehtinyt tutkia, kuten Lähi-Idän ruokakulttuuria. Häneltä sain tämänkin papureseptin. Tämä ruuanlaitto on sinänsä jännää, että välillä törmää asioihin, joita ei ole tiennyt olevan olemassakaan. Niin kuin nyt tässäkin reseptissä tarvittavat vahapavut! Uuden oppiminen ja löytäminen on aina todella hienoa. Tulee jotensakin mukava fiilis.

Kreikkalaisia suuria valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, riittää varmasti kymmenelle

500 g vahapapuja
1,5 dl oliiviöljyä
1 hienoksi silputtu sipuli
5 isoa valkosipulin kynttä
2 prk tomaattimurskaa
(ja tässä reseptissä ruokalusikallinen tarkoittaa kukkuroillaan täynnä olevaa ruokalusikkaa)
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria (ei haittaa, vaikka lipsahtaa kaksikin)
2 rkl kanelia
basilikaa, timjamia ja kirveliä, 2 rkl kutakin
1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna öljyineen

Liota papuja 8 - 10 tuntia vedessä. Keitä väljässä vedessä kypsäksi. Aikaa menee keittämiseen noin tunti ja vartti. Papu on kypsä, kun se murskaantuu helposti peukalon ja etusormen välissä. Älä kuitenkaan polta näppejäsi kokeillessasi.


Sillä aikaa kun pavut kiehuvat valmista kastike. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää loppu öljy, valkosipuli, tomaattimurska ja aurinkokuivatut tomaatit öljyineen. Ja tietysti mausteet sekä lopuksi pari desiä vettä. Hauduta kastiketta noin 20 minuuttia. Maista, onko mausteita tarpeeksi. Pavut ovat itsessään melko mauttomia, joten kastike saa olla todellinen taikaliemi. Jos tuo lusikoiminen tympii, niin kuivattuja yrttejä voi huoletta heittää kastikkeeseen noin naisen kourallisen kutakin (sano Kaisa, minä käytin lusikkaa kun on niin helkkarin isot kourat). 

Laita keitetyt pavut uunin kestävään vuokaan tai pataan. Kaada taikaliemi papujen päälle ja sekoita varovasti puulusikalla. Paista uunissa 30 min. - 1 tunti 150 asteessa.


Ruoka on hyvää pitkään haudutettuna, etenkin seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Sitä voi mainiosti syödä myös kylmänä esimerkiksi vaalean leivän ja salaatin kera. Seuraksi sopii tsatsiki, täysjyväriisi, fetajuustosalaatti ja Retsina. Näin neuvoin kahvi-Kaisa.

Me yritettiin syödä ihan sinältään. Minä ja kylässä käynyt lankomies tykättiin tosi paljon. Lankomiehen vaimo ihastui kanelin käyttöön. Muut käytännöllisesti kieltäytyivät syömästä eli Äiskän asteikolla meni vitoseen. Äiskä söi melko paljon vaaleaa kokojyväleipää ja ranskalaista lihapasteijaa.

4 kommenttia:

  1. Minä keitän monasti ison satsin papuja ja sitten pakastan ne. Nopeuttaa kovasti ruuan valmistumista kun voi patoihin ja keittoihin suhauttaa suoraan jäiset pavut. Terv. TiV

    VastaaPoista
  2. NO niin se neuvoi Kaisakin tekemään. Täytyy katsoa, kuinka paljon noita papuja tulee sitten loppujen lopuksi käytettyä. Meillä ei oikein ollut menestys.

    VastaaPoista
  3. Ihanaa kun tulee kuvat kanssa. Tätä tehdään illalla ja sitten grillataan taas ( saunan jälkeen) terkut sinne vaimollekin joka saa sun herkkuja syödä.
    Kram Skånestas

    VastaaPoista
  4. No onneksi ei ole tarvinnut viime aikoina ihan pizzan hainnassa käydä. Sen verran hyvin on kelvannut.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.