maanantai 27. kesäkuuta 2011

Hirvitattarelloa

Lentää matalalla ja kovaa?

No Iskä tietysti. Jääkaappi tyhjä juhannuksen jälkeen. Kompostoria piti etsiä. On näet ekologisuusvirus päässyt iskemään työhommissa. Juniorilla mopon kaasari vuotaa bensaa väärästä paikasta. Marilla ketjut tippuu motskarista - säätömekanismi oli tippunut nähtävästi aiemmin päivällä. Iskä viettää laatuaikaa lasten kanssa. Laukkaa paikasta toiseen ja korjailee lasten kaverina laukeavia vehkeitä. No menihän se ilta näinkin. 

Risotto on italiaa ja tarkoittaa riisistä tehtyä mössömäistä ruokaa, joka on hyvää. Tattarello ei ole mitään kieltä, mutta kuulostaa hyvältä. Tattarello on tattarista tehty risoton vastike. Vai korvike. Ihan miten vaan. Sota-ajan terminologiaa tuntevat sanokaa. Joku perinteentutkija voisi tietää oikean termin.

Hirvitattarello viidelle

1 kg suikaloitua hirvenlihaa (tai vaan lihaa, mutta silloin kyseessä on vain lihatattarello)
2 sipulia
100 g voita
3 dl tattaria
225 g sieniä 
7 dl vettä
1 tl suolaaRuskista lihat pannulla pienessä määrässä voita. Lisää silputtu sipuli. Jatka hämmentelyä. Huuhdo tattarit. Paahda toisella pannulla tattareista kosteus pois. Lisää lihapannulle voi ja paahdetut tattarit sekä vesi ja suola.
Sekoita hyvin ja anna kiehua pienellä lämmöllä parikymmentä minuuttia. Valuta sienistä vesi pois. Kuumenna vielä sillä toisella pannulla, joka on nyt tyhjä tattarien jäljeltä, sienistä viimeinenkin kosteus pois. Lisää lihapannuun noin kymmenen minuuttia ennen loppua. Jos ei kelloa tykkää seurailla, niin ruoka on valmis kun neste on imeytynyt tattareihin ja tattarit pehmeitä. Lisää vähän vettä, jos tattarit pyrkivät jäämään koviksi ja keitä taas vesi pois. Kyllä se siitä ennemmin tai myöhemmin valmistuu. Pinnalle voit vielä ennen pöytään nostamista silputa koristeeksi ruohosipulia. Muutenkin tätä perusversiota kannattaa mausteilla varioida.


Äänestettiin äänin 4 - 0 erittäin hyväksi. Äiskä noteerasi kakkoseen. Tämä ruoka on ihan oman pähkäilyni tuloksena päätynyt perheemme ruokapöytään, mutta en ihmettelisi, jos joku nyt ilmoittaisi, että Venäjällä tai Karjalassa moinen pöperö on tunnettu.

Kuvat huomenna.

2 kommenttia:

  1. Mitäpä sieniä laitoit? Olis hirvenlihaa pakkasessa, mutta sienet puuttuu eikä niitä vielä metsästä löydy. Etikkaan säilötyt kangasrouskut ei olletikaan käy, vaikka liottaisin :(

    VastaaPoista
  2. Ihan käytin kaupasta ostettua metsäsienipurkin sieniseosta. Äkkipäätä ajateltuna voisivat nuo sinun rouskusi käydä erittäin hyvin. Kokeile ihmeessä ja kerro meille muillekin miten kävi!

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.