perjantai 24. kesäkuuta 2011

Juhannusaatto

Ulkona sataa välillä ja välillä paistaa. Alkuillasta käytiin Äiskän kanssa vierasvenesatamassa, jonne ihmiset kokoontuvat viettämään kaupunkijuhannusta ja ihastelemaan kokkoa. Eivät ihastele tänä vuonna. Joku oli päräyttänyt kokon tulille jo puoli kuuden aikaan. Onhan se vanha perinne sytyttää kokko salaa ja ennen aikojaan, mutta taitaa moni lapsiperhe tänä vuonna pettyä. No, eipä tuo pahasta ole. Nimittäin lasten pettymyksen tunteisiin totuttelu. Äiskällä nokka vuotaa ja korvat menevät lukkoon. Ei huvita lähteä mihinkään. Ollaan sitten kotona. Lapset kaupungilla. Näinkö se ukkoutuminen ja mummoutuminen alkaa?

Hyväähän se on.


Jos kuitenkin tuntuu, että tuli otettua liikaa, kannattaa laittaa tulemaan kesäinen mansikka-raparperi-sima.

Ainekset

4 l vettä
1 l pätkittyä raparperia
1/2 l halkaistuja mansikoita (ruotsalaisetkin kelpaa ihan hyvin. kotimaiset oli vielä vähän kalliin puoleisia)
500 g sokeria
1 tl hiivaa (jos lisäät hiivaa ja sokeria sekä vähennät mansikoita, saatat saada aikaan aidon 70-lukulaisen raparperikiljun)
rusinoita

Kiehauta 1,5 litraa vettä. Lisää siihen raparperit. Keitä viitisen minuuttia. Lisää sitten loppu vesi, mansikat ja sokeri. Sekoita hyvin. Kun seos on jäähtynyt käden lämpöiseksi, murenna hiiva sekaan. Anna käydä noin vuorokausi. Siivilöi hyvin. Pudottele pulloihin jokunen rusina ja täytä pullot simalla. Laita pullot jälkikäynnin ajaksi viileään, esimerkiksi jääkaappiin. Kun rusinat nousevat pintaan, on sima juotavaa. Parhaimmillaan juoma on kolmen neljän päivän kuluttua pullotuksesta.


Minä, Äiskä ja Juniori tykättiin. Mari ja kaverinsa Riikka eivät. Eli äänin 3 - 2 hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.