lauantai 5. tammikuuta 2013

Suksisauva lihamurekkeessa

Elettiin 60-luvun loppupuolta. Jostakin oltiin naapurin Merjan kanssa saatu talvisena päivänä erimielisyys aikaiseksi. Siinä sitten naapurin pihassa kinattiin. Merjan äiti oli tuonut jostain kumman syystä lihamurekkeen voipaperiin käärittynä lumipenkkaan tekeytymään. Tilanne lienee ollut siinä mielessä perinteinen mies-nainen-keskustelu, että minä alle kymmenvuotiaana en verbaalisesti pärjännyt samanikäiselle naissukupuolen edustajalle. Jotain kiusaa tehdäkseni tökkäsin suksisauvalla murekkeeseen. "Ei sitä saa tökkiä. Äiti on tuonut sen pihalle tekeytymään ja siitä tulee meidän iltaruokamme!" kielteli Merja. Enhän minä sitä uskonut, vaan kiellosta innostuneena tökin useita reikiä voipaperiin. Muistan vieläkin, kuinka perustelin, että kun se on tänne pihalle jätetty, niin se on tarpeeton ja saa tökkiä! Vaan ei saanut, ei. En muista tuliko selkäsauna vai ei, mutta kyllä oli noloa käydä pyytämässä tekoaan anteeksi.

Tämä lapsuuden tapahtuma tuli mieleeni tänään, kun kokkailin ruuaksemme "Pakkahuoneen flikan" lähettämän reseptin mukaan valmistamaani väärennettyä porsaanfilettä. Kyseessä on nimestä päätellen alunperin ruotsalainen resepti, sillä Pakkahuoneen flikka oli nimennyt sen 

"Falsk fläskfile" 

400 g porsaanjauhelihaa
1 rkl jauhelihamaustetta
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria

Sekoita hyvin taikinaksi ja muotoile fileen muotoon. Kääri tiukasti muovikelmuun ja pane pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi. Ota "file" pakastimesta ja leikkaa parin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Ensin tietysti poistat sen kelmun! Paista kiekkoja kuumalla pannulla puolisen minuuttia puoleltaan eli sen verran, että pinta paistuu umpeen. Lado kiekot uunivuokaan.

rasia tuoreita herkkusieniä
3 sipulia
2,5 dl ruokakermaa
1 prk ranskankermaa
2 rkl soijaa

Viipaloi herkkusienet jauhelihakiekkojen päälle. Kuori, viipaloi ja kuullota sipulit. Lisää ne vuokaan herkkusienien päälle. Sekoita kerma, ranskankerma ja soija ja kaada seos vuokaan. Paista uunissa puolisen tuntia. Tarjoile sellaisenaan tai tumman riisin kera.

Ihan hyvää perusruokaa äänin 2 - 0. Tätä ruokaa syödessäni aloin ymmärtää tuota lapsuuden lihamureke-episodiakin paremmin. Jotenkin tuo pakastaminen vaikuttaa jauhelihan rakenteeseen, sillä liha oli yhtä aikaa yllättävän kiinteää ja samalla mehevää! Mutta siinä Pakkahuoneen flikan resepti kyllä liiotteli, kun se kertoi, että "on kuulemma ihan kuin oikea kokolihafile". Kyllä se jauhelihaiseksi vielä jäi. Silti aion pitää mielessä, että kun seuraavan kerran teen lihamureketta, niin pitäisi muistaa kokeilla tuota jäädyttämistä. Onko kellään tietoa tai kokemusta asiasta?

Kuukauden talousmenot € 100,82.

Vielä on vuorokausi aikaa osallistua Pelmennitsa-arpajaisiin.

6 kommenttia:

  1. Vau miten vähän teillä menee rahaa ruokaan! Mulla yksinäisellä sinkkunaisella menee sellanen 400 euroa kuussa :)Mutta tää on kyllä hauska blogi. Te ette syö yhtään perinteisiä kotiruokia (lihapullat, jauhelihakastike, makaronilaatikko, keitot, kanapasta jne) ettekä myöskään ns. trendiruokia vaan aina jotain ihan muuta!

    VastaaPoista
  2. Mukavaa Sandra, että olet löytänyt tiesi tänne.

    Ruuanlaitossa niin kuin monessa muussakin taloudellisessa toiminnassa toimii suuruuden ekonomia. Eli minkä isompi tuotanto, sitä pienemmät yksikkökulut. Ja nythän tuo näyttää tammikuu lähtevän liikkeelle aika kalliista. Sen verran selvennettäköön, että tuo mainitsemani summa sisältää myös pesuaineet, "kuittinauhan" ja muut vastaavat talousmenot.

    Niinä päivinä, kun blogikirjoitusta ei ole, syömme yleensä vaikka mitä. Monasti juuri noita mainitsemiasi juttuja. Myös einesruokaa. Keitot ovat jääneet vähän vähemmälle ihan sen takia, että vaimoni terveen käden kordinaatiokyky tahdonalaisten liikkeiden vajaatoiminnan eli apraksian johdosta on hieman puutteellinen. Ei aina tahdo keitto kestää lusikassa suuhun saakka. Ja sehän harmittaa ketä tahansa.

    VastaaPoista
  3. Niin siis tuo mainittu summa on kuukauden ruokamenot ensimmäisestä päivästä tammikuuta tähän päivään mennessä eli tällä vauhdilla menee kuuteen sataan.

    VastaaPoista
  4. Kuolleitten eläinten kerho. Kaikenlaista väärää keittiöissä vilisee. Niin myös Saksassa. Eräs näistä omituisista otuksista on väärä jänis, Falscher Hase:

    500g jauhettua nautaa
    250g jauhettua sikaa
    2 sämpylää tai sitä vastaava määrä valkoista leipää
    1-2 munaa
    1 sipuli
    suolaa
    1 sitruunan kuoriraaste
    1tl sinappia (ihan millaista vaan)
    hyppysellinen muskattipähkinää
    meiramia ja
    mieltymysten mukaan syvyyttä makuun
    paprikalla, tomaattipyreellä ja pippurilla tai millä muulla tahansa

    30-40g rasvaa vuoan voiteluun
    pekonisuikaleita sekä
    1 sämpylä tai sitä vastaava määrä valkoista leipää
    toinen sipuli ja
    1 tomaatti

    Kastikkeeseen
    hapankermaa ja
    jauhoja suurukseksi

    Silpu ja turvota ne 2 sämpylää. Nesteen voit valita vapaasti. Sitten silpu sipuli pieneksi ja jos haluat kuullottaa niin tee se. Resepti ei ota kantaa asiaan. Pistä kaikki tyköaineet yhteen ja vaivaa märin käsin tasaiseksi massaksi. Ota pitkä vuoka, esim. leipävuoka, ja voitele se. Taputtele massa siihen. Minä olen sen rennolla ranneliikkeellä vuokaan plätännyt. Tiiviyteen resepti ei ota kantaa. Ei myöskään kylmäkäsittelyyn. Peitä pinta tykkänään pekonisuikaleilla. Pistä sämpylä ja tomaatti pieneksi silpuksi ja ripottele suikaleitten päälle. Silppua sipuli, kuullota ja levitä edellisten kaveriksi. Lorauta lopuksi 2 ruokalusikallista vettä pinnalle. Minä olen ollut tällä kohtaa reseptiä rohkeampi ja laittanut sillai sopivasti enemmän.

    Reseptin uuni on sähköllä lämpiävä. Kirja (Das elektrische Kochen, Elisabeth Meyer-Haagen, Verlags- und Wirtschaftsgesellschaft der Elektrizitätswerke m.b.H - VWEW 38 Auflage, 1979)ei kiertoilmaa mainitse. Paisto-ohje kuuluu:

    esilämmitetyssä uunissa keskitasolla 20-30 minuuttia 225-240 lämmössä,
    kylmään uuniin laitettuna 35-45 minuuttia ja termostaattivipu 240-250 asteeseen.

    Pastamisen aikana irtoaa paistoliemi, joka käytetään kastikkeeseen. Ota se kypsennyksen jälkeen talteen, lisää hapankerma, haluttaessa pyrettä ja muita makuja sekä suurusta jauhoilla.

    Ja sit eiku syömään.

    VastaaPoista
  5. Pakkahuoneen flikka8. tammikuuta 2013 klo 20.49

    Sisareni sanoo, että lihaa pitää ennen pakastusta vaivata ja melkein vatkata niin kauan, että rakenne menee täysin mössöksi. Siis vielä mössömmäksi kuin jauheliha on. Samalla systeemillä pakastimen kautta tulee kotikonstein myös tosi hyvää kebappia! Kumma kun reseptissä ei tätä mainittu.

    VastaaPoista
  6. No niinpä tietysti! Itse asiassa jauhelihataikinahan pitäisi aina vaivata kunnolla. Ja kun ajattelee tarkemmin tämän ruuan tavoitetta eli tiivistä rakennetta, niin onkin jo aivan selvää, että runsaalla vaivaamisella rakenne ja rakeisuus hajoaa ja syntyy tiivis lopputulos. Ei muuta kuin uusi kokeilu jonkin ajan kuluttua.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.