torstai 3. tammikuuta 2013

Vuosi aikaa tehdä vaikka mitä kivaa!

Vuosi on vaihtunut ja lupaukset jätetty tekemättä. Tai oikeastaan olen itselleni tehnyt sen lupauksen, että yritän jatkaa entiseen malliin. Elää jokaisen päivän, niin kuin se olisi elämäni viimeinen. Ei niin hillittömästi, vaan niin hyvin. Olemaan hyvä itselleen ja muille ihmisille. Ja olemaan joka päivä lapsenkaltaisella uteliaalla mielellä valmis kokeilemaan jotakin uutta sekä etsimään uusia elämän seikkailuja. Eiköhän tuosta joku osa ehdi toteutua, sillä aikaahan on lähes vuosi!

Mitä taasen tulee ruokapuoleen, niin pariin otteeseen olen aiemmin tehnyt kuukauden kestävän hintaseurannan. Silloin on ollut rahaa, ja Mari asui kotona. Nyt odottelen kuun loppupuolella tulevia työttömyyskorvauksia. Edellisen täyden tilin sain marraskuun puolivälissä eli elellään aikalailla Äiskän pienellä eläkkeellä. Ja Mari tosiaan muutti omaan huusholliin, joten syöjiä on kolme ja arkipäivinä lisäksi Äiskän avustaja. Katsotaan, kuinka muuttunut tilanne vaikuttaa ja vaikeuttaa kokkailuja. Tähän mennessä talousmenot € 74,87.

Kun ei ole töissä, on aikaa entistä tarkemmin suunnitella viikon ruokalista. Perusperiaatteena on viikolla syödä mahdollisimman halvalla, jotta viikonloppuna olisi vara pieneen extraan. Ja joka viikko yhden päivän ruuat laitetaan siten, että aukaisen pakastimen ja etsin sieltä aiheen päivän ruuaksi. Tulevan seitsemän päivän ruokalistasta tuli tällainen:

Torstai     perunoita ja pakastettuja eineslihapullia ruskeassa kastikkeessa, päivällä einespizzaa
Perjantai   lihapullapannu pakastealtaasta, päivällä Budapestin salaattia 
Lauantai   väärennettyä porsaan filettä ja perunoita
Sunnuntai tandorikanankoipia, raitaa ja tummaa riisiä
Maanantai venäjältä ostettuja lammaspelmenejä smetanan kera, päivällä ruokaisa salaatti
Tiistai        kaalilaatikko
Keskiviikko tattaria ja maksastroganoffia

Olen näissä salaattiasioissa ollut aika onneton. Löysin kuitenkin tuossa ennen joulua hyllystäni saksalaisen kirjan "Herkkusuun salaattikirja". Sieltä katson ohjeen salaattikastikkeeksi ja sitten teen salaatteja, joihin kirja ohjeistaa kyseistä kastiketta käyttämään. Tällä hetkellä on menossa

Italialainen etikkainen öljykastike

3 rkl neutraalin makuista ruokaöljyä
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl viinietikkaa
2 tl vahvaa sinappia
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Tämä on osoittautunut varsin pidetyksi kastikkeeksi. Erityisesti, kun on laimentanut vielä puolet ja puolet suhteessa rypsiöljyllä. Tätä laitetaan huomiseen Budapestin salaattiinkin. Ja viikonloppuna sitten onkin jo uuden kastikkeen vuoro.

Käykää osallistumassa pelmennitsa-arpajaisiin!

5 kommenttia:

 1. Maailmassa olisi varmaankin paljon tarvetta budjettikeittokirjalle. Ehkä siinä sinulle jopa businessidea. Yksi ensimmäisiä 'keittokirja'hankintojani oli Niukkasennemännän keittokirja-vihkonen. Sen ohjeisiin palaan aina silloin tällöin.
  Nauttikaa vuodesta 2013.

  VastaaPoista
 2. Hauska ajatus tehdä salaatit noin päin, eli ensin kastike, ja sitten vasta miettiä mikä salaatti siihen sopii :)

  VastaaPoista
 3. Vaimoltani olen vuosia sitten oppinut, että pitää yrittää ajatella toisin. Siten syntyy helpommin jotakin uutta. Ja toisaalta vierastan ajatusta, että minulla on neljä erilaista salaattipulloa ja sitten tarpeen mukaan lorauttelen sitä kuusi viikkoa vanhaa kastiketta tuoreiden vihannesten sekaan.

  VastaaPoista
 4. Heips,
  voiko pelmennitsalla tehdä pieniä täytettyjä munkkeja?
  kysyy anne

  VastaaPoista
 5. Ei mitään käsitystä... Kokeilemallahan tuo selviäisi.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.