tiistai 12. huhtikuuta 2011

Puheterapiaa ja siideripäärynöitä

Äiskällä on kerran viikossa afasiansa johdosta puheterapiaa. Tiistaina kello 17.15. Kaikin puolin hankala aika. Puoli neljältä kun pääsee töistä, niin täytyy olla tosi säpäkkä, että ehtii laitta ruuan ja syödä ennen lähtöä. Terapia menee vähän poskelleen, jos sinne menee nälissään. Olemme kuitenkin tosi iloisia, että vihdoin on Joensuussakin kaksi aikuisille puheterapiaa antavaa terapeuttia. Aikaisemmin piti käydä joka toinen viikko Punkaharjulla. Joka toinen viikko on tosi harvoin ja matka vie koko päivän ja on tosi rasittava. Merkittävää hyötyä ei tuntunut olevan. Nyt parin kuukauden oman paikkakunnan terapiakäyntien jälkeen tulokset ovat olleet tosi lupaavia. 

Ruuan laiton suhteen tilanne asettaa tiistaipäiville ihan omat haasteensa. Tänään ratkaisin asian siten, että Äiskän avustaja laittoi karjalanpaistin puolen päivän jälkeen uuniin ja pois kolmelta lähtiessään perunat pienellä lämmöllä kylmään veteen kiehumaan. Kun minä tulin neljältä kotiin, oli ruoka valmis. Ei kun syömään. Karjalanpaisti on kaikille tuttu ja joskus aiemmin olen siitä jo kirjoittanutkin. Siitä ei siis tämän enempää. Iltapalaksi sen sijaan valmistin siideripäärynöitä ja jäätelöä.

Ainekset

4 päärynää
2 kanelitankoa
2 tlk päärynäsiideriä
kermavaahtoa
vaniljajäätelöä

Kuori päärynät ja leikkaa ne neljään osaan. Poista siemenkodat ja muut ylimääräiset osat. Laita kattilaan päärynälohkot, kanelitangot ja siideri. Jos pilkot päärynät vähän pienemmiksi, saattaa siideristä jäädä hörpyt kokillekin. Jätä hautumaan kolmeksi tunniksi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä päärynöitä siiderissä pienellä teholla niin kauan, että ovat täysin pehmenneitä (noin puoli tuntia). Annostele päärynöitä jälkiruokakulhoon ja lisää kaveriksi hyvää vaniljajäätelöä ja kermavaahtoa.


Äänin 4 - 0 hyvää, Äiskän asteikolla meni ykköseen.

Tähteeksi jääneeseen siideriin voit heittää illalla kourallisen rusinoita ja seuraavana päivänä keittää siitä herkullisen kiisselin. Anna kanelitankojen olla koko ajan mukana, niin kanelin maku tule voimakkaampana kiisselissä esiin.

2 kommenttia:

  1. Loistava oivallus tuo jäännössiiderin käyttö seuraavana päivänä kiisselin tekoon! Tätä kokeilen pääsiäisen aikaan varmasti!

    VastaaPoista
  2. Ollaan pidetty Äiskän kanssa varpaita saman peiton alla vuodesta 1987. Äiskä opetti minulle kaksi tärkeää periaatetta elämässä: 1. Sitku aikaa ei ole, elämä on nyt. 2. Ajattele eritavalla kuin ennen.

    Oma kohtalonsa on osoittanut, että periaate 1 on syytä ottaa tosissaan. Ja kakkonen auttaa usein keittiössä. Siitä esimerkkinä vaikkapa tämä jäännössiiderikiisseli. Hyvää pääsiäisen odotusta Helille ja kaikille muillekin lukijoille.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.