keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Tarinaa keilapallosta jauhelihamurekkeeseen

Hyvä mieli tulee pienistä asioista. Äiskällä pyörii koko ajan kaikennäköiset terapiat ja päivät ovat tekemistä täynnä. Elämän totuus kuitenkin on, että kaikin puolin hyvää palvelua tarjonnut Kela jossain vaiheessa alkaa vähentää maksamiensa terapioiden määrää. Silloin tekeminen täytyy keksiä itse ja sitä täytyy keksiä tai aika käy pitkäksi ja mieli mustaksi. Tätä silmällä pitäen kävimme tänään fysioterapeutin opastuksella keilaamassa Joensuun kuntokeitaalla. Oli tilattu valmiiksi rata ränneineen. Fyssarin kanssa arvelimme, että tästä sitä lähdetään yrittämään. Kassan takana iloisesti hymyilevä (ja nätti) Minna-neiti ehdotti, että emmekö tarvitsisi kahvallista keilapalloa. Ikinä oltu kuultukaan mokomasta! Hyvällä asiakkaan tarpeet huomioivalla asiakaspalvelullaan Minna teki tänään yhden Äiskän iki-onnelliseksi. Äiskän keilailu onnistui tosi hyvin: pesi koko porukan mennen tullen. Ja oli kuin Hangon keksin ja Naantalin auringon yhteenliittymä. Kiitos Minna.

Kuvat keilapallosta löytyvät täältä ja täältä. Kiitokset nimimerkille Salix.

Illalla olikin sitten minun vuoroni pitää kiirettä. Piti käydä hakemassa Marin motskari Mp-mestasta talvisäilytyksestä ja vielä ehtiä Juniorin vanhenpainiltaan. Onneksi Hoitsu tuli tuuraamaan. Teki Iskän ohjeiden mukaan lihamureketta ja jälkkäriksi marjakiisseliä.

Ainekset, lihamureke viidelle

400 g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
1 muna
vajaa desi kermaa
2 tl suolaa
2 tl rakuunaa
2 tl ruohosipulia
1 tl yrttimausteseosta

Sotke aineet. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Muotoile semmonen pötkö ja paista 150 asteisessa uunissa tunti. Kaveriksi kelpaa vaikkapa makaronit tai perunat/perunamuussi. Valitsimme makaronin. Ja kaikki meni - hyvää oli. Kyllä Hoitsu osaa.


Omin päinsä oli vielä touhunnut marjakiisselin puolukoista ja mustaherukoista. Kiisseli syötiin reseptejä kyselemättä vaniljajäätelön kera. Äiskä sanoi nam. Kyllä on kiva, että kaupunki on hoitanut näin hyvin hommansa, että Iskäkin pääsee joskun pitämään vapaata.

3 kommenttia:

 1. Hangon keksistä tuli mieleeni, että en ole ikinä kuullutkaan keilailu palloista jossa on kahvaa ja oli ihan pakko googlata. Näitä löysin: http://www.bowlingindex.com/store/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=BI&Category_Code=BB&Product_Code=BL-Handle

  http://www.achievableconcepts.us/usa_bowlten.htm


  Tässä linkissä näky sekä kahvapallo että sellaien ränni, joka kuulemma on tavallinen Ruotsissa http://www.bowlingtipsinfo.com/bowling/bowling-technique/1896-bowling-technique-what-happens-if-i-hurt-my-bowling-hand/

  Tässä lisää molemmista http://www.ablerecreation.com.au/

  Nuo pallot on vissiin suunniteltu ja tasapainoitettu niin, että ne pyörii suoraan mutta eivät pyöri kahvan päälle [miettii] Voimme siis tänäänkin todeta, että aina opppii uutta :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Salix. Itse en muka joutanut etsimään riittävästi kuvia. Pallo on tasapainotettu siten, että pyörii suoraan ja myös kahvan päältä. Mekaniikka on rakennettu siten, että kahva menee otteen irrottamisen jälkeen tiiviisti pallon sisään.

  Reiska soitti kanssani soittokunnassa vetopasuunaa 85-vuotiaana. Opetti aina meitä nuorempia, että koskaan ei ole myöhäistä oppia jotakin uutta. Sama Reiska muuten opetti pikkupojat nimeltä Heikki Kahila ja Jaakko Salo soittamaan.

  VastaaPoista
 3. Ai se menee sinne sisälle, mielenkiintoinen keksintö! Tuosta metalli systeemistä kerrottiin kans että todella vaikeasti vammaiset henkilöt pystyvät ihan itse keilailemaan, ilman apuja. Joten se on keksintö parhaimmasta päästä.
  Keilailuhan on niin kivaa, vaikka todella harvoin tulee sitä harrastettua.
  (muuten niin noita linkkejä ei jostain syystä löytynt suomeksi tai ruotsiksi, vain englannin kielisenä, siksi et ehkä löytänyt niitä)

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.