perjantai 29. huhtikuuta 2011

Varaslähtö vappuun - siman korkkaus!

Tilipäivä! Pizzapoikien pizzaa perinteen mukaisesti, mutta tällä kertaa ei kokista, vaan itse tehtyä simaa. Mutta eipä mennä asioiden edelle. Appiukko kutsui huomiseksi syömään nakkeja ja perunasalaattia, joten huomenna Iskä ei kokkaa. Huominen juttu kertoo habanerojen säilönnästä ja esittelee ensiviikon ruokalistan, joka tuli ideoitua jo eilen. Tänään kävin Äiskän kanssa kaupassa. Äiskä sai tarpeekseen Lidlin jälkeen ja halusi kotiin. No minä sitten paikko-ostoksia tekemään Pilkon Citymarketiin. Listalla luki, että Valion tiramisurahkaa. Maitopoika kurkisti jugurttipurkkien välistä, joten minä kysymään, että mistä sitä löytyy. Sitä tiramisurahkaa. Maitopoika kävelytti minut rahkahyllylle ja esitteli, että ei ole. No koska savuakin saa pullossa ostettua ja sitten kalojen päälle ja uuniin ja tuloksena savukalaa, kysyin, että voisinko ostaa tiramisun pullossa ja rahkan erikseen purkissa. Maitopojalla ensin alaleuka valahti, mutta otti sitten puhelimen ja soitti jonnekin. Ei mennyt kauaakaan, kun iloinen Kaija tuli luoksemme. Selvitti tilanteen ja poistui taas. Hetken kuluttua toi Kotilieden reseptin (oli googlettanut) ja esitteli, että tee se itse, meiltä löytyy kaikki paitsi konjakki. Ei iskenyt tulille. Ja Kaija takaisin selvittämään, että voisiko sitä löytyä pullossa. Minä vielä jälkeen huikkasin, että muut misut minä kyllä löydän itse, mutta sen tiramisun jos sinä keksisit. Ei löytänyt. Mutta mitä asiakaspalvelua! 15 minuuttia kesken kiireisen perjantai-illan ollaan valmiita virittelemään yhden huiman tiramisun tarpeita. Enemmän tällaisia asiakaspalvelijoita! (Pilkon Citymarket on oikeasti olemassa Joensuussa, eikä Kaijankaan nimi ole muutettu).

Sen siman laitoin tulemaan jo tiistaina. Ikivanhalla ohjeella kirjasta Keittotaito vuodelta 1932.

Ainekset

10 l vettä
600 - 1000 g fariinisokeria
3 sitruunaa
10 - 15 humalan kukkaa (minä laitoin kolme ruokalusikallista kuivattuna murskattuja)
1 tl hiivaa
rusinoita
sokeria

Kuori sitruunoista keltainen kuori perunankuorimaveitsellä, poista kuoren valkoinen osa  ja leikkaa sitruunat viipaleiksi. Kiehauta vesi. Lisää fariinisokeri, sitruunaviipaleet ja keltaiset kuoret sekä humalat. Kun vesi on jäähtynyt käden lämpöiseksi, lisää siihen hiiva ja sotke hyvin. Anna käydä seuraavaan päivään. Siivilöi sima ja kaada pulloihin. Lisää vielä jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullot tiiviisti ja siirrä viileään.  Sima on valmista nautittavaksi 2 - 3 päivän kuluttua.


Me otimme varaslähdön ja joimme yhden päivän pullokäymisen jälkeen. Ihan hyvää, mutta huomenna varmasti parempaa, kun hiilihappoa on ehtinyt kehittyä tarpeeksi. Humala antaa simaan terävyyttä, joka usein nykyisillä resepteillä valmistetusta simasta puuttuu.

Juokaahan simaa. Hyvää kesälläkin.

1 kommentti:

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.