lauantai 2. huhtikuuta 2011

Äiskän asteikko - tekninen päivitys

Tässä tarinassa ei ole mitään uutta. Katsoin kuitenkin asialliseksi ja omaa työtäni helpottavaksi nostaa Äiskän asteikon omaksi jutukseen, koska siihen tulee kuitenkin aika usein viitattua. Omalta kannaltani on helpompi löytää se teksti, mihin viittaa. Ja teidän lukijoiden kannalta lienee mukavampi, kun pääsee linkistä katsomaan mikä se semmoinen Äiskän asteikko on, ellei ole lukenut alkuperäistä juttua, jonka osana asteikko on alunperin selitetty.

Äiskä on aneurysman eli aivoverisuonen pullistuman puhkeamista seuranneen leikkauksen komplikaationa saanut aivoinfarktin, joka aiheutti oikean puoleisen halvauksen, tahdonalaisten liikkeiden vajaatoiminnon eli apraksian ja afasian. Afaattisen ihmisen puheen tuottamisen ja ymmärtämisen taso vaihtelee tapauskohtaisesti. Äiskä on afaatikko. Ymmärtää kaiken, mutta ei osaa puhua. Afaatikko voi kuitenkin joskus sanoa spontaanisti täysin selviä sanoja, joiden tuottaminen yrittämällä ei onnistu millään. Esimerkiksi ei osaa sanoa sanaa pois, mutta kun koira tulee suoraan 30 asteen pakkasesta sänkyyn viereen, afaatikko saattaa sanoa spontaanisti täysin selvän sanan: pois. Miellä tämä on vaikuttanut ruuan laatuluokitukseen: 1. luokka: äiskä sanoo spontaanisti nam, 2. luokka: äiskä ilmaisee muuten ilmein, elein ja ääntelyin, että hyvää ruokaa, 3. luokka: äiskä syö kommentoimatta, 4. äiskä ilmaisee ilmein, elein ja ääntelyin, että ruoka on pahaa ja 5. luokka: äiskä työntää mielenosoituksellisesti lautasensa eteeni ilmein "syö huttusi" ja syö viisi palaa leipää ja juo lasin piimää päälle.

6 kommenttia:

 1. Kiitos asteikosta, en ollut osunut lukemisessa siihen kohtaan, missä tämä oli selitetty:)

  VastaaPoista
 2. Mukavaa, että jotain kehitystä olen saanut aikaiseksi. Olkoonkin, että olen kyllä aina muistaessani yrittänyt laittaa tekstistä linkin tähän asteikon määrittelyyn.

  VastaaPoista
 3. Ajattelin että vähän näin onkin, tämä oli hieno avaus jonka luin vasta nyt. Terveiset äiskälle ja ihanalle asteikolleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustis! Sinä piipahdit tajunnanvirran parista kommentoimaan. Respect. Oudot kokeiluni eivät ole karkoittaneet sittenkään kaikkia kasalaisia.

   Poista
 4. On kyllä ihanaa ollut seurata teidän taivalta ja siun ponnisteluja ruokamaailmassa :) Olet kyllä hatunnoston ansainnut ja ihanaa että tuollaista rakkautta riittää tässä maailmassa vielä <3
  T: Krisse...opelle terkkuja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kohteliaisuudesta. Ei tässä oikein ole muitakaan vaihtoehtoja ollut.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.