perjantai 22. huhtikuuta 2011

Lammaspaistia ja laiskottelua

Pitkä perjantai, pitkä pääsiäinen. Lankomies lähti perheensä kanssa pääsiäiseksi Viroon, appiukko mökille. Meidän perhe nököttää kotona. Eihän siinä mitään, lepo tekee joskus ihan hyvää, mutta nämä pitkät pyhät ovat toisinaan loppupäästään tosi pitkiä. Saa nähdä miten tämän pääsiäisen kanssa käy. Se on jännää, että kun ihminen sairastuu, niin vanhat kamut jättävät. Muutimme Joensuuhun kymmenen vuotta sitten. Minä laukkasin yliopisto-rautakauppa-koti -kolmiossa. Ei päässyt paljoa ystäväpiiriä syntymään. Nyt toki on joitakin työkavereita pätkätyöläisellekin siunaantunut. Äiskä sentään vanhana paikkakuntalaisena sai nopeasti ystäväpiirin ympärilleen. Ja siitähän niitä tuttuja syntyi minullekin. Käytiin kylässä puolin jos toisin. Vaan mitä tapahtui Äiskän sairastumisen jälkeen: 80 % tuttavuuksista katosi. Kaupungilla joskus nähdään ja selitellään... Onneksi on tuo jäljelle jäänyt 20 %:n joukko. Ja minä sentään olen tiedostanut erakoitumisen vaaran. Eli jos puoliso sairastuu, pitää tehdä helvetisti töitä, ettei perhe pääse eristäytymään!

No niin, mennäänpäs ruokaan. Tänään oli ruokalistalla Finfoodin sivuilta kopsattua Mehevää lammaspaistia, lohkoperunoita ja rakuunaporkkanoita.


2 kg luuton lampaanpaisti
8 valkosipulin kynttä kuorittuna ja halkaistuna
2 rkl rosmariinia
2 rkl timjamia
2 rkl salviaa
(2 rkl suolaa, tulee ihan hyvää ilmankin, mutta mielestäni parempi suolan kanssa)

Töki puukolla lihaan reikiä, joihin survot halkaistut valkosipulin kynnet. Sotke yrttimausteet ja suola. Hiero seos lihan pintaan, tunge vähän sinne luun reikäänkin. Laita paisti muovipussiin ja sitten jääkaappiin  vuorokaudeksi maustumaan. Lämmitä uuni 150 asteiseksi. Työnnä lihan paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari ja laita paisti uuniin. Kypsennä kunnes lihan sisälämpötila on 70 astetta eli noin 2 - 2,5 tuntia. Kääri kypsä paisti folioon, sitten sanomalehteen ja lopuksi froteepyyhkeeseen. Jätä se puoleksi tunniksi vetäytymään. Kunnon kääreet säilyttävät lihan kuumana ruokailuun saakka.

Kastike

Lihan paistoliemestä saat siivilöitynä mieleisesi kastikkeen. Minä oikaisin. Lisäkkeeksi tein rakuunaporkkanoita, joiden keitinvettä lorautin puolisen litraa paistoliemen sekaan. Nesteeseen sekoitin Knorrin Saksassa myymää paistikasteainesta. Tolkku se täytyy olla kaikessa intoilussa: aina ei tarvitse tehdä kaikkea itse.

Lohkoperunat

12 perunaa
1 dl öljyä
2 tl suolaa
2 tl paprikaa

Kuori perunat ja pieni ne lohkoperunakokoon - keskikokoinen peruna neljään osaan. Kaada kulhoon öljy, suola ja paprika. Lisää perunalohkot. Möyhi perunoita kunnes ovat tasaisesti paprika-öljy-suola -seoksessa.  Levitä lohkot uunipellille. Laita puoleksi tunniksi 200 asteiseen uuniin. Minä laitoin perunat uuniin samalla uuninluukun avauksella kun otin lampaan ulos. Ja virta 200 asteiseksi.


Kokonaisuus julistettiin äänin 4 - 0 hyväksi, Äiskän asteikolla meni ykköseen, että helähti!

7 kommenttia:

  1. Kuola valuu lammasta ajatellessa. Piti minunkin sitä laittaa, mutta pakkasessa oli paahtopaisti ja nuukuuksissani tein sen. No, ei se lammas pääsiäistä vaadi tullakseen syödyksi!
    En tiedä nykyajan joensuulaisista, mutta 80-luvun puolivälissä niistä ei saanut kavereita ei sitten millään. Työkaverit oli upeita, mutta kapakissa katsottiin tullista tullutta kuin lehmä uutta veräjää. Toki vilkaisin peiliinkin vikaa etsiessäni. Hurraata teidän 20 prosentille!!!

    VastaaPoista
  2. Hieno on tää sinun sivu täällä koneella. Tutkitaan tätä nyt vesikielellä! Hyvää pääsiäistä teille kaikille toivoo Äiti

    VastaaPoista
  3. Aili Inkeli: Meitä on moneksi, myös joensuulaisia. Tullista tullut? значит за границы?

    Äiti: kiva että tykkäät. Vesi lähtee kieleltä kun tekee hyvää ruokaa ja syö sen rakkaiden ihmisten kanssa. Kerrohan,jos kokeilet jotakin.

    Hyvää pääsiäistä kaikille.

    VastaaPoista
  4. Kiva tämä ruokablogisi! Minäkin laitoin omaani lammasreseptin tänään ja kolme ideavideotakin!

    Laitoin niin paljon valkosipulia siihen paistiin että tottumattomalle on varmnasti aivan liikaa. Mutta kyllä se on hyvää varsinkin lampaan kanssa.

    Tuo laittamasi pasharesepti oli myös kiinnostava, pitää painaa mieleen!

    VastaaPoista
  5. Mukavaa, että jaksaa kiinnostaa. Vielä on jokunen uusi juttu kirjoittamatta. Valkosipuli on oikein hyvä mauste lampaan kera. Ja ylipäätään olen huomannut, että mausteitten määrää lisäämällä voi vähentää suolan määrää. On kuulemma terveellisempää.

    VastaaPoista
  6. Hehheh, unohdin aivan että Oulun seudun "tullista tulleen" voi Joen kaupungissa käsittää ihan kirjaimellisesti. Meillä se on muualta muuttanut, siis kotoperäinen suomalainen. Pitää tosin tunnustaa että kyrilliikka taipuu ammattini puolesta ihan sutjakkaasti ja sen tiimoilta aikoinani asuin siellä.
    Ruoasta sen verran että kävin tänään kokkaamassa äidilleni uunikirjolohta. Hyvää oli yksinkertaisilla mausteilla!!

    VastaaPoista
  7. Kun aloitin tämän ruokaharrastukseni, sorruin liikaan marinointiin ja kaikennäköiseen yliyrittämiseen. Sittemmin on tullut huomattua, että myös ruuanlaitossa yksinkertainen on kaunista ja useimmiten myös maukasta. Toden näköisesti tuo kyrilliikka johtaa meidät myös yhteisten tuttujen jäljille. Jos aihe kiinnostaa, niin jatketaan tuolla s-postin puolella. cooking.snowman@gmail.com. Muutoin keskitytään tähän ruokapuoleen ja tulossa oleviin venäläisiin herkkuihin.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.