lauantai 23. helmikuuta 2013

Ihme tauti!

Vallan tavatonta! Kaksi viikkoa sitten lähti ääni, tuli kuume ja kurkku oli yskiessä todella kipeä. Viikko meni Panadolin voimin töissä. Viime viikolla alkoi olla muuten normaali oli, mutta ääni oli vielä vähän vaiheessa. Tänään oli sovittu Insinöörin kanssa kokkailupäivä. Tehtiin naisille kaikkia kivoja ruokia ja turistiin touhutessa kaikennäköistä. Harmiteltiin muun muassa loistavan bluesmuusikko Mike Westhuesin poismenoa ja kuunneltiin Miken Shades of Blue -älppäriä. Kun vieraat olivat lähdössä, totesin äänen alkavan taas pettää. Niinhän siinä sitten kävi, että ääni melkein lähti ja tuli jälleen tautinen olo! No onneksi huomenna on vielä vapaapäivä ja saa lepäillä tautia pois kaikessa rauhassa. 

Päivän menu oli tällainen

Alkupala

bataattilastuja
pässin kiveksiä
hunajakastiketta

Pääruoka

muna-kylmäsavulohi -sekoitusta
suolakurkkua hunajassa
kuullotettuaja sipulirenkaita
smetanaa
lohen mätiä
metsäsienisalaatti

Jälkiruoka

tiramisu (Insinööri oli tehnyt jo eilen illalla.)
kahvi

Bataattilastut

bataatti
öljyä
suolaa

Viipaloi bataatti ohuiksi siivuiksi. Minä siivutin raastinraudan juustohöyläosalla. Ruskista paistinpannulla öljyssä. Kun bataattilastut ovat kauniin kullanruskeita, nosta ne talouspaperin päälle ja valuta irtonainen öljy pois. Mausta suolalla ja siirrä sivuun.

Pässin kivekset

2 pässin kivestä
150 g voita
1 tl paprikajauhetta (mieluummin punaista. Jos käytät oranssia, lisää aavistus chiliä.)
1 tl kanelia
1 tl hunajaa
1 tl kuminaa

Kivekset ovat helpointa käsitellä pakastamisen jälkeen kohmeisena. Poista kaikki kalvot ympäriltä. Kun rauhanen on vielä kohmeinen, leikkaa siitä niin ohuita siivuja kuin pystyt. Kuumenna voi pannulla (ole tarkkana, ettet polta voita kuten minä.). Lisää paprika ja kaneli ja sekoita. Jatka kuumentamista minuutti pari, että mausteiden maku ehtii tasaantua. Lisää kivessiivut pannulle. Paista kolme neljä minuuttia kuumalla pannulla. Paistamisen aikana lisää myös hunaja. Poista kivessiivut pannulta. Anna pannulle jääneen nesteen kiehua hieman kasaan sillä aikaa, kun annostelet annoskuppeihin bataattilastuja ja kivessiivuja. Kun kastike pannulla on hieman paksuuntunut, kaada sitä isolla lusikalla annosten päälle ja tarjoile.



Naiset söivät pelkkiä bataatteja ja kastiketta. Lankomies sattui pistäytymään vaimonsa kanssa. Miehissä totesimme alkupalan hyväksi äänin 3 - 0. Ei puistata, sanoi jälleen Insinööri Lankomies totesi yllättyneensä ruokalajin syötävyydestä. Ja minua nolotti. Voi paloi hieman alkuvaiheessa ja maistui kastikkeessa. Ja bataattejakin yritin paistaa liian paljon kerrallaan sillä seurauksella, että ei tullut rapsakoita lastuja vaan sellaista sinänsä ihan syötävää mössöä!

No pääruoka ja jälkiruoka oli sitten ihan onnistunutta. Pääruuan resepti löytyy blinejä-sanan alta avautuvasta linkistä. Ja koska Insinööri oli tehnyt tiramisun, en sen reseptiikkaan puutu.

10 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla bataattilastuja. Kultani on kovin tykästynyt bataattiin ja alkaa sosekeitot pursuta jo korvista ulos. Onneksi on vaihtoehtoja löytynyt! Pikaista toipumista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile myös bataattilohkoja uunissa. Öljyä pintaan, sitten suolaa ja jotain mieleistä maustetta. Parikymmentä minuuttia uunissa pellillä ja hyvää on.

      Poista
    2. Niitä olemmekin jo tehneet ja ai että on hyvää! Niin kolikonmallisina (vuohenjuustoa päälle!) kuin uunissa tehtyinä bataattiranskalaisinakin. Ranskisten ohje on muuten yksi blogini suosituimmista resepteistä! Se hyvä puoli bataatissa on, että se kypsyy vauhdilla.
      Kävimme eilen uudessa K-kaupassa ja tietysti pörräsimme siinä karkkuhyllyjen kupeessa. Siellä oli makean tarjooman lisäksi aika paljon erilaisia suolaisia naposteltavia ja ostimmekin suolattuja vihanneksia. Bataatti on hyvää myös suolattuna ja kuivattuna.

      Poista
    3. Bataatti on hyvä, mutta ei valitettavasti taida kasvaa Suomessa.

      Poista
    4. Ainakaan laajemmassa mittakaavassa ei viljellä. Harrastelijapuutarhurithan kasvattavat mitä vain. Porkkana lienee lähiruokavaihtoehdoista korvaavin juures, siinäkin suun tuntuma ja toki myös maku ovat erilaisia. Voisihan sitä parvekkeella viljellä ensi kesänä potaattien lisäksi myös bataattia!

      Poista
  2. Mistä löysit pässin kulkusia? Nyt oli safkassa varmaan naisten mielestä liikaa extremeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain tuon tapaista taisi olla alun alkaen miestenkin mielessä. Sinänsä harmi, että ruokakulttuurimme vieraantuu koko ajan lisää kaikkien maukkaiden ruhon osien käytöstä. Vain parhaat paisti- ja fileepalat kelpaavat.

      Ostin tutulta lampurilta pässin ja samalla sain kaupantekijäisinä kymmenen muun pässin kivekset. Eli extremeä meillä tänä vuonna riittää!

      Poista
  3. Kokeilimme bataatin kasvattamista, tekee kyllä kaunista vartta, mutta ei, ei onnistunut. terv. anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, joskus täytyy tehdä myös vähemmän ekologisia ratkaisuja. Bataatti on hyvää.

      Poista
  4. Pikku anekdootti "palli"-neuvonpitoon. Taannoin olimme Tampereen kauppahallissa, ihan siinä Sokokselle sisäkautta vievän oven vieressä. Siinä niitä tiskillä köllötti, "Kalliovuorten ostereita". Tovi meni, ennen kuin honasimme, mitä on myynnissä. Emme rohjenneet ostaa:)Pirjo

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.