torstai 14. helmikuuta 2013

Syökö koira, vai annetaanko isälle?

Ihan kauhea tauti. Kurkkuun ja rintaan sattuu kun yskii. Nenä on toistaiseksi kestänyt auki, mutta nyt tuntuu, että sekin alkaa vuotamaan. Ääni on menossa. Tällä hetkellä sopisi tosi hyvin johonkin vieraaseen makuuhuoneeseen! Ja pientä lämpöä. Eli sanalla sanoen: takki tyhjä. Olen tämän viikkoa yrittänyt lääkitä apteekin lääkkeillä ja pystynyt käymään töissä. Vaikuttaa, että eilinen olisi ollut pahin päivä. Nyt sitten lääkitsen vanhalla venäläisellä konstilla. Kaksi tai kolme valkosipulin kynttä murskataan lasin pohjalle. Sitten lämmintä votkaa päälle sen verran, että valkosipulimurska juuri ja juuri peittyy. Annetan hetki makujen tasaantua. Juodaan yhdellä kulauksella. Tämä toistetaan niin monta kertaa, kuin kestää sisällä. Minun on pitänyt lopettaa aina neljänteen. Auttaa tosi hyvin silloin, kun tauti on nousemassa. Nyt sillä ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Ompahan mukavampi sairastaa, kun laittaa vähemmän valkosipulia ja enemmän votkaa.

Tuo otsikko viittaa lapsuuteni tapahtumaan, joka tuli tänään ruokailun aikana mieleeni. Olimme lapsuudenkodissani juuri syöneet. Ruokaa jäi hieman tähteeksi, ja äitini oli tarkoitus kysyä, että syökö isä mahdollisesti tähteen, vai annetaanko koiralle. Vahingoissa lipsahti toisin päin: Syökö koira, vai annetaanko isälle. Nauruksihan se meni, mutta lause jäi perheeseemme elämään. Mukavia tällaiset perimätiedoksi muuttuvat suvun mikrohistoriat. No mieleen se tuli siksi, että tänään minä sain syödä laittamani aivan yksin.

Uunimade

noin kilonen made nyljettynä
maksa sekä maiti tai mäti
2 isohkoa sipulia
340 g amerikan pekonia
2 dl kuohukermaa
2 dl vettä
4 munaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl suolaa


Pätki made noin neljän viiden sentin pituisiksi pätkiksi. Aseta madepalat uunivuokaan pystyyn ja maksa ja mäti tai maitipussin palojen väliin. Kuori ja siivuta sipulit. Kuullota ne kevyesti pannulla. Kumoa kalapalojen päälle. Tee kermasta, vedestä, munista, pippurista ja suolasta munamaito, jonka kaadat vuokaan. Lopuksi käristä pekonisuikaleet nopeasti pannulla rapeiksi ja pane ne uunivuokaan päällimmäiseksi. Paista 150 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoile.Pahaa äänin 2 - 1. Juniori suostui maistamaan lusikallisen - ei tykännyt. Äiskä ei edes maistanut. Eikä se hyvää ollut minustakaan. Noilla määrillä varsin mauton. Lisäksi kala oli nihkeän oloista pehmitettyä kengän pohjaa. En tiedä, mikä meni pieleen. Jos jotakin positiivista haluaa sanoa, niin ennen ruokailun aloittamista oli nätin näköistä ruokaa.

Jälkikirjoitus. Seuraavana päivänä lämmitettynä ruoka oli oikein kelvollista - minusta.

7 kommenttia:

 1. Outo ohje, munien määrä hämmentää, niillähän tatinoi jo normaali annoksen makaroonilaatikkoa tiiliskiveksi. hmh, paljas kala paistettuna olisi ehkä parempi ja siihen kastike päälle. Ja hetken googlattuani löysin samantapaisen ohjeen tehtynä niin kuin ajattelin: http://www.maku.fi/resepti/uunimade-ja-sipulikastike#axzz2Ku64mn73

  VastaaPoista
 2. Mähä arvasin että sulla on joku venäläinen toti millä se lenssu selätetään :) ja jos ei tauti taltu on ainakin mukavampi sairastaa votkissaan :)
  Muistelin tänään sitä Ystävän laulua, Vysotskin venäläistä biisiä, sen aina kun kuulen, muista miten minäkin olen juonut vodkaa pullosta suoraan hautausmaalla Moskovassa, Vysotskin haudalla :) joskus sata vuotta sitten viime vuosituhannella --on mitä mummona muistelee, mutta vodkan makuun en oppinut tykkäämään edes venäjällä -
  Hyvää ystävänpäivää, tarkkaile postilaatikkoasi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tulee nykyään usein mieleen Maik Naumenkon käännökset. Niinpä toivotankin kaikille lukijoille hyvää ystävänpäivää Naumenkon mainiolla tulkinnalla kappaleesta Bye, bye baby bye-bye:
   http://www.youtube.com/watch?v=RhyaLa9lqrw

   Ja kyrillisiä tulkitseville bonus:
   В день Святого Валентина
   много денег и интима!
   Будут деньги и интим,
   на фига нам Валентин?

   Poista
 3. Tuo otsikon lause on meilläkin kääntynyt noin, tosin tässä nykyisessä perheessä (hm, ehkä myös lapsuudenkodissani). Ja uskon, että monessa muussakin! Siitä tulee sisäpiirivitsi, joka jaksaa aina hauskuuttaa.
  Made on minulle ihan vieras kala, en varmaan osaisi laittaa siitä mitään. Reseptisi on mielenkiintoinen, mutta en lähde kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Made on herkullinen ja monipuolinen kala, josta meillä Suomessa yleensä tehdään vain sitä keittoa. Tänään ruokatunnilla söin lämmitettynä tuota ruokaa ja löysin mielestäni syyn epäonnistumiseen. Liian vähän suolaa ja väärä kypsennysaika. Made on nimittäin erittäin tarkka kypsennysajasta. Tämän olen oppinut joskus nuorempana savustaessani madetta.

   Poista
 4. Koiralle parempi. Meillä mutsi arpoi aina isän ja kompostin välillä samat kysymykset. Eli isä söi.
  Made rumempi kala mutta parempi liha. Sherryn kanssa haudutettuna hyvä setti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun muistaisi tuon sherryn ensi vuoden madekauden aikana.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.