torstai 28. helmikuuta 2013

Kuukausikatsaus

Tämä on tylsä postaus. Jos sinua kiinnostaa joku muu kuin kuukauden aikana syödyn ruuan monipuolisuus ja hinta, ei kannata jatkaa. Tämän kuukauden tarinat ovat nimittäin loppu. Jäljelle on jäänyt vain pelkkää faktatietoa. Tuossa tammikuussa nimittäin kerroin kuukauden ruokamenoista. Joku onneton sattui toteamaan, että voihan sitä säästää hinnassa, mutta mitenkä monipuolista sitten enää pystyy valmistamaan ja syömään. Minähän siitä innostuin. Päätin jatkaa toisen kuukauden putkeen talousmenojen tarkkailua, kuten myös sitä, mitä käytännössä syömme. Ei siis pelkästään suunnittelua. 

Mennyt kuukausi onkin sitten luiskahtanut tosi nopeasti ohi. Ensinnäkin on ollut tosi iso työ käydä tammikuun kaikkia kuitteja läpi ja muokata kuittien sisältämää tietoa sellaiseen muotoon, että niistä saisi jonkin asteisen blogipostauksen aikaiseksi. Asia on vielä vaiheessa, ja juttu tulee aikanaan. No toinen aiheeseen liittyvä asia on tietysti ollut helmikuun talousmenojen ylös kirjaaminen. Se ei ole kovin hirveästi työllistänyt, mutta oma riesansa on ollut aina muistaa kirjata ylös, mitä oikeasti syötiin. 

Ja summa summarum: Kuukauden talousmenot olivat 893,78 ruplaa ja 751,18  euroa. Kun ruplat muutetaan euroiksi, tulee kokonaissummaksi 773,41 euroa. Summa on huomattavasti isompi kuin tammikuussa. Pari syytä tulee hakematta mieleen. Ensinnäkin en ole aivan niin innolla pihtaillut ja toisaalta suurin selittäjä lienee runsaammat saunajuomat. Noin sormituntumalta. Mitä niillä saatiin aikaiseksi? Aika paljon hyvää ruokaa ja jokunen vähemmän hyvä:

01.02.13
eilistä maksakeiton tähdettä
02.02.13
lammastsahohbili
03.02.13
pelmenejä
04.02.13 päivä madekeitto

ilta makaronia ja sienilihapullia
05.02.13 päivä eilisen illan tähteitä, mansikkavispipuuroa, laskiaispullia pitkin päivää

ilta perunat ja valkea makkarakastike
06.02.13 päivä paistettuja kuoreita, salaattia ja mansikkavispipuuroa

ilta makkaratattarelloa
07.02.13 päivä salaatin ja vispipuuron tähteet

ilta broileriseljankaa
08.02.13 päivä possurisottoa

ilta eilisiä seljankan tähteitä
09.02.13
riisiä ja keitettyä kirjolohta hollandaisekastikkeella
10.02.13
lohkoperunoita, lampaan ulkofileetä ja pässin kiveksiä
11.02.13 päivä talkkunahyve

ilta tähteitä pakasteesta
12.02.13 päivä salaattia

ilta hernekeitto
13.02.13 päivä mannapuuro ja marjakeitto

ilta nakkikastike ja perunat
14.02.13 päivä perunoita, kanaviillokkia ja jälkiruuaksi suklaamuffineja

ilta uunimada
15.02.13 päivä eilistä kanaviillokin tähdettä ja uuniomenoita

ilta tattaria ja jauhelihapihvejä ja uuniomenoitten tähteet
16.02.13
makaronia ja pirkka-pestoa
17.02.13
makaronia, pirkka-pestoa, ryynimakkaroita
18.02.13 päivä itse paistettuja kokojyväsämpylöitä

ilta kanakeitto
19.02.13 päivä rahkapiiras, kanakeiton jämiä

ilta perunat, korvasienimuhennos
20.02.13 päivä mannapuuro ja marjakeitto

ilta currylammasta ja riisiä
21.02.13 päivä kasvismunakas

ilta lämpimät jauhelihavoileivät
22.02.13 päivä ranskanperunoita, mustikkapiirakkaa

ilta ohrakasvisgratiinia
23.02.13
bataattia, pässin palleja, blinejä, tiramisua
24.02.13
pestopastaa ja eilisen tähteitä
25.02.13 päivä bataattisosekeitto

ilta kalamureke ja perunat
26.02.13 päivä mansikkaraparperikiisseliä

ilta pinaattilasagnea ja kahvikiisseliä, jäätelöä
27.02.13 päivä eilisiä tähteitä

ilta perunoita ja paistettua seitä
28.02.13 päivä katkarapusalaattia

ilta makaronia ja sienijauhelihapihvejä pakasteesta

10 kommenttia:

 1. Mallikas suoritus! Opiskeluaikoina pidin itsekin kirjaa talousmenoista ja minulla oli myös vielä valmistumisen jälkeen budjetti joka kuukaudelle. Se auttoi kyllä kummasti taloudenpidossa. En kaipaa enää päivätyön lisäksi yhtään puuhaa raha-asioiden, budjettien jne. parissa, mutta olen nyt viime aikoina pitänyt säästötalkoita ja älä osta mitään ylimääräistä viikkoja. Äkkiä saa kyllä matkakassaa kerrytettyä. Huh, tällainen talousihmisen saarna tästä kommentista tuli, voi ei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elä huoli. Täällä toinen talousihminen rakentaa tammikuun ostoksista mitä ostettiin x mistä ostettiin matriisia ja pohtii, että pitäisikö muokata käännettävään muotoon, jotta saisi luotua Iskäntalouden käänteismatriisin, jolla pääsisi laskemaan eri toimenpiteiden kokonaisvaikutuksia Leontjeffin oppien mukaisesti.

   Poista
 2. No tämä kiinnostaa minua erikoisesti! Mä sain eilisessä postauksessani helmikuun pulkkaan. Se oli mun eka talousmenojen seurantakuukausi. Tonnilla ei selvitty. Nuppia kohden ihmisten ruuat maksoi 206 euroa ja erittelin tiettyihin elintarvikkeisiin menneitä summia. Nyt on hyvä jatkaa maaliskuulle, haastan itseni eri kuukausina kiinnittämään huomion johonkin tiettyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minä vähän vielä repostelen aihetta, mutta en aio tällä tarkkuudella vähään aikaan kirjanpitoa pitää. Tämä ei yksinkertaisesti ole kivaa ja toisaalta alkaa haiskahtaa työltä. Meillä näyttäisi menneen noin € 220/henkilö ja € 5,50 ateriaa kohti. Mutta edelleen on sormituntuma, että kun poistetaan minun saunakaljat ja "vieraskonjakit", niin summa pienenee melkoisesti.

   Poista
  2. Jep, toisaalta saunakaljat kuuluu sinne siinä missä vaikkapa saunalimsatkin. Mikäli sellaisia sattuu harrastamaan.

   Poista
 3. Jaha. Näyttää tekstin luettavuus huutavan editointia. Yritetään viikonloppuna.

  VastaaPoista
 4. heippa iskä! mielenkiintoisen postauksen annoit siinä mielessä että saat ainakin minut koukkuun siihen että alan seurata talousmenojani. aina se on loppunut siihen että kauppakuiteista löytyy niin paljon turhaa, tosin myös hyviä raaka-aineita ruokaan.en halua tinkiä ruuastani ja vasta äskettäin olen oppinut ostamaan esim. kokonaisen kalan josta voi itse käsittelemällä saada paljon aineksia erilaisiin ruokiin, siitä kiitos mateiden perkauksillesi. mutta se juju talousmenojen seuraamiselle? sitä kai kehittyy vasta ajan myötä ja omia käytäntöjään seuraamalla yritysten ja erehdysten kautta. mielenkiintoista seurata miten sinä etenet asiassa. t. kirsti m.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä tuurilla palaan ensi syksynä taas tähän talousmenoteemaan.

   Poista
 5. Hei kokkaileva iskä! tässä tulisi sinulle haaste, käy kurkkaamassa: http://kokkailuakaksiossa.blogspot.fi/2013/03/haaste-viikon-menu.html
  Kyseinen haaste tavallaan liittyy tähän viimeisen postaukseesi :)

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.