lauantai 23. helmikuuta 2013

Ihha haa, hepo hirnahtaa

Minä en ole kovin intensiivisesti seurannut tätä hevosenlihaskandaalia, joten olen juuri sopiva ihminen laukomaan varmoja mielipiteitä. Minusta on ihan oikein, että puututaan, jos valmisruokia valmistetaan tarkastamattomasta lihasta tai jopa käytetään ihmisravinnoksi kelpaamatonta lihaa. Molemmat vieläpä rikollisessa mielessä, kuten käsittääkseni on jossain päin Eurooppaa tapahtunut. Näihin täytyy puuttua. Mutta tätä kotimaista hurlumheitä asian tiimoilta en ymmärrä. Paitsi sitä kauppiast, joka ilmoitti, ettei myymänsä lohi sisällä hevosenlihaa. On toki väärin, että myydään jotain muuta kuin mitä ilmoitetaan. Mutta mitä järkeä on vetää myynnistä pois ihan kelvollista ruokaa? Näin olen ymmärätänyt, että kotimaisessa hevosenlihaskandaalissa on nimenomaan siitä kyse, että hevosta ei ole ilmoitettu tuoteselosteessa, mutta liha sinänsä on ihan syötäväksi kelpaavaa. Minusta Pouttu on tehnyt niin sanotun pelimiehen liikkeen, kun on ilmoittanut olevansa valmis lahjoittamaan myynnistä pois vedetyt tuotteet vähävaraisille! Terveen järjen käyttöä firmalta! Ja jos teillä on siellä pakasteessa nyt pyörimässä kauhistuttavaa hevosen lihaa, niin meille voi tuoda. Me laitamma muutoin sunnuntaina kasvislasagnea, kun hevosen saatavuus on Pohjois-Karjalassa aika heikkoa.

Tänään jo totuttauduimme näihin hevosettomiin kasvisvaihtoehtoihin, sillä söimme

Ohraista kasvisgratiinia

6 dl vettä
1 kpl Maggi kasvisliemi fond cup
1 pss keittojuureksia
1 dl rikottuja ohraryynejä
1 punainen paprika
1 valkosipulin kynsi
1 tlk (220g) vihreitä papuja
2 rlk smetanaa
2 rkl kermaa
1 muna
juustoraastetta

Lisää kasvisliemi-fondi veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä ohraryynejä liemessä noin 30 minuuttia. Pilko paprika pieniksi kuutioiksi ja murskaa valkosipuli. Lisää ryynien sekaan paprika, valkosipuli ja keittojuurekset. Keitä vielä pienellä tulella 15 minuuttia. Lisää lyhyeksi pätkityt pavut joukkoon. Sekoita. Sekoita erillisessä astiassa smetana, kerma ja muna. Lisää seos muiden ainesten joukkoon ja sekoita hyvin. Kumoa mössö uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uuniss 20 - 25 minuuttia. Tarjoile.



Hyvää äänin 2 - 1. Juniorilla on ihmeellinen "miks tässä pitää olla kasviksia" -kausi menossa. Äiskä arvioi kolmannen luokan ruuaksi. Olen samaa mieltä: ihan kelvollista perusruokaa.

Kuukauden talousmenot tähän mennessä 893,78 ruplaa ja 658,78  euroa.

6 kommenttia:

  1. Eilen juuri kirjoittlin FBssä hevosliha asiasta, koska en voi tajuta miksi tuo kelvollinen ruoka heitetään pois?
    Allergisena ihmisenä ymmärrän, että on erittäin tärkeetä että tuoteseloste ja sisältö kohtaavat, muuten voi henki lähteä.
    Mutta nyt nuo ruuat missä on hevosenlihaa voitaisiin myydä tai antaa pois ja ilmoittaa asiasta.
    Pari kesää sitten istuttiin uimarannalla ja juotiin kuohuviiniä ja syötiin suolakeksejä joitten päällä oli savustettua hevosenlihaa. Oli todella hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja sitten tuo yksi kauppias myy hevosen jauhelihaa reilulla kuudella eurolla kilo lasagnen tekoon! Täällä saa maksaa hevosesta 25 €/kilo, mikä on sama hinta kuin argentiinalaisella pustakanilla!

      Poista
  2. Olet Iskä aivan oikeassa, Pouttu teki pelimiehen liikken ja Evira osoitti kerrankin tervettä järkeä, kun suostui ruuan lahjoittamiseen vähävaraisille. Siis ruoka itsessään oli hyvää, ainoa vika oli puutteelliset pakkausselosteet. Se että joku vinkuu hummanlihasta muuten... Hevosten hävittäminen on kallista, jos koiran hautaus (tuhkaus) maksaa näillä nurkilla yli 80 euroa, mietipäs mitä se hevosen sitten maksaa. Ja ihan vain tiedoksi, niissä metwursteissa mitä "ihmiset" syö on useassa hevosenlihaa, eli tuttua se monelle jo on muutenkin, ei ehkä vain pakkausselosteita ole luettu tarkasti.

    Mutta nämä hummat jotka lihoiksi kaiketi joutui näihin lasagneihin yms. olivat niitä romanialaisia, eli kun laki muuttui ja hummat ja aasit kiellettiin teillä, piti elukat laittaa lihoiksi ja tunkea johonkin... no lasagne sopii siihen hyvin ;) Eli voihan niissä olla aasiakin, mitä epäiltiin puolessa viikossa...

    VastaaPoista
  3. Toki allergioidenkin vuoksi tuoteselosteista pitää selvitä mitä ruoka sisältää. Mutta olisin itse ainakin onnellinen jos heppaa saisi useammin, harvemmassa metukassakaan sitä enään taitaa olla?
    Jostain myös luin että tämä kohuliha olisi ollut sellaista mihin on käytetty juuri niitä lääkkeitä joita ei saisi käyttää jos ihmisravinnoksi menisi?

    Olisi hienoa jos ruokalahjoitus onnistuu, erittäin typerää jos se kielletään!
    Itse olen ihan järkyttynyt siitäkin kuinka paljon heitetään ruokaa roskiin mm. koulujen ruokaloista. Ämpärikaupalla, joka päivä.

    Ja tämä kasvisgratiini, kuulostaa erittäin hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan luettu Herkkuhovin kanssa samoja juttuja. Ja sitten käsittääkseni ainakin Puolassa on sekaan ujutettu rikollisessa mielessä hevosta, mistä kukaan ei tiedä mitään.

      Ja tuohon gratiiniin olen oikeastaan tosi tyytyväinen. On nimittäin sillä tavalla poikkeava ruoka, että olen sen itse kehitellyt. Yleensä laitan vain muiden ohjeiden mukaan.

      Poista
  4. hauskasti sanottu se että "vaikka en asiaan kovin perehtynyt olekaan niin sanon silti...". usein juuri sellainen kommentti osuu asian ytimeen niinkuin nyt sinä. maalaisjärjen käyttöä vain yritetään jostain syystä sammuttaa, ja siinä on tietysti kyseessä jonkun toisen intressi (rahallinen,epäilen). kasvisgratiinia tehdessä, niinkuin muutakaan itsetehtyä ruokaa laittaessa ei paljoa tarvitse miettiä mitä se sisältää. pois einekset ja kotiruuan valmistaminen kunniaan! t. kirsti m.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.