torstai 5. heinäkuuta 2012

Perintö

Näistä keittiöni mieltymyksistä on aina välillä käyty keskustelua. Minä henkilökohtaisesti pidän ylitse kaiken erilaisista kalaruuista. Ne vain eivät oikein tahdo maistua muille. Äiskä tykkäsi kovasti ennen sairastumistaan kaikenlaisista kasvishöystöistä ja thaimaalaistyyppisestä ruuasta. Minulla ei varsinaisesti ole mitään suosikkimaata. Toki, koska olen paljon touhunnut venäläisten kanssa, on sikäläinen keittiökin tullut tutuksi. Eli tästä johtuu venäläisten ruokien suuri määrä. Lisänä tietysti sekin, että pystyn lukemaan venäläisiä keittokirjoja ja reseptejä. Mutta nämä Saksanmaan ruuat. Ensiksi lapsuudenystäväni Litki toi Bonnista ison nipun paikallisia ruokalehtiä. Sitten Berliinissä asuvan opiskelijakaverini Nissen vaimolta kuoli sukulainen, jonka keittiöstä Nisse pelasti matkalaukullisen keittokirjoja sekä niiden välissä olevia irtonaisia reseptilehdyköitä ja käsinkirjoitettuja reseptejä. Pakkohan niitä on kokeilla!

Tänään kokeiltiin taas "Saksan maataloustuottajien mainostoimiston" 70-luvulla julkaisemasta lehdykästä löydettyä salaattireseptiä.

Fenkolisalaatti

1 iso fenkoli
3 isoa porkkanaa
1 iso omena
6 siivua voileipäkinkkua
2 rkl öljyä
1 rlk etikkaa
2 rkl vettä
suolaa
mustapippurirouhetta
(murskattu valkosipulinkynsi)

Leikkaa fenkoli pieneksi silpuksi. Kuori ja raasta karkeaksi raasteeksi porkkanat. Kuori ja suikaloi oikein pieniksi suikaleiksi omena. Silppua kinkku pieniksi palasiksi. Pane ainekset kulhoon, lisää loput listan aineista ja sekoita hyvin. Tarjoile.


Hyvää äänin 4 - 0. Äiskän asteikolla kolmannen luokan ruokaa.

4 kommenttia:

  1. Tunnistit sentään fenkolin... kaupan kassalla, kassa kerran mietti edessäni olevan punnitsemattomia vihanneksia ja arvuutteli, onko ne fenkoleja vai zucchineja vai kesäkurpitsoja (jep tiedän kyllä, mitä 2 viimeistä tarkoittaa) päätyi kesäkurpitsoihin, onnellinen ilme kasvoillaan meni punnitsemaan jolloin näin pussin... tummanpuhuvat munakoisot eli auberginethan siellä möllötti :D

    VastaaPoista
  2. Yritin taas löytää kaupasta punakaaliomena purkkia, mutta ei löytynyt.
    Mutta, löysin lasipurkin jossa lukee Saksan kielellä jotain ja Suomeksi "Hapankaali". Ostin purkin, mutta nyt on ongemana se, että miten se valmistellaan? Tai syödäänkö se suoraan purkista?

    Apuja otetaan mielellään vastaan!

    VastaaPoista
  3. Konsteja on monia, sanoi kissa kun emännällä pöytää pyyhki:

    1. Voit syödä sen hapankaalin ihan sellaisenaan kylmänä. Salaatin tapaan.

    2. Voit lisätä siihen sokeroitua puolukkasurvosta ja syödä kylmänä salaatin tapaan.

    3. Kuumenna pannulla käännellen. Lisää kuminaa. Saksalaiset sanovat, että estää pierettämistä. Sellaiset viitisen minuuttia ennen ruuan valmistumista laita laadukkaita makkaroita kaalin päälle ja kansi pannulle. Siinä on ateria, kunhan makkarat lämpiävät.

    4. Voit tietysti valmistaa myös hapankaalikeiton liedellä joko venäläisittäin tai saksalaisittain. Tai sitten uunissa venäläisittäin.

    Nämä nyt ensimmäiseksi tulivat mieleen. Ainakin tuon paistinpannuversion olen jossakin blogitekstissä selittänytkin. Jos joku muu versio alkaa kiinnostamaan, niin voin opastaa eteenpäin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Nuo kaikki taitavat mennä testaukseen!
    (paitsi ehkä se eka osuus, kun kissä pyyhii pöydän emännällä....kissa jo puri emäntää, kun ei vissiin rapsutus ollut mieleinen :D)

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.