tiistai 18. joulukuuta 2012

Kinkun kastike ja muita ajan ilmiöitä

Ilmiö 1.

Aikoinaan, kun Neuvostoliitto hajosi, sanottiin Suomen ja Venäjän rajalla vallitsevan maailman suurin suhteellinen elintasoero. Suomalaiset olivat rikkaita ja rynnivät Venäjälle. Ja bensa halpaa - Venäjällä. Sittemmin elintasoero on kaventunut, ja suomalaisten turismikin muuttanut muotoaan. Viikonlopun kestävästä votkaturismista on siirrytty muutaman tunnin kestävään bensaturismiin, sillä bensa maksaa edelleenkin vain puolet Suomen hinnasta.

Ilmiö 2.

Suomalaiset ja venäläiset juhlat ja juhlapyhät kulkevat joskus hieman eri tahdissa. Meille joulu on tärkeä juhla. Venäläisille taasen uusi vuosi ja loppiaiseemme sattuva vanhan ortodoksisen kalenterin mukainen joulu. Niinpä venäläiset saapuvat suurin joukoin itäiseen Suomeen jouluostoksille meidän joulumme jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rajanylityspisteet ovat täynnä venäläisiä shoppailuturisteja joulusta loppiaiseen. Ja jonotusajat sen mukaisia.

Ilmiö 3.

Suomalainen bensaturisti on oppinut veli venäläisen käyttäytymisen. Tietää, että joulun jälkeen saattaa kolmen tunnin bensan ja tupakan hakumatka venähtää huomattavasti pitemmäksi. Niinpä kaikki suomalaiset bensaturistit satuttavat tankkausreissunsa siten, etteivät ole venäläisten shoppailuturistien kanssa samaan aikaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaksi viikkoa ennen joulua rajanylityspisteet ovat täynnä suomalaisia bensaturisteja. Ja jonotusajat sen mukaisia.

Siellähän sitä olin tänään minäkin. Bensanhakumatkalla kuusi tuntia. Ja heti reissun jälkeen ruuan laittoon. En aikonut laittaa jouluksi kinkkua, mutta kuulin niin mielenkiintoisen reseptin kinkun kastikkeeksi, että piti paistaa puolentoista kilon köntti sian lihaa kinkkua kuvaamaan. Ja perunoita kaveriksi.

Kinkun kastike

kinkun paistinlientä
kokista
Piltti omenasosetta
kermaa
kaikkia jotakuinkin yhtä paljon.

Sekoita ainekset ja kuumenna kiehuvaksi. Tarjoile kinkun kanssa.

Hyvää äänin 5 - 0. Äiskän asteikolla meni kakkosluokan ruuaksi.

3 kommenttia:

 1. Voi pyhä yksinkertaisuus.. ja yksinkertainen yhdistelmä, joskin pikkusen outo sellainen. Kokeiluun menee, jos äidyn kinkun paistoon.

  Sen verran ohjelmaa on tiedossa loppuviikoksi, että toivotan jo nyt sinulle ja perheellesi leppoisia pyhiä. Elä ressaa, mutta herkutelkaa kuitenkin - ruoka on PÄÄasia!

  VastaaPoista
 2. Tässä oli sellainen resepti, että sai minut tuomaan joulpöytään jotain uutta monien vuosien, ellei jopa vuosikymmenen tauon jälkeen. Ja hyvää oli! Mukavaa joulunjatkoa teille edelleen!

  VastaaPoista
 3. Ai miten mukavaa kuulla tällaista palautetta. Että joku ihan kokeillut näitä minun sörsseleitäni. Tämän kinkkukastikkeen reseptin kuulin eräältä omaishoitajan vapaapäivän tekijältä. Sellaiselta mukavalta nuorelta naiselta.

  Omaishoitajana toimiessani kaupunki maksaa meille nimellistä omaishoidon tukea. Se on ihan mukavaa, vaikka vaimoni olisi kotona, vaikkei siitä maksettaisi penniäkään. Se oli selvää heti sairastumisen jälkeen. Lisäksi kaupunki kustantaa vaihtoehtoisesti joko 3 vuorokautta kuukaudessa vaimolleni sellaisessa palvelukodissa tai sitten kuudesti kuukaudessa neljäksi tunniksi kerrallaan omaishoitajan vapaapäivän tekijän. Valitsimme näistä vaihtoehdoista jälkimmäisen. Silloin minä voin touhuta vapaasti omia juttujani. Tai olla touhuamatta.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.