perjantai 26. lokakuuta 2012

Pieleen meni

Tänään sitten sain kuningasidean. Aloitetaan uuden uunin käyttö ruuan laittoon helpolla kotiuunin korvapuustien paistolla. En ihan ollut tarkkana uunin lämmityksen loppuvaiheessa, ja mittari näytti 170 astetta, kun sain pullat pellille. Mittaria joudun vielä käyttämään, koska en vielä ole niin tuttu uunin kanssa, että osaisin arvioida lämpötilan oikein.  Pussin kupeessa luki, että 15 minuuttia 180 asteessa. Arvelin, että kymmenen astetta sinne tai tänne ei vaikuta mitään. Sen tiesin, että 325 astetta ruskistaa pullat kauniisti kolmessa minuutissa, mutta jättää sisältä raa'aksi. Kokeiltiin nimittäin Sedigin Akun kanssa Varkaudessa  MetalMixillä työskennellessäni. Uuni oli tarkoitettu paksujen rautatankojen hitsaussaumojen normalisointiin ja siksi siihen sai lämpöä yli tuhat astetta. Raa'aksihan ne pullat jäivät. Aku laittoi mikroon kauniin ruskean taikinapalleron kypsymään lisää. Palamaanhan se pulla syttyi. Taukotila savun vallassa ja pulla vedessä roskiksessa lillumassa. Mutta takaisin tähän päivään. Eivät paistuneet pullat 170 eivät! Vartin kuluttua nostin sähköuuniin ja paistoin pinnalta kauniin ruskeiksi - sisältä jäivät taas raa'oiksi. Kaikki vaatii oman opettelunsa. Akukin oppi paistamaan siinä uunissa piknikpaisteja, joten enköhän minäkin opi pullan paistamaan omassani.

Eilen pidettiin chili-iltaa Marin ja kaverinsa Empun kanssa. Keräsin kaikki kauniin keltaiset Criolla Sella -lajikkeen chilit, jotka olivat noin lyijykynän paksuisia ja viitisen senttiä pitkiä. Yhteensä kymmenkunta sisällä loppuun kypsynyttä palkoa. Tai podejahan ne chili-ihmisten puheissa taitavat olla. Halkaisin palot ja poistin siemenet. Sen jälkeen pyöräytin ohuen mustaleima emmental -viipaleen palonpuolikkaiden ympärille ja lopuksi pekoni siivu. Ja nyytit uunipellille ja uuniin 225 asteeseen.

Pienen paprikan kokoiset Poblano-chilit taas kaiversin samalla tapaa tyhjiksi kuin paprikat täytettyjä paprikoita valmistettaessa. Itse asiassa Äiskälle ja Juniorille tyhjensinkin jokusen paprikan. Sisälle tein seuraavanlaisen täytteen.

Ohje on napattu Valion koekeittiön reseptisivuilta, vähän muokkasin.

400 g jauhelihaa
öljyä
1 sipuli
1 tl suolaa
1 paketti (200 g) tuorejuustoa
4 dl keitettyä riisiä (eli noin 1 1/2 dl keittämättömänä)
puolikas keltainen paprika
Mozzarella-raastetta

Paista jauheliha öljyssä. Lisää sekaan paprikapalat ja silputtu sipuli. Paista, kunnes sipuli pehmenee. Lisää suola ja tuorejuusto. Sekoita. Lisää seokseen riisit. Täytä chilit mössöllä. Survo lopuksi mozzarellaa tulpaksi aukkoon. Ja yritä astella chilit tai paprikat uunipellille siten, että aukot jäävät ylöspäin. Paista 225 asteisessa uunissa 20 - 25 minuuttia. Minulla olivat noiden yllä kuvattujen nyyttien kanssa samalla pellillä ja hyvä tuli. Kuten paprikoistakin.

Eli hyvää oli - kenestä chilit kenestä paprikat. Tyttöjen kanssa todettiin, että Criolla sellan maku laimeni juuston ja pekonin keskellä. Poblanot sen sijaan muuttuivat kypsennyksen myötä huomattavasti tulisemmiksi kuin raakana. Toisaalta Poblanon hento tulisuus antoi täytteellä juuri sitä terävyyttä, mitä täytteen maku kaipasi. Paprikan sisällä täyte tuntui mauttomalta. Äiskä toisaalta tykkäsi täytetyn paprikan miedosta mausta.

1 kommentti:

  1. Ja taas muistuu takaraivon kohdalla ääni lapsuudesta; kun paistat pullia ja leipiä, nosta yksi (ota paperi yms ovat muuten kuumia ;) ja kopauta pohjasta jos kumahtaa ontosti on kypsä sisältä. Raakapakaste korvapuusti on aikuistenoikeasti todella arvaamaton paistaa, ohjeet pussien kyljessä eivät pidä paikkaansa, itsekin tykkään sulatella kyseiset tapaukset ensin paistuvat paremmin, eli saan sisältä kypsiksi JA vältän ettei pinta tule kuten meillä sanotaan Welldone moodiin.

    Mutta kuten kyseistä kirjoituksesta lukee kokeilemalla oppii :)

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.