Talvella olisi ollut tosi hyvä kovien pakkasten aikaan sulattaa ja pestä pakastin. Vaan kun se oli täynnä lampaan lihaa! Ja toisaalta minusta oli sillä tavalla hassua, että ensin lämmitän talon sähköllä ja sitten sillä lämmöllä sulatan pakastimen, jonka olen myös sähköllä jäähdyttänyt. Energian käytön kannalta touhu ei minusta vaikuta oikein järkevältä. Tiedän kyllä, että jos Äiskä osaisi puhua, niin hän mainitsisi minun olevan läpeensä pihi! No, voihan se osittain pitää paikkansakin, vaikken sitä koskaan ääneen myönnä. Viime keväänä oli tarkoitus kesällä sulatella, vaan en ollut tarkkana, ja uudet marjat ehtivät täyttää pakastimen ennen kuin sain sen sulatettua. Nyt olen päättänyt keskittyä asiaan ja olen aloittanut tehotyhjennyksen pari viikkoa sitten. Käytännössä se tarkoittaa, että ruokalistaa suunnitellessani katson pakasteeseen, valitsen raaka-aineen ja teen siitä ruuan. On muuten ollut aikalailla lammaspainotteista. Tämänpäiväinen arpa suosi Lehmon Laptonin syksyllä keräämiä suppilovahveroita.
Suppilovahvero-aurajuustorisotto (riittää neljälle)
150 g paistettuja ja pakastettuja suppilovahveroita
1 sipuli silputtuna
3 isoa valkosipulin kynttä murskattuna
öljyä
3 dl risottoriisiä
9 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
ruilautus sitruunamehua
puolikas Aura-juustopala
ruukku basilikaa
Valmista vedestä ja liemikuutioista kasvisliemi. Kuullota sipuli ja valkosipuli runsaassa öljyssä. Lisää riisi. Kuullota riisiä muutama minuutti. Lisää kasvislientä pienissä erissä siten, että uutta aina sitä mukaa kuin entinen on ehtinyt imeytyä riiseihin. Kun kaikki neste on lisätty ja riisit alkavat olla melkein kypsät, lisää sienet ja sitruunamehu. Sekoita. Murustele joukkoon aurajuusto ja kääntele sekaisin. Lopuksi silppua basilika joukkoon ja sekoita varovasti käännellen. Tarjoile.
Hyvää äänin 4 - 1. Tuo ykkönen tuli Juniorilta. Positiivisena piirteenä voi mainita, että Juniori sienistä huolimatta söi aivan normaalin kokoisen annoksen. Äiskän asteikolla kolmannen luokan ruokaa. Sekin yllättävän yläkanttiin!
Minulla ei suppilovahveroille enää löytynyt pakastimesta tilaa, joten ne on kuivattuna purkissa. Voisi sitäkin vähän vajuttaa uuden sadon tieltä. Mainio ohje!
VastaaPoistaVaimon veli, tasokkaan lounasravintolan omistaja, maistoi vaikka oli karppaus menossa. Totesi, että hyvää, ja latasi lautaselle kunnon annoksen. Parempaa kiitosta ei harrastelija olisi voinut saada.
PoistaTämä lähtee kyllä kokeiluun, njam!
VastaaPoistaSuosittelen lämpimästi.
PoistaLöytyy kaikki paitsi Aura-juusto. Pitäisikö piipahtaa lähikauppassa....
VastaaPoistaHei joo, mullakin on vielä suppiksia pakkasessa! Tämä näyttää hyvältä :)
VastaaPoistaVoi jumankekka, taas meni ruokalista uusiksi. En olekaan tehnyt risottoa pitkään aikaan.
VastaaPoistaTörmäsin muuten paikalliseen lampuriin kaupassa. Onko 16 €/kg puolikkaasta karitsasta (yht. n. 8 kg) kohtuullinen hinta? Luomukamaa ja syksyn tilaus pitäisi tehdä ennen kesää, etten jää näppejäni nuolemaan.
Se on tuo kohtuullinen niin suhteellinen käsite. Vaan jos on ammattiteurastajan teurastama ja paloittelema, niin pitäisin kohtuullisena. Sammallahden lampuri myi 10 €/kg läpeensä kuuteen osaan paloiteltuna. Minulla meni 39 kg:n pässin paloitteluun neljä tuntia. Ja lopputulos ei varmasti ole ammattilaisen tasoa.
VastaaPoistaJep, ammatti-ihmiset teurastuksessa ja liha vakuumiin pakattuna. Silti jään vähän miettimään. Pitää kysellä kamuja kimppaan, kun sinkulle 8kg on aika paljon syötävää.
VastaaPoistaSyö pienemmissä erissä. :)
PoistaKerran kahteen viikkoon lammasta vajaa 300 grammaa ja pääsiäisen kunniaksi vähän enempi.
Nam! Tämä oli hyvää. Ei ollut sitruunaa, eikä basilikaa, mutta maukasta oli silti.
VastaaPoistaSuppiksia pakastimessa "jonkun verran" mullakin ;)
Tällaista harvinaista herkkua, että joku kokeilee näitä reseptejä ja vielä kertoo lopputuloksesta, saisi olla enemmänkin.
PoistaEilen vasta sain aikaiseksi tehdä suppisrisoton. Ja voi elämän kevät, että tuli törkeän hyvää!! Löräytin valkkaria vähän ja puristin puolikkaan limen mehun sekaan. Basilikaa ei ollut minullakaan ja Auran tilalla Koskenlaskijan viherpippurijuustoa. Niin että melkein Iskän ohjeen mukaan :)
VastaaPoistaNälkä tulee lukiessa!
PoistaVaikuttaa herkulliselta. Nälkä tulee tosiaankin lukiessa. :) Tykkään sienistä ja homejuustosta. Pitäisi vielä saada jälkipolvi innostumaan sienistä ja homejuustosta tai sitten teen vain itselleni.
VastaaPoistaMainitsit, että vaimosi ei osaa puhua. Miten kommunikoitte? Miten vältätte väärinymmärryksiä?
Minähän tietysti puhun, sillä afaattinen vaimoni ymmärtää puheesta varmaan yli 90 prosenttia. Toisin päin homma sen sijaan tapahtuu ilmeillä, eleillä, äänenpainoilla ja näyttämällä. Asiassa auttaa lähes 30 vuoden yhteinen taival.
Poista