sunnuntai 5. elokuuta 2012

Syvärin kummitus - Свирское привидение

Usein olen kertonut venäläisistä resepteistä tai reseptivihkosista. Niiden lukeminen ei tosiaan onnistu, ellei osaa venäjää. Minä olen siinä mielessä outo lintu, että yli kolmekymppisenä aloin omin päin opetella kieltä. Kielioppia kotona, autossa kielikurssikasetti koko ajan soimassa ja aina kun se oli mahdollista, venäläisten merimiesten kanssa treenaamassa opittua. Näin minä pääpiirteissään opiskelin kielen. -93 sitten olin vuoden Pietarissa Opelin maahantuontiliikkeessä töissä, kunnes tuontisäädökset tiukkenivat niin paljon, että autojen maahantuonti hetkeksi tyrehtyi. Siinä se tuli kielitaito opittua. Muodollisen pätevyyden opin sitten 2003 - 2007 yliopistossa, jossa opiskelin laajat sivuaineopinnot Venäjän kielestä ja kulttuurista. Eli puhun venäjää hyvin, ymmärrän hyvin sekä puhuttuna että kirjoitettuna, mutta olen surkea kirjoittamaan. 

Tällä tavoin hankitussa kielitaidossa olen havainnut kohdallani erään aika jännän piirteen: minulla on todella paljon sanoja, joista muistan, keneltä olen ne oppinut! Minä kun en ole koskaan opetellut sanoja, niin kuin kouluopiskelussa tehdään. Tämän kesän lomaretkelläni Venäjällä opin kaverini mökkinaapurin vaimolta sanan aave tai kummitus. Kerroin tuon tarinan sanojen lähteen muistamisesta. Jonkin ajan kuluttua syötiin sitten rouvan valmistamia kesäkurpitsapihvejä. Tykästyin niihin ja sain reseptin. Reseptin loppuun oli kirjoitettu "kummitus". Enköhän minä nyt jo muista, mistä olen tuon sanan oppinut. Samasta syystä tämän päiväisestä postauksesta on alla myös lyhennetty venäjänkielinen versio.

Syvärin kummituksen kesäkurpitsapihvit (кабачковые оладушки )

2 perunaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 munaa
noin 4 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa 
pippuria
öljyä paistamiseen

Kuori perunat ja raasta ne raastinraudalla hienoksi raasteeksi. Raasta samoin myös kesäkurpitsa. Pane molemmat raasteet samaan kulhoon. Lisää suola. Sekoita hyvin. Jätä noin viideksi minuutiksi seisomaan. Kaada, siivilöi tai purista käsin kertynyt neste seoksesta mahdollisimman hyvin pois. Vatkaa munat ja jauhot sekaisin. Lisää peruna-kesäkurpitsaseokseen. Lisää vielä pippuria tai muita mieleisiäsi mausteita. Sekoita hyvin. Paista miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile majoneesin tai smetanan kera.



Hyvää äänin 4 - 0. Äiskän asteikolla kakkosluokan ruokaa. Mari ei tunnistanut inhoamaansa kesäkurpitsaa ja tykkäsi myös kovasti.

-----------------------------
Кароткая версия по-руский:

Я учил руский язык, во первых самостоятельно дома. Потом посещал не которые курсы в университете. По этому я говарю и понимаю руский язык нормально, ну пишу плохо. И словарь мой!  Я из книг этих не учился. Я учился в обсчении с друзьями, и по этому я много слов помню так, что даже помню от кого её учил.  Этим летом я на Свыре учился от соседа моего друга, слова "привидение". Она тоже великолепные блинчики готовила. Я от неё рецепт получил, и сегодня пробовал готовит

Блинчики Свирского привидения из кабачока
(кабачковые оладушки )

2 картошку
1 кабачок
2 яйца
4 ложки муки
соль
перец

Натереть картошку и кабачок. Добавить соль. Подождить минут 5. Слить овощной сок. Добавить яйца, взбитые с мукой, перец и другие специй. Поджарить на сковароде толстые блинчики. Со сметаной предложить.

Мы читаем, что билы очень вкусные. Спасибо тебе, "Свырское Привидение".

3 kommenttia:

 1. Молодец, Папочка!! Слишком скромно относишся к своему таланту. Отлично пишешь, не стесняйся!
  (Anteeksi, muut lukijat, nyt oli laitettava Iskälle kehut kyrilliikalla :)

  VastaaPoista
 2. Olen kade kielitaitosi takia. Venäjän kieli on minusta kiehtovaa, enkä sanaakaan osaa itse! Jos ikinä mitään kieltä enää jaksaisin nyt aikuisena ruveta opettelemaan, niin se olisi venäjä. Meillä lievä lukihäiriö-kielipuolivammainen amislainen lukee alkeita koulussa, on kuulemma vaikeaa, mutta uskoisin että äärimmäisen hyödyllistä osata!

  VastaaPoista
 3. Kokeiluun menee tämä resepti!

  - minna

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.