torstai 29. joulukuuta 2011

Tili

No nyt se sit tul. Ai et mikä. No oonha mie tään jo muutamaa kertaa haastant, mut tulkoo taas kerra. Se miun kaver, maister Siiskone, minnuu vuos sit syksyl yllytti, et ruppii kirjottammaa blokia. Siihe ko laittaa mainoksii, ni saap rahhaa. No ehä mie siint innostunt, mut ajatus jäi itämää ja sit viimisel tää vuuvve tammikuu puolvälis mie rupesi tätä Iskä kokkaa -juttuu pyörittämmää. En mie tätä raha takkii tie. Tää o miule semmosta terapiijjaa, ko mie täs samal vähä höpöttele näist omist asijoist. No tietyst joskus vois olla iha hyvä, vaik ei iha kaikkii kirjotteliskaa. No joka tappaukses. Sillo ko mie tää kirjottamise aloti, ni mie sanoi meijä Marile, et sit ko o yhe päivä aikan olt yli sata sivunäyttöö, ni sit laitetaa mainoksii. Helmikuus se pit sit tehhä. Eli aina ko työ klikkaatta niitä mainoksii siel miu sivuloil, ni miu laarii kilahtaa jokune sentti. Kookle sano, et sit ko o 70 euroo mainostuloja kasas, ni hyö tilittäät miu tilile rahat. Tai sit kerra kuukauves, jos tulloo niiko sukkelammi. No miule ei tult sukkelaa. Se seihtemä kymppii tul marraskuus täytee ja nyt ne sit laittovat miun tilile 74 euroo ja sentit päälle. Mie mäni Sitimarkettii ja osti kunno Hakmanni kovanaama -paistipannu. 28 senttise. Et kovast vaa teille kaikile kiitoksii.


Tää päiväsee ruuva laittoo se uus pannu ei kuitekaa kerent. Entisel tehtii joulukinku tähteist nimimerkki Mirku vinkist

Pasta Karponaaraa (riittää viijelle)

5 dl makaroonija 
2 rkl oliiviöljyy
1 sipul
löntti kinkkuu (paremmi männöö muoskilt alas, ko ei laita niitä rasvoloita)
2 valkosipuli kynttä
4 kanamunakeltuaista
2 dl maitoo (iha semmone vaalee sinine käyp)
150 g juustoraastetta
1/2 tl sokerii
suolaa ja pippurii mau mukkaa

Laita ne makaronit kiehumaa. Elä keitä hirmuse pehmiiks - semmone al tente o hyvä.

Kuori se sipul ja silppuu hienoks. Kuullota paistipannul öljys. Leikkaa kinkkupalane pieniks kuutioiks ja lissää pannule sen sipuli kaveriks. Nii ja täs vaihees kannattaa laittaa ne soker, suola ja pippurkii. Vähä aikaa niitä siin pannul paistele ja pyörittele. Sillei, et ne kinkkupaleset alkaa näyttää paistetult. 

Sekota jossai toises malkis kerma, keltuaiset ja juusto. Lissää aika ronskil käil pippurii ja murskattu valkosipul. 

Sit ko ne makaroonit alkaa olla hyvvii, ni kaava niist ves pois. Lorrauta viel vähä sekkaa oliiviöljyy. Sit kaava pannult ne lihat ja sipulit sinne kattilaa.

Kaava viel se kerma-juusto seos sinne sammaa kattilaa ja sotke oikei hyvi. Nosta pois levylt ja tarjuu syöjile het semmosennaa.
Jos tykkäät, ni tie viel joku hyvä makune salatti kaveriks. Myö ei tehty, mut mahottoma hyvvää ol. Äänillä 5 - 0. Äiskä anto omal asteikollaa kakkose. Ruoka ol nii ykstoikkose näköstä, et mie aattelit et toikkooks näit kaikkii vilmaamaa. Huomen jos kerkii, ni laitan siint Kovanaamast kuvan. On se vaa nii hyvä. Kiitos teille kaikile viel kerra.

Tämä tarina on kirjoitettu Etelä-Karjalassa Simpeleellä puhutulla murteella JaanaL:n toivomuksesta. Olen ollut 35 vuotta pois paikkakunnalta, joten anteeksi simpeleläiset, jos jotain meni väärin. Muut: kysykää oudot sanat kommenteissa, niin selvitellään.

9 kommenttia:

 1. No niin, ei mennyt hukkaan hyvät houkuttelut! Onnea kovanaaman hankinnasta ja jatkahan hyvää työtä niin vuoden päästä saat "ikämiehen" moottoripyörään sopivat kaatumaraudat...

  Maister Siiskone(Lappeenrantalaisittain)

  VastaaPoista
 2. Ihimisen juttu! Хороший человек!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kivasta blogista ja hauskoista jutuista ja hyvistä reseteistä. Hyvin tuostakin puhheesta selevän sai :) Terveisiä Maisteri Siiskosellekin Sysmän perukoilta. Mukavaa loppu vuotta!

  VastaaPoista
 4. Aloitellaan kyselytunti kysymällä "paremmi männöö muoskilt alas" Mitä tarkoittaa "muoskilt"?

  Muutaman kerran kun lukee jokaista lausetta, niin siilleen suurin piirtein ymmärtää mistä on kyse, mutta tuo muoskilt jäi pimentoon.

  VastaaPoista
 5. Pihkura, se ei oo hyvä pannu. Olen kokeillut kaikki Hackmannin pannut ja viimeistään vuoden päästä romuna. Jopa se Matador, joka pitäis kestää mitä vaan, surkee. Me ei edes tiskata tiskikoneessa koskaan mitään paistinvehkeita. Seuraavana kokeillaan Scanpannia, kun kaveri kehui, että niillä ainakin takuu pelaa.

  VastaaPoista
 6. Muoskat tai kuten Kannakselaiset sen sanovat moskat, tarkoittaa samaa kuin lapset. Eli kun kinkusta ei laita niitä rasvoja mukaan, niin lapsetkin paremmin syövät.

  Tässä esimerkin vuoksi sellainen etelä-karjalainen kimara murretta: "A mie ko mäni sinne ni siel ne muoskat olliit kennää takan köntsällää. Miut ko näkkiit, ni sanovat, et ovat ihtelleen konosii tai niiko kaaveita rakennelleet. Va mieko niitä kahoin ni ei ne miust olleet ko semmosii vanunk'sätöksii." Kuuluvat kuulemma vieläkin kulmakunnan aktiivisanastoon. Harvoin vain esiintyvät näin isona joukkona yhdessä.

  Selkokielellä: Kun menin sinne,niin siellä ne lapset olivat mäennyppylän takana nelinkontin. Kertoivat minulle leluja tehneensä (kaaveet tai konoset voivat kääntyä myös työkaluiksi). Mutta kun minä niitä katsoin niin eivät ne minusta olleet kuin sellaisia hehkutetusta rautalangasta väänneltyjä häkkyröitä.

  VastaaPoista
 7. Enole ikinä tiennyt, että noita mainoksia klikkaamalla saat rahaa. Olisit aiemmin snaonut, olisin voinut joka kerta klikkailla. :) Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 8. Miun piti tulla kattomaa iha vartavaste tät siun murrejuttuu, mut tähän kommentointi onkii vaikeet, onnistuskohaa se ny.

  Miulkii on toi sama pannu ja on se toistaseks toiminu, vaikka pesenki sen tiskikoneessa. Mut kyl miun oli tosi vaikee lukee tot tekstii vaik se ei niin vieraalt kuulosta ku jotkuu länsimurteet. Vierait sanoi oli toi muoskat ja malkki, mut kyl niist asiayhteyest tajus, mitä ne tarkottaa. Emmie kyl ite pysty tähä murrekirjotuksee ollenkaa.
  Sit on viel pakko kommentoija tot miilunpolttajan pastaa, et se on kyllä yks parhaita ruokii, mitä on.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.