maanantai 6. tammikuuta 2014

Kaksi vuotta ja se on siinä?

Kun Äiskä viisi ja puoli vuotta sitten sairastui, luin paljon aivoverenkiertohäiriöihin liittyviä artikkeleja ja kirjoja. Erityisesti olin kiinnostunut kuntoutumisesta. Kirjat antoivat selkeän viestin. Alussa suurin osa kuntoutumisesta tapahtuu itsestään. Kuntoutuksellisten toimenpiteiden vaikutus kuitenkin kasvaa koko ajan siten, että kahden vuoden kuluttua ollaan saavutettu taso, johon voidaan päästä. Neuronin apulaisylilääkäri kuitenkin kertoi minulle, että kehitys ei välttämättä jää siihen, jos ympäristö on virittynyt näkemään pienenkin edistymisen. Ja meillähän sitten ollaan viritytty. Tänään taas havaittiin, että se on kannattanut.

Äiskä on aina pitänyt joulusta. Jouluksi koti koristeltiin ja sitten loppiaisena kannettiin kuusi ulos ja koristeet taas vuodeksi laatikkoon. Sairastumisen jälkeen meni viisi joulua siten, että Äiskä ei olisi mitenkään raaskinut vielä loppiaisena luopua joulusta. Vaan tänä vuonna olikin yllättäen ensimmäisenä komentamassa, että kuusi on vietävä ulos ennen tiistaita! Minä olin liekeissä! Herkistyin. Kuntoutumista tapahtuu vieläkin. On todella ilahduttavaa nähdä, kuin pienen pienin askelin Äiskä palautuu lähemmäs sitä ihmistä, joka hän oli ennen sairastumistaan. 

Vaan ilahduttavaa ei ollut tämän päivän ruokailu - ainakaan kaikilta osin. Menu oli suoraan Chef Jonesilta lainattu. Toteutuksessa vain pari pientä eroa: Jones on ammattikokki ja minä innokas harrastelija, ja Jones käytti lihaa, minä pässin kiveksiä. Kylään oli rohkeasti kutsuttu Anki ja lankomies vaimonsa kera.

Menú

Uunissa haudutettuja ja voissa paistettuja pässin kiveksiä
Palsternakkamuussia
Sipulikastiketta

Jälkkärinä kahvia ja jäätelöä.

Uunissa haudutetut ja voissa paistetut pässin kivekset

2 kg pässin kiveksiä
suolaa
mustapippuria
lihalientä
0,5 l tummaa olutta 

Poista kiveksien kalvot ja mausta ne suolalla ja pipurilla. Pane kivekset uunivuokaan. Lämmitä uuni 200 asteiseksi ja vuoka uuniin15 minuutiksi. Ota vuoka uunista ja lisää lihalientä sen verran, että sitä on noin sentti pohjalla. Kaada olutta joukkoon niin paljon, että pallit peittyvät olueeseen. Peitä vuoka foliolla ja laita se takaisin uuniin ja käännä uunin lämpötila 110 asteeseen. Kannattaa käyttää lämpömittaria sähköuunissakin, sillä useimmiten nappulan asteikko ei pidä todellisen lämpötilan kanssa yhtä. Anna pallien hautua uunissa 10 tuntia.

Kun 10 tuntia on kulunut, ota vuoka uunista ja muussaa kivekset haarukalla.  Kumoa massa pellille, jossa on leivinpaperi, reilun kaksi senttiä paksuksi levyksi. Päälle leivinpaperi ja lopuksi parin kolmen kilon paino. Sitten paketti viileään yön yli. Kun massa on jäähtynyt suhteellisen kiinteäksi levyksi, leikkaa siitä sopivan kokoisia palasia, jotka paistat vehnäjauhoilla leivitettynä voissa pannulla. Kaveriksi sopii hyvin palsternakkamuussi ja sipulikastike. Niiden ohjeen voi katsoa suoraan tuolta Jonesin blogista. Niiden mukaan minäkin yritin onnistua. Sitten ei muuta kuin syömään!
Kaiken lisäksi ammattikokki osaa asetella ruuan paljon kauniimmin esille kuin innokas harrastelija.
Syötävää äänin 3 - 2. Anki ja Äiskä eivät koskeneetkaan. Lämmittivät mikrossa jauhelihapihvejä. Yllättäen maku oli hyvin lähellä kalapuikkoja! Ihan syötäviä, mutta yhteisesti totesimme, että saattaa toimia paremmin lihan kanssa. Palsternakkamuussi sen sijaan oli ihastuttava kokemus. Tehdään varmasti toistekin.

16 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ehdottomasti. Vähän suolaa, pippuria ja hunajaa ja grilliin. Sehän tässä mielenkiintoista onkin, että varttitunnissa ottaa grilliin vietäessä tuon hennon hunajan maun, mutta kymmenessä tunnissa ei tartu tumman oluen maku pätkääkään!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Ensimmäisen kerran kokeilun jälkeen katoaa se ruokailun extreme-fiilis ja voi keskittyä pelkästään ruokaan.

      Poista
  3. Vou kiitos iskä! Nuo kivarit kyllä maistuis ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi muuten tosi mielenkiintoista päästä näkemään, mitä ammattilainen saa samalla setillä aikaiseksi. Eli selviäisi, johtuiko hienoinen alisuoriutuminen tekijästä vai raaka-aineesta.

      Poista
  4. Ihana stoori, niin alkuosa, kuin reseptiosakin! Uusien aineksien kanssa sattuu kämmejä ennemmän kuin kehtaa ajatella, ja välillä sitä onnistuu tupeloimaan luottoreseptinkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja joskus olisi tosi mukava päästä maistamaan, kun joku tekee ruokaa oman postauksen pohjalta. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten paljon "käsialat" toisistaan poikkeavat.

      Poista
  5. Hyvänen aika.. voi Hyvänen Aika sentään! Taitaa olla yksi parhaimpia kokkauskokeilujasi koskaan. Prässättyjä kiveksiä ei monikaan varmaan ole tehnyt. Ei edes Chef Jones kuten ymmärsin.
    Äiskä on huippu mimmi! Paskaakos sitä tarttee pysyä ennusteen mukaisissa toipumisajan rajoissa. Ei sitä kukaan osaa määrätä vaikka olis kuinka viisas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aili Inkeli, annoit ruualle yksinkertaisen, iskevän ja mieleen jäävän nimen!

      Poista
  6. Teistähän on Äiskän kanssa tullut ihan julkkiksia. Kiva juttu viikonlopun iltapäivälehdessä. Ja hyvät kuvat!

    VastaaPoista
  7. heippa ja hyvää vuotta!

    olen laistanut koko blogistaniaa pitkään. piti oikein tulla kurkkimaan kuulumisia!

    ja vissiin pitää vissiin hankkiutua viikonlopun iltapäivälehden lähettyville...?

    raikkaalta tuntuvat kuulumiset! terkuin Jaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvää alkanutta vuotta sinullekin liskonainen. Jonkinlainen somesta downsiftaaminen tässä on itselläkin ollut menossa.

      Poista
  8. Rispekt! T Jamin treeni kaveri https://m.facebook.com/kontto/albums/1456754071102/

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.