sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Meni putkeen!

Meni niin putkeen, että jätetään alkutekstit minimiin. Tai oikeastaan suoleenhan se meni. Tehtiin nimittäin Marin ja Eveliinan kanssa makkaroita. Makkara on periaatteessa helppo tehdä, mutta käytännössä olen havainnut hyvän makkaran teon yllättävän vaikeaksi. Tänään kuitenkin onnistuimme.

Maksamakkara

500 g sian maksaa (ei ollut lihatiskissä, niin käytimme naudan maksaa)
800 g porsaan kassleria
700 g rasvaa (sellainen tinttirasva on oikein hyvää, kunhan vain ostaa lihatiskistä eikä lemmikkialtaasta)
1 sipuli
1 laakerinlehti

36 g suolaa
6 g meiramia
6 g valkopippuria
4 g muskottiapähkinää
2 g basilikaa
3 g valkosipulijauhetta
2 g maustepippuria
1 sipuli

suolta

Paloittele liha sellaisiksi isoiksi karjalanpaistilihan kokoisiksi könteiksi. Kiehauta kaksi litraa vettä ja lisää siihen ensin lohkottu sipuli ja laakerinlehti. Seuraavaksi lisää lihaklönttejä siten, että vesi kiehuu koko ajan. Anna lihan kiehua pehmeäksi. Ota kattila pois liedeltä ja upota maksa lihojen joukkoon puolentoista minuutin ajaksi.  Ota liha ja maksat pois liemestä ja anna jäähtyä. Älä heitä lientä pois! Paloittele myös maksa. Samoin rasva. Jauha puolet lihoista, maksasta ja rasvasta kahden millin reikälevyn läpi lihamyllyssä. Ja toinen puoli kahdensan millin reikälevyn läpi. Kuullota toinen sipuli pieneksi silputtuna. Lisää massaan kaikki mausteet ja kuullotettu sipulisilppu. Sekoita yleiskoneen taikinakoukulla notkeaksi massaksi. Eli lisää massaan lihojen keitinvettä tarpeen mukaan. Kun massa on sopivan notkeaa laita se suoleen lihamyllyn makkarasuppiloa apuna käyttäen. Pyöräytä makkarat sopivan pitkiksi ja sido aina puuvillanarulla kiinni niistä kapeista kohdista. Kuumenna hiljaa kuplivassa (85 astetta) vedessä kypsiksi. Tämän jälkeen voit heittää sen veden pois. Kypsennysaika lasketaan siten, että minuutti jokaista makkaran paksuusmillimetriä kohti. Eli kaksi senttiä (20 mm) paksua makkaraa kuumennetaan 20 minuuttia. Kun makkarat ovat kypsät, poista ne vedestä varovasti ja pane johonkin viileään paikkaan jäähtymään. Maksamakkarat ovat syöntikelpoisia heti, mutta maksu tasaantuu parhaimmoilleen parin päivän viileässä tekeytymisen jälkeen. Nauti sellaisenaan tai levitä leivän päälle. Oli ihan hemmetin hyvää äänin 4-1. Tuo yksi vastaääni tuli siitä, että Äiskä rankeerasi kolmannen luokan ruuaksi, mikä sekin on makkaralle kova juttu!

Bratwurst

800 g porsaan kassleria
400 g porsaan kylkeä
400 g rasvaa (se tinttitali on tähänki ihan hyvä)
400 g jäämurskaa tai lunta (tai niin kylmää vettä kuin ikinä paikalta löytyy)

36 g suolaa
4 g mustapippuria
2 g muskottipähkinää
2 g inkivääriä
1 g kardemummaa
1 sitruuna kuoren keltainen pinta raastettuna

Jauha lihat ja rasva ensin kahdeksan millin reikälevyn läpi, sitten neljämillisen ja lopuksi kahden millin levyn läpi. Sekoita yleiskoneen taikinakoukulla mausteet sekaan. Lisää lopuksi jäämurska nopeasti massaan ja sekoita. Älä päästä massaa enää lämpiämään. Ja lopuksi ei muuta kuin massa siansuoleen. Sopiville kohdin pyöräytys makkaran vaihdon kohdalle ja vaihdot naurulla kiinni. Paista uunissa 180 - 200 asteessa kypsäksi (noin puoli tuntia). Tarjoile. Jos aiot pakastaa, niin pakasta raakana.

Raaka makkara. Pituus pätkitty sopivan mittaiseksi makkaraa kieräyttämällä ja sitten narulla sitoen.
Uunissa kypsennetty makkara. Kun tiedetään, että koko satsi tulee syötyä, voi hommasta tehdä helpomman ja laskea koko makkaran yhdeksi isoksi käyräksi. Ja kuten kuvasta näkyy, makkara ei ole laihduttajan ruokaa. On siinä sen verran reilusti rasvaa!


Edelleen hemmetin hyvää ääni 5 - 0. Mari totesi, että Iskä, et ole koskaan tehnyt näin hyvää makkaraa. Äiskä rankeerasi asteikollaan kakkosluokkaan ja söi monta pätkää, vaikka oli päivällä syönyt jo ison aterian. Eikä tuota käy kieltäminen: en ole ennen onnistunut näin hyvin. Ei ollut rakeista eikä pahvista. Ehkä hieman kiinteämpi sisus olisi saanut olla, mutta se ei haittaa sillä verrokkina ollut kaupasta ostettu bratwurst (raakamakkara sekin) hävisi kaikkien mielestä mennen tullen. Olipa mukava viisituntinen!

4 kommenttia:

 1. Hienoa käsityötä! Kokeiltava ehdottomasti kun aika antais myöten!

  VastaaPoista
 2. Joo ei missään nimessä ole pika- eikä terveysruokaa. Toisaalta eihän näillä tarvitse joka päivä kupuaan täyttää. Ja makkaroiden porukalla toteutettuna makkaroiden teko on yhtä paljon sosiaalinen tapahtuma kuin ruuanvalmistussessio.

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa! Olen itsekin tehnyt useammankin kerran makkaroita, mutta niistä on tosiaankin vaikea tehdä hyviä. Tuppaavat ainakin itselläni jäämään jotenkin mauttomiksi ja kuiviksi. Ehkä en tohdi vaan laittaa tarpeeksi tintinrasvaa. Kokeilen ehdottomasti ohjeitasi! :) Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rasvaa kannattaa tosiaan laittaa se, minkä nuo ohjeet aina suosittelevat. Kuitenkin se kuivakkuus voi ilmetä, vaikka rasvaa olisi riittävästikin. Jotain tekemistä on myös massan rakenteella. Kannattaa ainakin bratwursteissa tehdä melko hienojakeista. Ja sitten tällä kertaa käytin ensimmäistä kertaa reseptiä, jossa massa pyrittiin saamaan tuolla jäähileellä mahdollisimman kylmäksi. Mikä vaikuttaa mihinkin, on minulle vielä täysin mysteeri. Menestystä.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.