lauantai 5. marraskuuta 2011

Lammaskaali lipsahti

Minä olen hyväosainen. Hyväosainen siinä mielessä, että voin käydä kaupassa ruokaostoksilla pohtimatta hyvin tarkkaan, onko johonkin varaa. Olen elänyt ajan, jolloin Äiskän kanssa laskettiin rahat pussista. Sitten tehtiin kauppalista ja mentiin kauppaan. Koko ajan laskin päässäni, paljonko on ostosten summa. Ja kun rahojen riittävyys alkoi lähetä, alettiin passailemaan. Mikä on ihan välttämätöntä ja mitä ilmankin voidaan olla! Näin meidän piti tehdä, ja uskon monen joutuvan tekemään näin myös tänäkin päivänä. Mutta kuten sanoin, minä olen nyt hyväosainen. Jos en ihan hurjimaan ryhdy, niin voin ostaa ruokakaupasta juuri sen mitä tarvitsen. Niinpä en enää kaupassa aina muista olla niin tarkkana. Torstaina kävin City-Marketissa tekemässä viikon ruokaostokset. Listassa luki lammasta. Katsoin varmaan kilohinnan väärästä lapusta. Olin ostavinani 25 euron hintaista lihaa. Ei tolkku sanonut, että karitsan sisäfile ei ole niin halpaa. Vitsailin vielä ystävälliselle lihatiskin tytölle, että olisi paljon helpompi ostaa, jos muistaisi mitä aikoi lihasta tehdä.

Selvisihän se kotiin tultua. Listalla luki lammaskaalia. Ja karmea totuus sitten tänään: liha maksoi 60 €/kilo! Johan lipsahti. Onneksi ei tullut ostettua kuin reilu 300 gramman pala. Mutta silti! Kahden kympin lihat keittoon, joka syödään yhdellä aterialla. Kyllä tuli ala carte -laatua, vaikka seisovan pöydän laatu oli tavoitteena. Turha sitä enään oli rypistellä. Ei kun essu päälle ja hellan ääreen.

Sikakallis lammaskaali neljälle

350 lampaan lihaa, ei tarvitse välttämättä olla karitsan sisäfilettä, huonompikin kohta kelpaa
öljyä
sipuli silputtuna
1,3 l vettä
2 lihaliemikuutiota
5 - 10 kokonaista maustepippuria
5 - 10 kokonaista valkopippuria
pari laakerinlehteä
4 perunaa
noin 400 g kaalia
pari sellerin vartta
1 rkl etikkaa

Yrttismetana

1 prk smetanaa
2 murskattua valkosipulin kynttä
2 tl kuivattua tilliä
2 tl kuivattua minttua
2 tl juoksevaa hunajaa

Sekoita smetanan ainekset ja laita vaikka jääkaappiin tekeytymään. Kuullota sipuli pannulla öljyssä. Kaada kuullotetut sipulit kattilaan. Leikkaa liha palasiksi ja ruskista öljyssä kuumalla pannulla. Kaada lihat sipulin kaveriksi kattilaan. Virta päälle. Kaada vesi kattilaan kiehuvana. Kuuma pannu ja kiehuva vesi siksi, että ne sulkevat lihan solukon ja valkuainen ei keitettäessä karkaa veden pinnalle harmaaksi vaahdoksi. Lisää liemikuutiot, pippurit ja laakerinlehdet. Keitä hissukseen tunti. Palastele kuoritut perunat, suikaloi kaali ja pätki selleri. Lisää keittoon ja keitä hissuksiin vielä puolisen tuntia. Mausta lopuksi etikalla. Tarjoile smetatan kera.

4 - 0 hyvää. Erityisesti kiitosta sai yrttismetana erinomaisen sopivuutensa takia. Resepti on melko suoraan Kodin kuvalehdestä 1/2011.

7 kommenttia:

  1. Heheh---- miten se menee se pohojalaisten sananparsi, että kun hyvää yrittää teherä, niin priimaa tuppaa tulemaan :)))

    on varmasti hyvää soppaa!

    VastaaPoista
  2. Joo. En muista, milloin olisi lammaskaalissani ollut yhtä mureata lihaa. :)

    VastaaPoista
  3. Voi että! Sattuuhan niitä vahinkoja! Heh...

    Mulla on kyllä viimeisen päälle tiukkaa rahan kanssa tällä hetkellä, kun on huono palkka, ja sekin myöhässä. Kahden kuukauden palkka saamatta, alkaa jo hermostuttamaan että mistä rahat laskuihin ja ruokaan. Pienestä palkasta kun ei ole pystynyt säästämäänkään pahan päivän varalle kovin paljoa.

    Minulla on sen verran paksu vararavintokerros, että ilman ruokaa pärjään kyllä, eivätkä kauraryynit paljon maksakaan. :D

    Hyvää Pyhäinpäivän iltaa!

    VastaaPoista
  4. No voi. Ei ole helppoa siullakaan. Toivottavasti et joudu yksin vastaamaan huushollin pyörityksestä.

    Minulle itse asiassa tekisi kunnon kaurapuuropaasto ihan hyvää. 20 kg tullut kahdessa vuodessa vararavintokerrosta tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Alkaa vaivata olemassa olollaan.

    VastaaPoista
  5. No, en ihan yksin, asumme pojan kanssa samassa talossa, joskin eri asunnoissa. Mutta hänkin tekee selkävaivojen vuoksi osapäiväistä työtä. Hänen avovaimonsa opiskelee mantereella ja on siis vuokrakulut yms. sieltä. On tosi tiukkaa, mutta eiköhän siitäkin selvitä, kuten monista muistakin kiperistä paikoista!

    On se kummaa että se vararavinto kertyy niin helposti! Minäkin laihdutin viime vuonna lähes 20 kg, ja nyt on tullut muutama kilo takaisin! Turhauttavaa! Olisi hyvä syödä vain kaurapuuroa ja vihanneksia muutama viikko! :D

    VastaaPoista
  6. Ohhoh, olipas kilohinta karitsalla kohallaan! Saitte kuitenkin yllätysgourmeeta ja kaikilla oli hyvä mieli ja maha täynnä. Veikkaisin, että kustannus maksoi siten itsensä takaisin :)

    VastaaPoista
  7. Kaikkea ei voi mitata rahalla - niin kauan kuin rahat riittää.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.