torstai 16. toukokuuta 2013

Vobla - Laptonin lahnat

Vobla (Rutilus caspicus), suomeksi vobla, on Kaspian meressä ja siihen laskevissa joissa elävä kala. Venäläisten "kansalliskala".  Syödään suolattuna ja sisälmyksinenn kuivattuna. Esimerkiksi oluen kanssa. Samalla periaatteella valmistetaan myös muita kaloja. Lähes yhtä suosittu on villakuore. Olen nähnyt myös särkeä, kampelaa ja lahnaa myytävän samalla periaatteella valmistettuna.

Maaliskuun puolivälissä Lehmon Laptoni soitti keskeltä Pyhäselän jäätä, puolivälistä Rääkkylää. Kysyi, että otanko sellaisia kahta puolta kilon olevia lahnoja. Olisi kuulemma parikymmentä tarjolla ja vaihtoehdot ovat, että otanko minä vai jättävätkö variksille. No minähän otin. Laitoin saavin pohjalle kolme senttiä karkeaa suolaa, sitten kerroksen lahnoja, joista oli pää ja suolet poistettu. Sitten taas suolaa, lahnoja, suolaa, ja niin edellee kunnes kaikki lahnat olivat suolassa. Päällimmäiseksi kerros suolaa ja hieman saavia pienempi kansi päälle. Kannen päälle kymmenen kilo kiviä ja saavin sulkeva kansi vielä päälle. Siellä ne suolautuivat kunnes tänään päätin naapurin Tuomon kanssa katsoa, mitä niille kuuluu.


Harvoin menee homma yhtä hyvin putkeen kuin tällä kertaa. Olen kerran ostanut Pietarissa Ligovon torilta tuoreita kuivaksi suolattuja villakuoreita eli snitokkeja ja kerran kaverini Sergei löysi tuoreita voblia. Ne olivat hyviä, mutta tämä lahna oli vielä parempi! Kokeilkaa ihmeessä.

6 kommenttia:

 1. Moi! Rakkaimpia muistojani 60-luvulta ovat vierailut isoäitini pikkuruisessa mökissä. Siellä hän aina tarjosi minulle puuhellan lämmössä keitettyjä perunoita ja niiden päällä lämmitettyä suolakalaa, useimmiten lahnaa.Perunaa, kalaa ja nokare voita.. Ah, herkkua! Maito haettiin "tynnyrijääkaapista" eli tynnyri, joka oli kaivettu maahan, toimi maakellarina vaihtelevalla menestyksellä. Useimmiten maito oli klimppistä, mutta suolakala oli kaikkien niitten klimppien väärti! :)
  Hyvää viikonloppua, terv. TiV

  VastaaPoista
 2. Hei! Et siis kälvittänyt niitä lisäksi? terv. anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tarkoittaa kälvittänyt?

   Poista
  2. Kälvittäminen tarkoittaa sitä, että ensin suolattu kala laitetaan kevätaurinkoon kuivumaan - siitä tulee herkullista! Meillä on aina tehty kälvitettyjä särkiä keväällä. Tietysti muitakin kaloja voi kuin isoja särkiä, mm. haukea... Ensin pari päivää suolassa, sitten vähintään pari päivää suorassa auringossa. terv. anne

   Poista
 3. Tämä olikin kyllä ihan uusi tuttavuus, ei ihan joka blogissa tule vastaan ;)

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.