maanantai 6. toukokuuta 2013

Kylän ainoa televisio

Meillä oli 60-luvun alussa kylän ensimmäinen televisio. Siihen aikaan oli tapana kokoontua koko naapurusto television ääreen sinne missä sellainen oli. Katsottiin sitten missikisoja, urheilua tai jotakin muuten vain kiinnostavaa ohjelmaa. Käytännössä kaikki kiinnosti. Viimeisenä kylään lähtevä sammutti valot. Talonväki oli mennyt nukkumaan jo aiemmin. Yhdessä sitten hurrattiin - yleensä hiihtokisojen yhteydessä. Lätkässä Neuvostoliitto voitti kuitenkin 10 - 1. Tai sitten taivasteltiin Peyton Placen oikeudenkäyntien juonenkäänteitä. 

Paljon on muuttunut. Neuvostoliittoa ei ole ja Venäjällekin Suomi pärjää jääkiekossa. Eikä nykyajan Peyton Placen korvike Kauniit ja rohkeatkaan enää jaksa kiinnostaa. Vaan urheilu kiinnostaa. Eletään sitä samaa kylän ainoan telkkarin aikaa - sosiaalisessa mediassa. Kun Suomi tekee MM-kisoissa maalin, 47 kaveria tekee yht'aikaa tilapäivityksen: Maaliiiiii!!!!!!!!!!! Ihan niinkuin olisi kylän ainoa telkkari ja tapahtumat pitäisi kertoa kaikille. Tulee ihan lapsuuden onnelliset päivät mieleen. Vielä kun pärjäisivät hiihdossakin...

Mutta hurraamisen välissä syötiin tänäänkin. MarLin lähettämää sysmäläistä lähiruokaa:


Olen aina luullut, että pussiruuat ovat lisäaineita täynnä olevaa mössöä. Käsitys muutettu. Pihvit olivat tosi hyviä tattarin ja metsäsienien kera. Paitsi Äiskästä ja Juniorista.

Jälkikirjoitus: Jos joku tuntee Puksu-Pekan Sysmästä, niin sanokaahan Pekalle, että olisi mukava kuulla, mitä miehelle kuuluu.

13 kommenttia:

 1. Minun ensimmäiset tv-muistoni ovat sitä, kun katsottiin testikuvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän ensimmäinen tv ostettiin jalkapallon MM-kisoja varten vuonna 1962. Kun kone saatiin asennettua kaikkinensa olohuoneen nurkkaan, oli avaamisen vuoro. En muista tilanteesta mitään muuta kuin sen, että iso valtamerilaiva höyrysi vasemmalta oikealle poikki kuvaruudun. Tuntui tosi hienolta. Meillä on televisio! Isä sanoi sen nimen olevan Murphy, vaikka yleensä sanottiin kyllä, että Myrkky, kun ei oikein tuota londonin murretta osattu ääntää.

   Poista
 2. Milloin lotto alkoi? Sen muistan, että sitä mentiin katsomaan naapuriin asti, kaikki pienen kylän ihmiset tulivat telkkarilliseen taloon katsomaan arvontaa :) Asuimme hetken kaupungin ulkopuolella, kun sitä aravalaina-asuntonnon valmistumista odotettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lotto alkoi muistaakseni 1972. Eikös se nimittäin ollut viime vuonna, kun juhlivat 40-vuotista taivaltaan.

   Minä muistan myös ensimmäisen lottoarvonnan. Oltiin totuttu bingossa käymään. Kuusi oikein tuntui tosi pieneltä määrältä oikein sattuneita numeroita vähän toisella kymmenellä olevan pikkupojan mielessä. Muistan vieläkin, miten pettymys olis suuri, kun siihen yhteen riviin ei sattunut yhtään oikein. Oikein tuli paha mieli.

   Poista
 3. Eiks mein eka telkkari ostettu Mexicon olympialaisia varten, eli -68?

  VastaaPoista
 4. Joskus 50-luvulla, kun olin alta kymmenen ikäinen ja meillä lapsilla oli tapana kuunnella vihreäsilmäisestä, isosta radiosta Markus-setää ja Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja, muista istuneeni jälleen kerran radiomme edessä. Sitä en muista, mitä kuuntelin, mutta mietin pienessä mielessäni: jos tämä olisi näköradio, istuisin varmasti tässä edessä ja katselisin, vaikka vain joku mies puhuisi.

  Olin nimittäin kuullut puhuttavan näköradiosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne olivat ne vihreäsilmäiset mukavia, kun niissä oli niin paljon ulkomaisia kaupungin nimiä siinä etulasissa. Motala, Moskova, Lontoo jne.

   Poista
 5. Kyllä televisio on vaan hieno keksintö :)
  Minulle on jäänyt mieleen Lapuan patruunatehtaan räjähdys, sitä olen seurannut silmä kovana telkusta ja muistan kyllä ne lottoarvonnatkin. kuten Payton Placen ja TrinTinTinin ja Lassien. Suuri ylläri oli kun meille tuli VÄRI televisio missä oli KAUKOSÄÄDIN, siinä oli johtoa niin pitkästi, että keittiöstä sai vaihdettua kanavan ;)

  Kiva että kokeilit tuota pussiruokaa ;) yllättävän hyvää ja vois sekoittaa jauhelihaan jos niin haluis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SE Batman unohtuikin tuosta listasta. Jostain limpsapulloista tms sai kerättyä Batman rintamerkkejä, mulla niitä lapsuusessa monessa valokuvassa. Sisko sit askarteli sellaisia mulle 40-v. juhliini kun siellä oli tuo -60 luvun teema :)

   Poista
 6. Hei herran pitkästä aikaa...
  Kerran muuten jo teidänkin nurkalta tänä keväänä sukulaishäihin ohi ajoin. Sisko pääsi vihille ja on nyt maitotilan emäntä - eli ternimaito taattu koko suvulle :D
  Minullakin ollut samaa Sysmäläistä perinneruokaa mökillä eväksinä monet kerrat. Koskaan vaan en ole vielä pelkkää pussin sisältöä kokeillut - oppinut jo äidiltä jatkamaan kaikkea hyvää jollain virityksellä :D
  Sysmäläiseen olen sekoitellut reilusti sipulia ja valkosipulia, välillä porkkana- tai muuta raastetta ja entisen elämän aikoihin soijarouhetta (nykyään en sitä enää harrasta) ja sitten tietysti kaikkea mahdollista maustetta ja välillä feta- tai muuta juustoa.
  Ovatko pihvit siis ihan siltäänkin syötäviä? Yleensä väsään tästä pohjasta hampurilaispihvit kasvis-syöjäsuvulle.

  Teistä oli muuten hieno juttu viime sunnuntain lehdessä - mukava ylläri olikin löytää "tuttu heppu" aamun lehdestä.
  Mukavaa kevättä koko teidän perheelle. Minä aloitan kesälomat ensiviikosta - meinasin vähän että suppikset kun saa kerättyä ja kuivattua niin joutaisi taas talveksi takaisin työmaille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sysmäläiset olivat ihan sinältään paistettuinakin todella hyviä. Täytyy vain paistaa ohjeesta poiketen melko kuumalla pannulla, eikä miedolla tulella niin kuin ohjeessa sanottiin.

   Yritän noilla lehtijutuilla tehdä tätä omaishoitajan työtä osaltani tunnetuksi aina silloin kun joku haastattelua kysyy. Kesäkuussa on taas jotain uutta sillä rintamalla tulossa, mutta siitä sitten kun asia on ajankohtainen.

   Kevät on täälläkin jo rinnassa ja pinnassa. Odottelen tuota vaimon laitoskuntoutusjaksoa vielä vajaat kaksi kuukautta. Sitten pääsen parin viikon lomalle - sinne Venäjälle moottoripyörän selässä.

   Se onkin kiva, kun saa pistää putiikin kiinni kesäksi ja lähteä lomille! Aurinkoista kesää. Älä unohda kesän aikana.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.