torstai 2. toukokuuta 2013

Ruoto kurkussa

Äiskä sai aivoinfarktin jälkeen riesakseen muun muassa afasian ja appraksian eli tahdonalaisten liikkeiden vajaatoiminnan. Jotenkin nämä yhdessä tai erikseen vaikuttavat siten, että Äiskä ei pysty aktiivisesti yskäisemään. Yskäisy tulee ainoastaan tavalliseen yskään liittyvän kurkun ärsytyksen kautta. Sen sijaan silloin, kun kurkkuun tuntuu jäävän jotakin, mikä pitäisi yskäistä pois, homma ei onnistukaan. Seuraa tunne, ettei saa henkeä, kun kurkussa on jotain ylimääräistä. Ja lopuksi pieni paniikki. Tällainen on sattunut muutaman kerran, ja voin vakuuttaa, että tilanne ei ole miellyttävä. Tästä syystä olen ollut erittäin varovainen kalaruokien valmistuksen suhteen. Pikkuhiljaa rohkeus ja taito ovat lisääntyneet. Tänään sitten onnistuin valmistamaan pakasteesta kaivamistani hauen perkuutähteistä meitä molempia miellyttävän kalakeiton:

kalakeitto kolmelle

8 dl vettä
2 tl suolaa
6 dl kuorittuja ja lohkottuja perunoita
1 sipuli hienoksi silputtuna
jokunen kokonainen maustepippuri
hauen fileoinnista tähteeksi jääneet ruodot, evät ja anopinleike
1 rkl ruohosipulia
1 tl persiljaa
1 tl tilliä
1 tl timjamia
1 rkl vehnäjauhoja
pieni köntti (15 - 20 g) voita

Kaksi kattilaa, molempiin neljä desiä vettä ja teelusikallinen suolaa. Kun vesi kiehuu kattiloissa, pane toiseen kattilaan perunalohkot ja sipulisilppu sekä pippurit. Toiseen kattilaan pane hauenperkeet. Keittele molempia pienellä teholla kunnes perunat alkavat olla pehmeitä. Lisää mausteet, vehnäjauho ja voi perunakattilaan. Nouki liian isoksi jääneet vehnäjauhopallerot pois. Sekoita kunnolla. Siivilöi tiheällä siivilällä kalan keitinliemi perunoiden kaveriksi. Tarjoile molemmat. Kuka ei halua kalaa ruotoineen, syö kalakeittoa ilman kalaa. Ja kuka taas tykkää syleksiä hauen ruotoja, palastelee kalanlihat lautaselleen keiton sekaan. Anopinleikkeen kyllä laitoin suosiolla kompostiin.

Ihan hyvää tuli äänin 2 - 0. Ja Äiskä rankeerasi kolmannen luokan ruuaksi, mikä on kalaruualle aika hyvin.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa melko tutulta. Äidilläni oli Parkinsonin tauti ja trakeostomia. Täytyy kyllä olla varovainen. Hyvää vointia ja terveyttä teille koko porukalle! Makoisia ruokahetkiä! Täältä blogista löytyy paljon mukavia vihjeitä omaan kokkailuun. Milla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milla, mukavaa, että olet tiesi tänne löytänyt. Kalojen kanssa ollaan jo sovinnossa. Sillä tavalla tämä meidän tilanne eroaa herra Parkinsonin vierailusta, että kuntoutumistakin saattaa tapahtua. Tsemppiä sinulle.

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.