sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kovaa vääntöä

Omaishoitajuuteen liittyy muun muassa omaishoitajan vapaapäivät. Niistä on oikein laissa säädetty. Vaihtoehtoja on kolme. Sijaishoito eli hoidettava menee jonkun muun henkilön luo, ja kaupunki maksaa tälle hoitajalle. Toinen vaihtoehto on, että hoidettava menee johonkin perhehoitoa tarjoavaan paikkaan, ja jälleen kaupunki maksaa. Perhehoitovapaita kertyy kolme vuorokautta kuukaudessa. Ja kolmas vaihtoehto on palvelusetelillä ostettava kotiin tuleva vapaapäivän tekijä. Tämänkin kaupunki maksaa, mutta maksu on niin pieni, että se riittää vain lain edellyttämään minimiin eli kolmeen neljän tunnin pätkään kuukaudessa. Tietysti kaikissa vaihtoehdoissa on pieni omavastuu. Tuo perhehoito oli ykkösvaihtoehto, kun Äiskä aikoinaan kotiutui, mutta hoitopaikka ei ollut Äiskän eikä minun mieleen. Niinpä sitten valitsimme tuon setelijutun. Nyt sitten päästyäni itse sairaalasta totesin, että entinen systeemi on liian raskas minulle. Kun Äiskä oli ollut koko kuukauden sairaalassa oloni ajan viikolla yöt mukavassa perhehoitopaikassa, oli luontevaan muutta sopimusta perhehoidoksi. Se on kaupungillekin halvempaa ja Äiskäkin tuntui suostuvaiselta. Pysyi myös suostuvaisena, kun ensimmäinen kokeilu piti tehdä viime viikon työreissuni aikana. Vaan nyt, kun pitäisi ryhtyä sopimaan seuraavaa päivää firman pikkujoulujen ajaksi, ei homma tunnu kelpaavan mitenkään. Koko viikonloppu on riidelty asiasta. Onneksi aikaa on vielä kuukausi. Toki Äiskän pääkään ei käänny helpolla. Aihe vaatii kaikkien hänen kanssaan tekemisissä olevien yhteen hiileen puhaltamisen. Toistaiseksi vielä toiveita hyvästä lopputuloksesta on.

Mutta riidoista huolimatta tein tänään huomista varten valmiiksi

Riistakeitto Iskän tapaan

8 dl vettä
4 perunaa
1 porkkana
1 sipuli
10 sentin pätkä purjoa
puolikas punainen paprika
2 valkosipulin kynttä
200 g hirvikäristystä
nyrkin kokoinen pala hirven sydäntä
kämmenen kokoinen läpyskä vasan maksaa
voita
1 rkl suolaa
noin 10 katajanmarjaa
1 tl mustapippuria

Keitä vesi. Lisää kasvikset kuorittuna ja paloiteltuna kiehuvaan veteen. Lisää suola, katajanmarjat ja pippuri. Paloittele sydän ja paista pannulla voissa pinta umpeen. Lisää keittoon. Tee sama hirvikäristykselle. Poista maksasta kalvo ja toista menettely vielä maksallakin. Älä kuitenkaan paista liikaa. Ihan vain sen verran, että pinta muuttaa värinsä. Hauduta pienellä tulella kunnes sydän ei tunnu hampaissa sitkeälle. Minulla siihen meni pari tuntia. Tarjoile.

Huomenna tiedetään miten kävi. Sen verran maistoin, että liemi ainakin on maukas.

HUOMIOI HIRVEN MAKSAA JA MUNUAISIA KÄYTTÄESSÄSI:

Eviran ohjeiden mukaan ei pitäisi käyttää yli vuoden ikäisten hirvien maksaa eikä munuaisia. Suositus johtuu siitä, että elimiin kerääntyy raskasmetalleja, jotka eivät sitten syötynä poistu ihmisestäkään vaan kerääntyvät ihmiseen. Ja raskasmetallien kertyminen ei johdu suoraan mistään tienvarsiruokailusta.  Kasvit luontaisesti keräävät itseensä maaperästä siellä luonnostaan olevia raskasmetalleja. Kun sitten hirvi syö männyn taimesta latvan, siihen kerääntyneet raskasmetallit siirtyvät hirveen ja kiertävät ravintoketjussa niin kauan kunnes joku eläin ketjun huipulla kuolee ja metallit palaavat maahan. Ilmiön hyödyntämistä maaperän puhdistamisessa kutsutaan fytoremediaatioksi. Sitä ovat tutkineet Itä-Suomen yliopiston Arja Tervahauta ja Sirpa Kärenlampi.

Ja lopuksi mainos, josta en saa senttiäkään:


Kuvan lammas, kuten joukko kavereitaan on myynnissä. Joensuun alueen lukijoiden kannattaa käväistä Sammallahden tilalla Viinijärvellä. Tilalla on tämän kesän karitsojen lihoiksi laitto alullaan ja hyvälaatuista lampaan lihaa tarjolla. Tarkemmat tiedot löytyvät klikkaamalla tuota "Sammallahden tilalla" -linkkiä.

10 kommenttia:

 1. No mikä sitä äiskän mieltä nyt kaivertaa, ettei tahtois sua pikkujouluun päästää... Pehmittele, elä riitele :)

  Varsinaista tappaiskeittoa taitaa tuo olla....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa vanha tappaiskeiton resepti siinä onkin pohjana.

   Poista
 2. Ensi perjantaina saadaan täälläkin hakea työkaveriporukalla tilattu karitsa. Pyysin mukaan sydämen ja maksan sekä kilon munuaisia. Teurastus on toista kuukautta myöhässä eli taitaa olla karitsa kasvanut isommaksi kuin keväällä tilatessa luultiin. Ei haittaa!!

  VastaaPoista
 3. Hei, en ole elänyt noin vaikeassa elämäntilanteessa kuin sinä ja perheesi, joten olisi paras olla kommentoimatta. Mutta aattelin vaan, josko Äiskällä on ollut sinua niin ikävä kun olit sairaalassa ja nyt lyhyetkin erot ovat hankalampia, alussa.

  VastaaPoista
 4. Parisuhdeneuvoja en anna kenellekään, totean vain, että pikkujoulut saattavat kiristää tunnelmaa muissakin perheissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tuon parisuhteisiin liittyvän pikkujouludraaman, mutta tässä ei ole kyse siitä. Nimittäin kaikki muut vaihtoehdot pikkujouluihn menon mahdollistamiseksi olisivat käyneet oikein hyvin. Ongelman tuotti ainoastaan tuo perhekotiin meno.

   Poista
 5. Hei, jäi kiinnostamaan: jos siis hirviin kertyy kasveista raskasmetalleja luonnosta, niin eikö sama sitten päde myös esim. lampaisiin (ei liity mukaan laittamaasi kuvaan, vaan kysyn yleisluontoisesti)? terv. anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaistolla sanoisin, että syövät melko erilaista sapuskaa. Tieto puuttuu.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.