Joululahjat jaettuaan joulupukki pääsee parrastaan, mutta koira ei koskaan karvoistaan. Sama taitaa koskea myös meitä ruuanlaittoon hurahtaneita. Minä oli menneellä viikolla kolmen päivän työmatkalla Pietarissa. Keskiviikkona jäi nelisen tuntia illan suussa joutoaikaa ennen kuin tuttavaperheen väki tuli töistä kotiin. Niinpä minä sitten kiertelin kauppoja ja toreja. Ja ihastelin kotimaisesta poikkeavaa tavaratarjontaa. Ja ihmettelin kotimaan ylihygienisyyttä. Yleensä nämä juttuni ovat enemmän tarinaa ja vähemmän kuvia, mutta nyt tehdään sitten juuri toisin päin.
Yliopistolla olisi ollut paljon mieleistä nähtävää Äiskälle, sillä hän opetti ennen sairastumistaan lasi- ja kivimosaiikkien tekoa. |
Lihatiskit ovat pitkiä... |
Ja torstaina junanlähettäjä sitten liputti Allegron tunteella liikkeelle ja meidät kohti kotia. |
Tänään oli sitten venäläisen keittiön herkut valahtaneet vyötärölle ja vaa'alla käytyäni päädyin portugalilaiseen kalaruokaan, vaikka ruokalistalla jotain muuta lukikin.
Bacalhau à Gomes de Sá
eli turskapyttipannu Gomes de Sán tapaan
(resepti on kuulemma saanut nimensä sen keksineen turskakauppiaan mukaan.)
2 turskafilettä (minä käytin 400 g:n paketin pakasteseitä)
600 g perunoita (meillä kolmelle hengelle 7 perunaa)
lorauksia oliiviöljyä
3 munaa
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
persiljaa
oliiveja
suolaa
pippuria
Keitä munat kovaksi ja perunat melkein kypsäksi. Toki voi käyttää myös edelliseltä aterialta tähteeksi jääneitä perunoita. Jos käytät oikeaa kalafilettä, niin keitä fileitäkin pienellä tulella siten, että vesi juuri ja juuri kiehuu, kymmenisen minuuttia. Sen jälkeen ota kalat vedestä, irrota nahka ja paloittele. Pakastekalalla ei ole tuon nahkan poistamisen tarvetta, mutta muuten sama proseduuri. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua pannulla oliiviöljyssä. Kuori perunat ja munat. Lisää lohkotut perunat ja paloiteltu kala pannulle. Varovasti käännellen sekoita ainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele persiljalla (tuoretta käyttäen tuleen komiampaa), munalohkoilla ja oliiveilla (mustat sattuvat paremmin kuin nuo käyttämäni vihreät). Tarjoile.
Oivallista perusruokaa äänin 3 - 0. Äiskän asteikolla meni kolmanteen luokkaan. Minä pidin ruuan vähärasvaisuudesta, mikä syntyy siitä, että ainekset on kypsennetty keittämällä. Jos tosiaankin käyttää jo aiemmin keitettyjä perunoita, on valmistuskin todella nopeaa. Kokeilkaa ihmeessä
Mukava kertomus Pietarista! Olen käynyt siellä viimeksi 80-luvulla, vai olisiko peräti ollut 70-luvun loppua. Ja silloin se oli Leningrad. En ehtinyt juuri muualle kuin Eremitaasiin, minne olisin mieluusti juuttunut vaikka viikoksi! :)
VastaaPoistaSuosittelen kaikille vierailua Pietarissa. Näkemistä riittää enemmän kuin yksi ihmisikä sisältää aikaa.
PoistaMielenkiintoiset ja herkulliset lihatiski-kuvat olet ottanut ja hieno kuva mosaiikista.
VastaaPoistaItse en ole koskaan kaniinia syönyt, mutta mukavasti mielessä on ollut ja kokeilla haluaisin. Mies on Pietarissa käynyt useasti ja taas Moskova kutsuu ensi viikolla... senkin takia postauksesi oli mielenkiintoinen. Nyt tiedän mitä herkullista ruokaa siellä syödään :)
Sillä tavalla Pietari on jännä paikka, että huolimatta monipuolisesta tarjonnasta, ruoka kodeissa on varsin tavanomaista. Tai sitten kun halutaan jotain hyvää, laitetaan kalaa. Rivituristille taasen paikallinen ravintolatarjonta on hyvä. Ei tarvitse olla edes aivan keskustassa, kun sadan metrin säteeltä voi löytyä venäläinen, kiinalainen, gruusialainen, japanilainen ja italialainen ravintola! Riittää kun on metroaseman lähellä.
PoistaMinä nuukuuttani korvaan kaniinin yleensä broilerilla.
PoistaKauppahallit on kyl kivoja. Se onkin yksi asia mitä syntyseudulta,Tampereelta jäin kaipaan. Täällä kun halli on pieni ja myös valikoima suppea. Myös kesällä tori on ruoan puolesta ankea.
VastaaPoistaJa Tammelan torin lohipurilaisten voittanutta ei ole missään!
PoistaKiitos taas kertomuksesta ja kuvista, minä niin tykkään näistä venäjänjutuistasi :) Allegroon joskus tahdon kyllä käymäsemään itsekin tuolla.
VastaaPoistaTein muuten elämäni ekan kerran jänistä... tai siis ruokaa jäniksestä. Viikko sitten vierestä katsoin kun ystäväni teki ja hetihän sitä innolla itse kokeilin pilkkoa jänistä palasiksi kun sellaiseen sain tilaisuuden. Olipas erittäin hyvää punaviinikastikkeen kera!
Harmi, ettei tuttavapiiriin kuulu ketään, kuka kantaisi ylijäämäjänikset meille. Vai liekö sukupuolijuttu...
PoistaVoi että tuli vanhat kolhoositorit ja kauppahallit mieleen! Nenä kesti silloin varmasti enemmän kuin nyt kestäisi. Hienoja kuvia!
VastaaPoistaTajusin muuten tällä reissulla, että nykyään puhdas tuoksuu rajan molemmin puolin samalta. Neuvostoaikaanhan pesuaineiden hajuste oli ihan omansa, länsimaisesta poikkeava.
Poista