sunnuntai 18. marraskuuta 2012

40 vuotta venäjän kielen opetusta Joensuussa

1972 Muusa Ojanen ja Larissa Mustonen käynnistivät silloisessa Joensuun korkeakoulussa venäjän kielen opetuksen. Väliin toimittiin pitkät ajat Joensuun yliopistossa, jossa minäkin kävin vanhana ukkona 2000-luvun alussa opiskelemassa sivuaine cum lauden. Eilen sitten oli Itä-Suomen yliopiston nimen alla oppiaineen 40-vuotisjuhlat. Juniori ja Mari lupautuivat olemaan koko päivän Äiskän kanssa, joten minä sain osallistua juhlintaan puolilta päivin aloittaen ja jatkaen myöhään iltaan. Oli tosi mukavaa nähdä ihmisiä, joiden kanssa oli aikoinaan yhtä aikaa opiskellut. Samoin oli todella mieliinpainuvaa illastaa yhdessä ihmisten kanssa, jotka olivat aikoinaan arvokkaana katedrilta jakaneet meille opiskelijoille tiedonjyväsiä. Nyt juttu soljui tasavertaisten Venäjän tuntijoiden kesken. Hieman jäin kaipaamaan paria viime vuosina eläkkeelle jäänyttä, mutta niinhän se on, että aina ei voi voittaa. Ei edes joka kerta. Mukavaa oli.

Kannustakaa lapsianne ja lapsenlapsianne opiskelemaan venäjän kieltä koulussa riippumatta siitä, mitä mieltä olette Venäjästä tai venäläisistä. Venäjä on joka tapauksessa naapurimaamme, ja siellä on reilut 140 miljoonaa asukasta. Tästä asiasta emme pääse mihinkään. Ja kuten viimeaikainen kehitys on osoittanut, kielen osaamisesta on varmasti jatkossakin hyötyä. Tänään näpräsin kotiyliopistoni venäjän oppiaineen 40-vuotisjuhlan kunniaksi

Pieniä lihapiiraita (n. 25 kpl, minä tein reilun tupla-annoksen eli noin 60 kpl)
(Lähde: Lehmusoksa & Lehmusoksa, 1995: Venäjän keittiö, Gummerus)

2 pakettia voi- tai lehtitaikinaa levyinä
300 - 400 g keitettyä lihaa tai jauhelihaa (tai toissapäivänä opetellun lihaliemen lihat ja kasvikset silputtuna)
1 dl keitettyä riisiä
2 silputtua sipulia
voita
1 dl juustoraastetta
1/2 dl smetanaa
1 tl mustapippurirouhetta
1/2 valkosipuli murskattuna
1 tl suolaa
1 tl  kuivattua tilliä
1 kananmuna

Ruskista voissa sipulisilppu (jos käytät lihaa tai jauhelihaa, heitä nekin joukkoon. Minä käytin niitä lihaliemen valmistuksesta jäljelle jääneitä lihoja ja jatkan tämän ohjeen loppuun siten, kuten sen itse tein.). Laita kulhoon lihaliemen valmistuksesta jäljelle jääneitä lihoja ja kasviksia. Lisää joukkoon ruskistetut sipulit. Rutistele taikinaa käsin sen verran, että kasvikset hajovat. Lisää joukkoon muut aineet, paitsi kananmuna. Sekoita hyvin. 

Kaulitse taikinalevyt ohuiksi. Ota isolla mukilla tai muulla muotilla taikinalevystä sellaisia kymmenen senttiä halkaisijaltaan olevia pyörylöitä. Pane keskelle lusikalla täytettä ja nipistele piirakka kiinni. Pane piirakat pellille ja voitele kananmunalla.  Paista kullanruskeiksi 225 asteisessa uunissa 15 minuutissa. Tarjoile alkupalana tai juopottelun lomassa votkan painikkeena. 


Lopulta turnauskestävyyteni petti, ja tein pakasteesta löytyneisiin murotaikinapohjiin vielä jäljellä olevasta täytteestä pienet brittiläistyyliset piiraat. Oikealla pieniä venäläistyylisiä.
2 kommenttia:

  1. Totta puhut tuosta venäjän kielestä. Sitä paitsi sen osaamisestahan avautuu aivan uusi mielenkiintoinen maailma. Mie harmittelen, että kieli unohtuu, kun sitä ei käytä.

    VastaaPoista
  2. Totta puhut tuosta venäjän kielestä. Sitä paitsi sen osaamisestahan avautuu aivan uusi mielenkiintoinen maailma. Mie harmittelen, että kieli unohtuu, kun sitä ei käytä.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.