sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Nachohässäkkää ja uunichilejä

Normiviikonloppu takana. Illalla Äiskä katsoi Bondin, minä chattailin kamujen kanssa facebookissa. Aamulla nukuttiin pitkää eli yhdeksään. Aamupala, aamutoimet ja päivän Karjalainen. Äiskällä tv:tä, minulla ruuanlaitto. Ruokailu. Mari siivosi jäljet ja me lähdettiin Äiskän kanssa Ankille kylään. Mukavaa jutustelua. Tultiin kotiin ja minä pesin Äiskän hiukset. Lääkkeiden laitto ensi viikoksi, apteekissa käynti. Iltapala. Iltatoimet ja nukkumaan. Jaaha. Näin kun sen kirjoittaa, niin ihan normipäivältähän tuo vaikuttaa. Läpi elettynä oli kylässä käyntiä lukuun ottamatta aika tylsä päivä. Ehkä siihen vaikuttaa se, ettei oikeastaan mihinkään voi vaikuttaa vaan päivä koostui täysin pakollisista kuvioista. No, elämäähän tämä vain on.

Ruokana oli päivällä Nachohässäkkää. Perusidea Ankilta, variaatio Iskän keittiöstä

Ainekset, ja riittää ainakin kymmenelle
700 g sikanauta jauhelihaa
4 pilkottua sipulia
5 isoa valkosipulin kynttä pilkottuna
köntti voita
2 tlk tomaattimurskaa à 400 g
prk tomaattipyreetä (sellanen ihan pieni tavan kaupasta tai vähän isompi Lidlistä)
runsas rkl kutakin: oreganoa, basilikaa ja timjamia
2 lihaliemikuutiota
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
450 g maissilastuja

Juustokastike

1/2 dl vehnäjauhoja
0,75 l maitoa
4 dl juustoraastetta

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä paistinpannulla. Kippaa kattilaan. Ruskista jauheliha ja kaada sekin kattilaan. Lisää tomaattimurska ja kuumenna kiehuvaksi. Mittaa joukkoon muut ainekset (mutta ei maissilastuja) ja anna kiehua pienellä teholla kannen alla noin viisi minuuttia. 

Valmista juustokastike. Vatkaa jauhot puoleen maitomäärästä ja lisää loppu maito. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan hämmentäen vispilällä kunnes kastike sakenee ja kiehuu. Anna kiehua noin kolme minuuttia. Sekoita puolet juustoraasteesta kastikkeen joukkoon. Täytä isohko uunivuoka seuraavasti: jauhelihatäytettä, maissilastuja, jauhelihatäytettä, juustokastiketta, maissilastuja jne. Ihan kuin lasagnea tehdessä. Pintaan juustokastiketta, jonka päälle ripottelet loput juustoraasteet.

Paista 200 asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia elin sen aikaa, että pinta alkaa nätisti ruskistua.

Hyvää äänin 4 - 0. Äiskän asteikolla 2.

Iltapalaksi sitten tein itselleni ja Marille Jaskan ohjeen mukaan chilejä:

4 chiliä
juustoa


Poista chilin kanta. Avaa sivusta. Rapsuttele siemenet pois. Täytä juustolla. Kypsennä uunissa 200 asteessa kunnes juusto sulaa kunnolla.

Emme ole mitään chili-harrastajia, mutta tykkäämme maustetusta ruuasta. Hyvää oli.

7 kommenttia:

  1. Tuota uunichiliä pitää testata! Minä kuivaan aina omat chilimausteet, hyvää ja tosi tehokasta maustetta. Meillä käytetään mausteita välillä aika reippaastikin!

    Katsopas minun koiravideoni, salaattikoirat! http://www.youtube.com/watch?v=0lkV90jrh5Q

    VastaaPoista
  2. Voi kun tuollaisen salaatin syönnin innon saisi tartutettua omaan ruokakuntaankin! Linkitin salaattikoirat Iskä Kokkaa -facebook sivulle, jonne vähän kerrassaan liittelen kaikenlaista jännää. En oikein itsekään hahmota fb:ssä olon ajatusta, mutta jotainhan se on joutilaan touhuttava.

    VastaaPoista
  3. Kiva juttu! Kun eläimetkin syövät salaattia on ihmisenkin syötävä!

    Minä rakastan salaatteja! Mutta siltikin laihdutus on vaikeaa!

    Facebook on kiva, sieltä olen löytänyt kaukaisia sukulaisia josta en ole tiennyt mitään. Nykyään viikottainen kontakti!

    VastaaPoista
  4. Taisi löytyä oikeat nachot kaupasta ja tulla hyvää nachohässäkkää :) Pitää kokkeilla joskus (ja kasvisversiona myös).

    Terkuin: Tiia ja Arto "cittarista"

    VastaaPoista
  5. Jep. Muille valaistukseksi. En ensin löytänyt ylipäätään osastoa, jossa chipsejä ja maissilastuja myydään! Ei ole tarvinnut ostaa. No sitten viimein löytyi oikea hylly. Mutta kun ohjeessa luki nacho, ja hyllyssä ei ihan sillä nimellä ollut mitään. Nos siihen sitten sattui mukava nuori pari, jolta kysymään, että mitäkös sitä Iskän nyt pitäisi ostaa. Tiia ja Arto sitten neuvoivat, että osta noita Euroshopper maissilastuja, niin hyväää tulee. Oikeassa olivat. Kiitos.

    VastaaPoista
  6. No nyt on testattu - sekä soijaversio että jauheliha. Hyvää oli! Vähän liian niukasti tuli vaan mausteita laitettua. Ohjeesta poiketen laitettiin myös aurajuustoa ja tuoreet yrtit jäi pois sekä tomaattimurka oli valmiiksi yrteillä ja valkosipulilla maustettua. Ja juustoa laitettiin runsaammin :)

    VastaaPoista
  7. Juuri tätä on ruuan laitto parhaimmillaan. Otetaan resepti pohjaksi ja siitä sitten ruuvataan mieleinen ja oman itsensä näköinen.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.