torstai 26. toukokuuta 2011

Kesän käyntiin päristäjäiset

Kesä, moottoripyörä ja rock'n roll. Se on elämää parhaimmillaan. Perheemme ympärillä pyörii eri nimikkeellä lähes kymmenen eri ihmistä. Siinä ei sinänsä ole Äiskän sairaus huomioiden mitään erikoista. Erikoista sen sijaan on se, että yhtä lukuun ottamatta kaikilla on perheessä moottoripyörä. Omasta takaa meillä on kaksi motskaria, mopo ja polkupyöräriksa. Lisäksi joillakin tuttavilla on motskari. Ja koska Äiskä nuoruudessaan paljon motskarilla ajaneena tykkää prätkistä, on luontevaa aloittaa kesä pitämällä motskarijuhlat. Tänään vietimme jo toisen kerran kesän käyntiin päristäjäisiä, joihin olimme kutsuneet koko henkilökunnan puolisoineen sekä joitakin tuttavia.

Kesän käyntiin päristäjäisten menu.

Venäläistyylinen hapankaalikeitto smetanan kera
Pallogrillissä grillattua Kotiteollisuus-makkaraa
Kahvia ja mansikkakääretorttua

Kaalikeitto hapankaalista, riittää noin viidelletoista

2 l lihalientä
500 g naudanlihaa kuutioina tai suikaleina
(jos kaupassa kohdalle sattuu, niin lisäksi 200 g:n ydinluu)
770 g hapankaalia (vähempikin riittää, mutta Lidlin purkissa sattuu nyt olemaan tuon verran)
2 porkkanaa
1 sipuli
nauris tai pala lanttua
1/2 juuriselleri
1/2 palsternakka
kohtuu iso pala piparjuurta
2 rkl ketshuppia
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
laakerinlehti
pippuria
suolaa (minulta se persana unohtui, mutta ei tuo suuresti haitannut)
persiljaa tai tilliä
smetanaa

Keitä liha. Samaan keitinveteen voit valmistaa myös lihaliemen. Kuori kuitenkin keittämisen aikana syntynyt vaahto pois. Huuhtele hapankaali lävikössä. Pane pataan tai uuniruukkuun. Lisää ketshuppi ja pari desiä lihalientä. Pane ensin 15 - 20 minuutiksi 200 asteiseen uuniin, laske sitten lämpö 120 asteeseen ja hauduta kannen alla kaksi tuntia. Minkä kauemmin haudutat, sen parempi lopputulos.

Kuullota pilkottu sipuli ja muut kuutioidut juurekset öljyssä. Lisää ne, laakerinlehti, lihat ja loppu lihaliemi hapankaalin joukkoon. Hauduta uunissa tai liedellä vielä 40 minuuttia. Noin 15 minuuttia ennen keiton valmistumista lisää kylmään vesitilkkaan sekoitettu jauhosuurus. Maistele ja mausta tarpeen mukaan pippurilla ja suolalla. Tässä vaiheessa minä pakastin keiton (tein sen nimittäin valmiiksi viime sunnuntaina). Valmiin keiton pinnalle ripottele persiljaa tai tilliä. Jos tykkäät valkosipulista, se vain parantaa lopputulosta.


No, kun kerran olin pakastanut keiton, piti se ottaa tänään aamulla sulamaan. Puolilta päivin Avustaja laittoi jääkohmeisen keittokattilan levylle ja levyn ykköselle. Minä lisäsin lievästi kuplivaan keittoon neljältä kokonaisen valkosipulin ja tilliä. Kuudelta nautittiin porukalla smetanan kera. Oikein hyvää. Eivät edes suolan puutteesta tohtineet valittaa.

Kotiteollisuus-grillimakkara oli juuri niin hyvää grillattuna, kuin talvisessa testissä epäilinkin. Ei tarvitse sinappia, oli yleinen mielipide.

Jälkiruuaksi juotiin kahvit ja syötiin Laitilan leipoman sikamakeata mansikkakääretorttua.

Aina ei tarvitse isoa syytä juhlaan, juhlat voi pitää ihan vaan tavatakseen ystäviä. Meillä oli mukavaa.

Ensi viikolla on tilipäivä, aletaan taas saamaan valokuvia juttuihin.

2 kommenttia:

  1. Justiinsa näin, kaikki kohdallaan!!

    VastaaPoista
  2. Elämässä on tärkeintä tehdä asioita, joista itse ja lähimmäiset tykkäävät. Sillä ei ole väliä onko tekeminen järkevää.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.