tiistai 17. toukokuuta 2011

Ruotsalainen makkaraherkku

Suomi on jääkiekon maailmanmestari! Jeeeeeeeeeeeeeee! That's it. Hieno homma ja pelikin oli tosi hyvää kiekkoa, mutta jotenkin tuntuu, että olisimme selvinneet häviön aiheuttamasta shokista helpommin kuin tästä voiton aiheuttamasta. Minun pitää lähteä taas loman jälkeen töihin ja laittaa joka päivä perheelle ruokaa eli mikään olennainen ei ole muuttunut. Ja mielihalutkin ovat säilyneet ennallaan. Sen verran kuitenkin innostuin, että päätin kokeilla voiton kunniaksi jotain ruotsalaista. Eräs lukija oli lähettänyt Ruotsin matkan tuliaisena reseptin. Ihan kiva, kiitoksia Ouluun.

Ainekset

lenkki - kysy marketista huonointa tarjolla olevaa, sillä alkuperäinen resepti vaatii ruotsalaista falukorvia.
purkillinen ruokakermaa
purkillinen tomaattipyreetä

Kuori lenkki. Pätki sentin paksuisiksi siivuiksi. Kaada kerma kulhoon ja sekoita siihen hyvin tomaattipyree. Lado makkarasiivut uunivuokaan. Kaada kerma-tomaattipyreeseos makkaroiden päälle. Paista uunissa 200 asteessa suurin piirtein sen aikaa kuin pottumuussi valmistuu. Minä tosin käytin ajan mittauksessa makaronien keittoa ja ihan hyvää tuli niinkin eli tärkeintä on, että makkarat ovat läpeensä kuumat.

Maistui oikeasti lähes yhtä hyvältä kuin lätkän maailmanmestaruus.

9 kommenttia:

 1. Falukorvista tulee muuten kaikkein paras makkarakeitto, vaikka se onkin oudon makuista esim. grillattuna tai sellaisenaan. Ihan oikeasti!

  Minä ostan aina falukorvia kun haluan tehdä makkarakeiton, siinä on enemmän makua kuin suomalaisissa makkaroissa, vaikka kyllä niistäkin tulee hyvä keitto, tottakai!

  Tätä reseptissäsi mainittua makkararuokaa minäkin olen joskus tehnyt.

  VastaaPoista
 2. Laali mikähän tuo "makkararuoka" on oikealta ruotsalaiselta nimeltään?

  VastaaPoista
 3. Ruotsissa on esim. korvstroganoff, siinä on nuo ainekset plus sipulia ja persiljaa. Makkarat paistetaan kevyesti, kuten myös sipulit, sitten sekoitetaan muut aineet ja kiehautetaan. Tarjoiluehdotus esim. pasta tai riisi.

  Sitten on erilaisia variaatioita enemmillä aineksilla, ja sitten on uunissa paistettava falulaatikko (falulåda) ilman tomaattipyreetä.

  Nimet ovat joko korvgryta tai korvlåda, falulåda, korvstroganoff... niin, monta erilaista nimeä siis. Useimmiten korvstroganoff on näissä ruotsalaisissa resepteissä juuri tuon tyyppisille ruokalajeille, vaikka paistaisi uunissakin.

  Aidossa stroganoffissahan pitää olla hyvää lihaa ja smetanaa ja tatteja tai muita sieniä. Olen syönyt erittäin herkullista stroganoffia silloisessa Leningradissa, oli siis tosi hyvää!

  Oletko koskaan lukenut tätä?: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/s.html#stro Kivoja selityksiä eri sanoille, myös stroganoville, mutta sinähän tiedätkin varmaan tarinan stroganoveista kun sinulla on yhteyksiä Venäjälle!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Laali. Oli tosi mielenkiintoinen linkki. Nostan sen tuonne makkarastroganov-tekstiin. Itselle laitoin kirjanmerkkeihin. Ja noita makkarajuttuja pitää myös kokeilla.

  VastaaPoista
 5. Kiva juttu! Tuo linkki on kiva, löysin sen jokunen kuukausi sitten ja talletin tietenkin!

  VastaaPoista
 6. Mistähän saisi variksen rintaleikkeitä!

  VastaaPoista
 7. Oletko tosissasi? :D

  No, jos ei löydy, niin kesällä variksen poikasia kiinni, ruokintaa ja syksyllä pataan!

  Muistan kun naapurin pojilla oli joka kesä variksen ja harakanpoikasia, he ruokkivat ja kasvattivat ne syksyyn asti, siis ihan isoksi. Sitten päästivät lajitovereidensa joukkoon. Ei niitä syöty.

  Kaurapuuromössöllä elättivät ja ne kasvoivat lihaviksi, on mielikuva että antoivat kastematojakin, mutta en ole ihan varma siitä.

  VastaaPoista
 8. No sinähän se yllytit:

  http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#vari

  Noinhan mekin lapsena tehtiin, mutta taitaa nykyään olla laitonta. Täytynee turvautua metsästäjä-ystäviin.

  VastaaPoista
 9. Voi vitsit, en ollut tuota nähnytkään siellä Raholan sivulla! Mutta paljon siellä on lukemattakin. Mielenkiintoinen linkki kaiken kaikkiaan! :D

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.