maanantai 17. tammikuuta 2011

Talvinen kotikalja

Ainekset

6 l vettä
3 dl maltaita
2 dl sokeria
4 dl murskattuja humalan kukintoja
1/4 tl kuivahiivaa

Mittaa isoon kattilaan maltaat, sokeri ja humalat. Kaada päälle kiehuva vesi. Odota seoksen jäähtymistä rauhassa. Hiivan voi lisätä 40 asteiseen vierteeseen, mutta minä annoin sen jäähtyä ihan kaikessa rauhassa huoneenlämpöiseksi. Oli vähän muita bisneksiä. Kun seos on jäähtynyt, lisää hiiva. Anna käydä 24 tuntia (noin). Jos veden lisää kylmänä ja hiivan samaan aikaan, saa vaaleampaa ja miedomman makuista kaljaa. Itse kuitenkin tykkään enemmän tummasta ja vahvan makuisesta.

Siivilöi enimmät kiintoaineet pois. Pullota. Laita viileään. Lasipulloihin kannattaa jättää vähän ilmaa ja muovipulloja voi rutistaa lyttyyn muutaman desin verran. Käydessä syntyy hiilidioksidia, joka vaatii tilaa laajeta. Kun illalla pullottaa ja laittaa jääkaappiin, niin aamulla on juotavaa. Ei kannata tehdä hirveän monen päivän satsia kerralla. Kylmässäkin tapahtuu ns. jälkikäymistä, joka polttaa viimeiset sokerit pois ja viikon kuluttua kalja ei enää ole niin maukasta. Nyt tietysti voi leikkiä viisasta ja sanoa, että ei pidä laittaa niin paljon hiivaa. Ihan totta, mutta helpommin sanottu kuin tehty.

Humalana olen käyttänyt ihan puutarhoissa koristeena kasvavaa lajia, mutta toiveissa olisi saada ensi kesänä kasvatettua ihan oikeaa oluthumalaa. Koristehumala antaa kyllä ihan oikean suuntaista makua, mutta siinä on mukana aavistus liikaa kitkeryyttä.

Keväällä on tarkoitus valmistaa vanhan itä-suomalaisen reseptin mukaista leipäkaljaa eli kvassia eli taaria. Ja kesällä jo kokeiltua kirsikan makuista kotikaljaa.

2 kommenttia:

  1. kuivasitko humalan kukinnot jo kesällä vai kävitkö riipimässä talvella ruskeita ja kuivuneita puskista? meillä ei muut juo kotikaljaa eli voisin tietty kokeillakin tuota jälkimmäistä, mutta.....

    VastaaPoista
  2. Kyllä minä ne jo kesällä olin turvaan ottanut.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.